Volvo CE lanserer EC230 Electric i den mellomstore klassen i Europa

Den første mellomstore elektriske gravemaskinen fra Volvo Construction Equipment (Volvo CE) er nå tilgjengelig for utvalgte kunder i Europa der den leverer mer bærekraftig drift kombinert med lavt støynivå og null utslipp.

Gravemaskinen EC230 Electric, én av bare noen få større batterielektriske gravemaskiner i bransjen, har allerede vist seg å være vellykket i en rekke kommersielle bruksområder både i Europa og i Asia. Etter først å ha blitt introdusert i Kina i 2021 og i Norge i 2022 er den nå kommersielt tilgjengelig for utvalgte kunder i Europa.

Den 23-tonn tunge gravemaskinen EC230 Electric leverer samme ytelse som dens konvensjonelle dieseldrevne motpart, men med den ekstra fordelen av null utslipp, lavt støynivå, lite vibrasjoner, bedre kontrollerbarhet og lavere totale eierkostnader. Maskinførere rapporterer at maskinen ikke bare har de samme gravekreftene som dens dieseldrevne motpart, Volvo EC200E, men at den gjør det med enda raskere syklustider og med mye mindre støy.

Bedre for miljøet og bra for virksomheten

Å redusere skadelige utslipp og forstyrrende støy er ikke bare fordelaktig for mennesker som jobber på byggeplassen og for samfunnet der maskinen arbeider, men den kan også bidra til å oppfylle målene for CO2-reduksjon. Faktisk så er EC230 Electric så effektiv – selv medregnet energien som trengs for å produsere batteriene – at de totale utslippene fortsatt er lavere enn til den dieseldrevne utgaven.

Disse fordelene har tydelig kommet frem under maskinens vellykkede drift på store anlegg ute hos kundene, som f.eks. utviklingen av 'Slakthusområdet' i Sverige, landets største fossilfrie byggeplass, og prosjektet 'Green Construction Site of the Future' i Danmark, der den deltok i arbeidet med byggingen av et kontorbygg og flere offentlige uteområder.

Richard Sjöblom, gravemaskinfører for Skanska på 'Slakthusområdet'-prosjektet, har blitt spesielt positiv til hvor enkelt det er å lade batteriene og ytelsen til maskinen etter å ha testet den i flere bruksområder. Han sier: “Hvis jeg hadde valget mellom en elektrisk eller en dieseldrevet maskin i denne størrelsesklassen, ville jeg ha valgt den elektriske fordi den har så mange fordeler fremfor en dieseldrevet maskin. Da maskinen ble levert på byggeplassen var det mange skeptikere som trodde at maskinen ikke hadde kapasitet til å være i drift hele dagen, men alle har tatt feil!”

Utholdenhet

Maskinen drives av litium-ion-batterier og har blitt designet for å holde det gående i et helt åttetimers arbeidsskift med én times hurtiglading i lunsjpausen. Som en universalmaskin er den designet for en rekke oppgaver; inkludert utlasting, masseforflytning og planering av tomtearealer, samt avfalls- og skraphåndtering innen gjenvinning- og avfallssegmentet.

Den er den første av Volvo CE's gravemaskiner i mellomklassen som er bygd som en elektrisk maskin, og den har nylig fått selskap av den 20-tonn tunge hjullasteren L120H Electric Conversion. Begge maskinene har kommet etter den vellykkede kommersialiseringen av produsentens bransjeledende elektriske kompaktmaskiner – gravemaskinen ECR25 Electric og hjullasteren L25 Electric. Siden den gang har kompaktgravemaskinene ECR18 Electric og EC18 Electric, samt hjullasteren L20 Electric også blitt introdusert på markedet.

Fleksibel tilkobling

EC230 Electric er utstyrt med en CCS2-kontakt som er en standardkontakt og er tilgjengelig i de fleste europeiske land, noe som lar kundene lade og drifte maskinen nesten hvor som helst ved hjelp av alle tilgjengelige ladere på markedet.

Den leveres også med en ladekabel som gir et effektnivå på 22 kW, og derfor muliggjør batterilading via en CEE tilkobling – samt muligheten til en mobil strømbank som er bygd spesielt for å møte kravene til EC230 Electric. Med dette utvalget av ladeløsninger gir Volvo CE fleksibiliteten kundene trenger for å få jobben gjort – ikke bare med tanke på selve maskinen, men også med infrastrukturen som trengs for å holde maskinen i drift med minimal innsats. 

Kontinuerlig innovasjon

Innsikt fra bruken av EC230 Electric vil være med på å hjelpe Volvo CE med å bygge den verden vi ønsker å leve i gjennom deres elektriske løsninger. Den kan gi data om faktorer som produktivitet, kostnader og skalerbarhet som vil bidra til å utvikle enda flere modeller i det elektriske segmentet – og som også kommer selskapets partnere og kunder til gode ettersom de også oppfyller deres pågående ambisjoner om å redusere klimapåvirkningen.

Utviklingen av både EC230 Electric og L120H Electric Conversion er en del av en unik partnerskapstilnærming som tillater en rask implementering på markedet. Når det gjelder EC230 Electric jobber vi sammen med kunder for å finjustere utviklingen av vår egen avanserte teknologi, og når det gjelder L120H Electric Conversion samarbeider vi med likesinnede eksperter som CE Engineering Solutions for å akselerere tilgjengeligheten av kommersialiserte elektriske løsninger på tvers av alle segmenter og bruksområder. Begge tilnærmingene er nødvendige parallelt når vi jobber mot målet vårt om å oppnå netto null klimagassutslipp innen 2040 – med betydelige reduksjoner allerede i 2030 – som en del av Science Based Targets-initiativet.

Thomas Bitter, teknologisjef hos Volvo CE, sier: “Partnerskap med kundene våre er en viktig del av vår innovasjonsreise og et nært samarbeid med dem er løsningen på hvordan vi kan få verdifull tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre tilbudet vårt og bygge bærekraftige løsninger. EC230 Electric har bevist dens bærekraftige styrke og er det perfekte valget for en moderne byggeplass – en maskin som utfører krevende oppgaver samtidig som den tar hensyn til det omkringliggende miljøet.” 

Hovedspesifikasjoner:

Driftsvekt kg  23 000 - 26 100
Skuffevolum  0,48 - 1,44
Løftekapasitet, langs understell kg  7 560
...ved rekkevidde/høyde m 6 / 1,5
Maks. rekkevidde mm 9 930
Maks. gravedybde mm 6 730
Brytekraft, SAE J1179 (normal) kN 141
Brytekraft, SAE J1179 (tillegg) kN 149
Rivekraft, SAE J1179 (normal) kN 104
Rivekraft, SAE J1179 (tillegg) kN 110
Totalbredde fot tommer mm 2 990
Svingradius bak mm 2 850
Batterispenning V 600
Batterikapasitet kWt 264
Veiledende driftstid (avhengig av bruksområde) timer Opptil 4~5

 

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON

Anne Bast

Leder for merkevare, markedsføring og kommunikasjon
Volvo Construction Equipment
Salgsregion Europa / Internasjonal
E-post: anne.bast@volvo.com