Bygging av ladestasjoner for elektriske kjøretøy med elektrisk utstyr
Volvo elektriske anleggsmaskiner
Elektriske anleggsarbeider

Elektrisitet for bærekraftige anleggsarbeider

Når det gjelder bygging av byer som passer for vår karbonfattige fremtid, er de eneste verktøyene for jobben nullutslippsløsninger som reduserer støy og forurensing, mens de høyeste produksjonsnivåene opprettholdes. Våre elektriske anleggsmaskiner med null eksosutslipp og nesten stillhet er utformet for å trives i bymiljøer. På et tidspunkt med økende mål for karbonbærekraft åpner våre elektriske maskiner for en hel verden av muligheter for mer bærekraftige anleggsarbeider.

Anleggsprosjekter og offentlige tjenester er livsnerven i byene våre, men med behovet for å redusere luft- og støyutslipp i bysentrene våre, er det viktigere enn noen gang å se på mer miljøvennlige løsninger i utviklingen. Uansett om det gjelder etablering av telekommunikasjoner, bygging av infrastruktur for vann og kloakk eller vedlikehold av elektrisitet og kraft, er det vesentlig å bruke effektive og pålitelige metoder uten skadelige sideeffekter. Og takket være fordelene med våre elektriske anleggsmaskiner, er overgangen til mer bærekraftige byer som bevarer helse og velvære for innvånerne, allerede underveis. Ved å dra fordel av avansert batteriteknologi leverer de elektriske maskinene våre varig kjøretid med mulighet for enkel og ukomplisert lading. Dette gjør det enkelt å holde prosjektene i gang uten å påvirke det daglige arbeidet i bymiljøer. Med våre nullutslipps gravemaskiner og hjullastere legger vi ikke bare grunnlaget for offentlige tjenester, men legger også grunnlaget for en grønnere fremtid.

Vis mer

Bygging av ladestasjoner for elektriske kjøretøy (EV) med elektriske maskiner

Den smarteste metoden for å bygge elektriske ladestasjoner er med elektriske nullutslippsmaskiner. Dette sikrer at du har bærekraft i minnet i hele verdikjeden, helt fra starten av prosjektet. Volvo CEs nesten lydløse elektriske kompaktgravere er en perfekt tilpasning i bymiljøer. Les hvordan vi støtter partnerne våre i deres bærekraftsmål med våre elektriske anleggsmaskiner.

Lading for elektriske kjøretøy med Ellevio

Tilgjengeligheten for offentlige ladestasjoner er en vesentlig komponent i vår bærekraftendring. Volvo CE støtter derfor energiselskapet Ellevio med å installere ladestasjoner for elektriske kjøretøy i Stockholm med våre stillegående nullutslippsmaskiner. Det gir mening å bruke elektrisitet for å bygge elektrisk. Ved å gjøre dette hjelper vi til med å redusere karbonavtrykket for infrastrukturprosjekter som dette, og bidrar også til akselerering av den totale elektriske transformasjonen.

CO₂ sparekalkulator

Besparelser i karbon og kostnader

Vi bygget 64 ladestasjoner i et større svensk anlegg ved å bruke elektriske nullutslipps-gravemaskiner og hjullastere. For å bevise at overgang til en mer bærbar praksis ikke trenger å være for dyr, ser vi at prosjektkostnadene bare var 0,9 % høyere på grunn av besparelser i energikostnader. Og i tillegg sparte Vattenfall mer enn 3000 kg med CO₂-utslipp sammenlignet med et dieseldrevet prosjekt, og dette understreker de betydelige fordelene for miljø og kostnader.

Bygge elektrisk med elektrisitet

Partnerskap med Vattenfall

Stefan Larsson, anleggsleder hos Tuna Förvaltning & Entreprenad, mener at arbeid med elektriske maskiner ikke bare er bra for miljøet, men er også bra for virksomheten. Han sier: "Dette er vår første opplevelse med å bruke elektriske maskiner - og det har vært overraskende positivt. Vi måtte ikke inngå noen kompromisser i forhold til arbeidet vårt, og drivstoffbesparelser og lav støy var verdifulle tilleggsbonuser."

Partnerskap med Vattenfall

Nullutslipps-samarbeid

Klimautfordringene våre krever samarbeid. Gjennom partnerskap på tvers i hele forsyningskjeden sikrer vi bedret bærekraft i alle aspekter på reisen. Vi inngår partnerskap med kunder så vel som innenfor Volvo Group - og sikrer dermed at Volvos elektriske anleggsmaskiner kan arbeide sammen med andre løsninger som f.eks. Volvos elektriske lastebiler. Dette ble perfekt demonstrert ved bygging av ladestasjoner for elektriske kjøretøy i Lyon, Frankrike.

Bygging av ladestasjoner for elektriske kjøretøy

Hvordan skal en elektrisk gravemaskin lades under anleggsarbeider?

I anleggsarbeider kan det være relativt enkelt å løse spørsmålet om hvordan en elektrisk gravemaskin skal lades. Selv om det ofte arbeides i trange områder, har bykjerner ofte allerede tilgang til det elektriske nettet. Så da Ellevio bygget en ladestasjon midt i Stockholm City, var det mulig å bruke strøm direkte fra nettet via en koblingsboks hvor de hadde tilgang til flere forskjellige utganger (16 A, 32 A, 63 A osv.). Deretter brukte de en rask DC-lader for utendørs bruk for å lade opp Volvo ECR25 Electric under kortere pauser i arbeidet. Det ble også brukt en skjøteledning for å levere en mer fleksibel lading, uansett hvor maskinen er plassert på stedet.

Kjøretidskalkulator

Tar ansvar for en fremtid med nullslipp

Det tyske firmaet Kuhlmann Leitungsbau bruker en nullutslipps L25 elektrisk kompakthjullaster og to EC18 elektriske kompaktgravere for å gjennomføre sine anleggsarbeider i bykjernen. De elektriske maskinene er travelt opptatt med å legge et rør for dette energiselskapet i hjertet av en travel bykjerne. Ikke bare har EC18 elektriske maskiner vært i stand til å utføre mange av oppgavene som kreves med en enkelt opplading, men når det gjelder behov for ny opplading, mottar de effekten fra lokale solcellesystemer. For den større L25 Electric ønsket firmaet å unngå kjøring til en ladestasjon, og har derfor installert en mobil veggboks som ble koblet til det lokale strømnettet. En fleksibel og praktisk løsning som gjør det enkelt å få tilgang til strøm hvor og når det er behov for det – ganske enkelt ved å plugge den inn før en pause.

Hvordan er det å arbeide med en elektrisk gravemaskin?

Gridserve er en av mange kunder som driver et banebrytende netto-null-anleggsprosjekt og graver en grøft for ladestasjoner for elektriske kjøretøy ved hjelp av vår elektriske kompaktgraver. Men hvordan mener de at den fungerer? Fordelene med ingen røyk og mindre støy gjør den mindre utmattende å bruke og mye enklere å kommunisere med teamet. Dessuten bidrar 20 kWh-batteriet til å flytte jordmasser i fire timer i trekk, før det er behov for en rask lading i en time. På en typisk arbeidsdag vil de aldri komme i nærheten av et utladet batteri, noe som sikrer optimal produktivitet med minst mulig vedlikehold.

Partnerskap med Gridserve
Anleggsmaskiner med elektrisk lading
Anlegg med elektrisk lading
Ladeløsninger

Hvor bra arbeider en elektrisk gravemaskin?

Å grave en grøft er en typisk oppgave for elektriske gravemaskiner. Vi har satt Volvo CEs EC18 Electric kompaktgraver på prøve og her ser du hvordan det gikk.

 • Test: Grav en rett grøft med 20 m lengde, 600 mm bredde, 750 mm dybde
 • Operatør: Erfaren
 • Ladetilstand (SOC): 77 % ved oppstart og 46 % på slutten
 • Total driftstid: 1 time 40 minutter
 • Energiforbruk: 5,6 kWh
 • Arbeidsmodus første 10 m: ECO 1100 o/min
 • Arbeidsmodus siste 10 m: ECO 1600 o/min
 • Bakkeforhold: Har og kompakt leire med 25 % steiner/steinblokker
 • Vær: Solskinn, 15° celsius / 59° fahrenheit

Resultat? Strålende ytelse i utfordrende forhold

Konklusjon:

 • På tross av hard graving og utfordrende bakkeforhold arbeider EC18 Electric kompaktgraver svært godt – gjennomfører jobben i god tid, med tilstrekkelig lading og redusert energiforbruk
 • Etter 1 time og 40 minutters arbeid i utfordrende bakkeforhold som involverer hard graving, arbeider EC18 Electric effektivt med et 30 % forbruk i batteriet ved slutten av oppgaven.

Sammenligning av utslipp i prosjekter med diesel og elektrisitet

Entrepenørfirmaet Nordkysten A/S, i samarbeid med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark har startet et interessant eksperiment. I to svært like boområder og med to svært like oppgaveprofiler ble det arbeidet på den ene veien med bare elektrisk verktøy og maskiner, mens den andre ble håndtert utelukkende med fossildrevet utstyr.I begge prosjektene utføret teamene partikkelmålinger – og resultatet var entydig.I det fossildrevne prosjektet var det store mengder av partikkelutslipp, mens "nullutslippsveien" bare ble forstyrret av sporadiske røykepauser, og en dieseldrevet postbil som kjørte forbi.

Arbeid med elektriske anleggsmaskiner

I henhold til kunden Stig Bo Lippold hos Nordkysten A/S

Flere arbeidstimer med elektriske anleggsmaskiner

Flere arbeidstimer

"Vi er i dialog med København kommune, som har strenge regler om at gravearbeider ikke skal skje før etter kl. 07.00 – men med en slik stillegående gravemaskin hevder vi med at vi lett kan starte noen timer tidligere. Dessuten er det mye mindre sannsynlig av vi forstyrrer trafikken og fotgjengerne senere på dagen."

Sammenligning mellom elektriske og dieseldrevne anleggsmaskiner

Deltakelse i overgangen

"(Når vi snakker med kunder) har vi to tilbud i en rekke utvalgte oppgaver. Ett med bruk av konvensjonelle maskiner, og ett med så bærekraftige maskiner som mulig.Kunden ser forskjellen med en gang og kan bestemme seg for den beste måten å gå frem på, og er derfor mer involvert i overgangen."

Operatører valgte elektriske anleggsmaskiner

Et populært valg

"Vi valgte Volvo fordi den nye kompakte elektriske gravemaskinen er perfekt for vår bruk.Med en nattlader og en kraftenhet på stedet kan det løse mange av oppgavene vi arbeider med.Og arbeiderne våre er glade for å være kvitt diesel og motorstøy. Nå kan de snakke sammen med hverandre uten at maskinene må stoppe."

Fordeler med elektriske anleggsmaskiner

Hvorfor velge elektriske anleggsmaskiner?

Våre elektriske anleggsmaskiner tilbyr bærekraftige, nullutslippsoperasjoner som passer for globale miljømål – samt kundenes egne bærekraftsmål. De leverer kostnadsbesparelser gjennom reduserte drivstoff- og vedlikeholdskostnader, og forbedrer arbeidsforholdene med betydelig lavere støynivåer og et triveligere arbeidsmiljø. Elektriske anleggsmaskiner bidrar ikke bare til et renere miljø, men forbedrer også operasjonell effektivitet og åpner for nye forretningsmuligheter i forskjellige sektorer – som f.eks. innendørs eller nattarbeider. Allsidigheten gjør elektriske maskiner til et verdifullt valg for moderne anleggsbehov.

Elektriske fordeler

70 – 95 % reduksjon i karbonutslipp

Hos Volvo CE gjennomfører vi grundige livsløpsanalyser for alle produktene våre, for å spore totalt utslipp av karbondioksider. Disse analysene avslører at det er i bruksfasen, dvs. når maskinen er i drift, at dieselmaskiner produserer 70 til 95 prosent av det totale karbonfotavtrykket. En elektrisk maskin produserer på den annen side ikke noe utslipp i det hele tatt i bruksfasen, og reduserer dermed utslippene dramatisk. Dette betyr at kundene kan operere sikkert med innsikt om at når de arbeider, gjør de dette på en mye mer bærekraftig måte.

Livssyklusvurderinger
Nullutslippsdrift
Anlegg med nullutslipp
Hvorfor elektrisk?

Elektriske anleggsmaskiner for ethvert arbeid

Gjenvinning og avfallshåndtering

Elektrisk avfall og gjenvinning

Håndtering av avfall og gjenvinning er i sin natur sentrert rundt bærekraft og å arbeide med miljøet, ikke imot det. Derfor er det fornuftig å velge elektriske nullutslippsmaskiner for å utføre mange oppgaver i dette segmentet. Se hvordan løsningene våre bidrar til selskapenes sirkulære tilnærming til avfallshåndtering og gjenvinning.

Gjenvinning og avfallshåndtering
Partnerskap

Elektrisk partnerskap

Vi bestreber oss på å arbeide sammen med kunder for å hjelpe dem med å avkarbonisere driften sin. Det er derfor vi har tatt initiativ til en rekke banebrytende partnerskap som f.eks. i vårt siste samarbeid med CRH, en global leder innen løsninger for byggematerialer. Sammen kan vi utforske holistiske netto-null-løsninger for å redusere karbon i anleggsarbeid.

Avkarbonisering med CRH
Landskapspleie

Elektrisk landskapspleie

Miljøene i landskapspleie som ofte er svært sensitive, krever en noe lettere berøring i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold. Nullutslippsmaskiner uten forurensende røyk eller sterk motorstøy er den perfekte løsningen for å akselerere bærekraftige endringer i hele hageanleggssektoren og sikre en mer fredelig drift for å beskytte omkringliggende flora og fauna.

Elektrisk landskapspleie