Construction Equipment Suomi

Päästötön Volvo L25 Electric osoittautuu hyödylliseksi kumppaniksi jätteenkäsittelyn ja kierrätyksen alalla

Volvo L25 Electric -pyöräkuormaaja on todistanut voivansa sekä alentaa kustannuksia että vähentää hiilipäästöjä kahdella jätteenkäsittely- ja kierrätyslaitoksella – auttaen asiakkaita toteuttamaan visionsa kiertotaloudellisesta lähestymistavasta.

Volvo CE:n L25 Electric

• Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE) L25 Electric -pyöräkuormaajaa testattiin kahdessa Eskilstuna Energi och Miljö -yhtiön kierrätyskeskuksessa Ruotsissa.
• Neliviikkoisen kumppanuuden aikana konetta testattiin erilaisissa jätteenkäsittely- ja kierrätystöissä osana Volvo CE:n tavoitetta toimittaa poikkeuksellinen sähköinen suorituskyky kaikilla segmenteillä.
• Tämän ainutlaatuisen kumppanuuteen perustuvan lähestymistavan ansiosta Volvo CE voi johtaa siirtymää nollapäästöiseen rakennustoimintaan.

Volvon L25 Electric -pyöräkuormaajaa – yhtä useista Volvo CE:n valmistamista sähkökäyttöisistä minikoneista – testattiin kahdessa Eskilstuna Energi och Miljö -yhtiön kierrätyskeskuksessa neljän viikon ajan. Tätä nollapäästöistä konetta käytettiin yhteistyössä jälleenmyyjä Sweconin kanssa Lilla Nybyn kierrätyskeskuksen lajitteluasemalla kahden viikon ajan, kunnes se siirrettiin siirtokuormausasemalle läheisen ReTuna-ostoskeskuksen luo – kyseessä on maailman ensimmäinen ilmastotietoinen ostoskeskus, jossa myydään vain kierrätettyjä tai käytettyjä tuotteita.

L25 Electric laitettiin lujille kierrätyskeskuksissa tekemällä sillä monia eri töitä, kuten maanpintojen puhdistamista sekä kierrätettyjen tai lahjoitettujen tavaroiden lajittelua ja nostamista, ja se selvitti haasteen leikiten lukuisten helposti vaihdettavien työvälineidensä – tasauskauhan, edistyneiden hydraulisten haarukoiden ja Holms-lakaisulaitteen – ansiosta. Työskentelyyn tarvittavan tehon se sai ainoastaan sisäiseltä vaihtovirtalatauslaitteeltaan.

Volvo CE:n Segment Leader Gustav Boberg sanoi: "Oli todellinen etuoikeus saada työskennellä samaa ajatusmaailmaa edustavien kumppaneiden, kuten Eskilstuna Energi och Miljö AB:n ja ReTunan, kanssa tämän projektin puitteissa. Vain tekemällä yhteistyötä voimme varmistaa sen, että koko arvoketjussa käytetään kestävämpiä ratkaisuja. Kertomalla kokemuksistamme toivomme voivamme kannustaa muita selvittämään, miten sähkökäyttöiset ratkaisumme voisivat auttaa heitä saavuttamaan omat kestävyystavoitteensa."

Volvo CE:n L25 ElectricL25 Electric laitetaan lujille kahdessa Ruotsin Eskilstunassa sijaitsevassa jätteenkäsittely- ja kierrätyslaitoksessa erilaisten töiden parissa

Monenlaisia säästöjä

Sen lisäksi, että sekä asiakkaat että kuljettajat arvostivat koneen suorituskykyä, se sai aikaan myös tervetulleita säästöjä. Kahden viikon ajanjakson aikana yhden sähkökäyttöisen koneen käyttäminen vähensi CO2-päästöjä 250 kg:n verran, mikä tarkoittaa sitä, että vähintään 6 tonnia CO2-päästöjä olisi mahdollisesti voitu vähentää kuuden kuukauden pituisen vilkkaan sesongin aikana tällä käyttötavalla. L25 Electric sekä vähensi CO2-päästöjä näillä kahdella työmaalla että pienensi energiakustannuksia 86–87 %:n verran molemmissa keskuksissa – latauskustannukset olivat vain murto-osa vastaavan dieselkoneen polttoainekustannuksista.

Itse asiassa se osoittautui yhtä suorituskykyiseksi kuin vastaava dieselkone – mutta alhaisemmalla melutasolla, nollapäästöillä ja miellyttävämmällä työskentely-ympäristöllä – ja voitti siksi puolelleen myös uusia ihailijoita.

Kuljettaja Amanda Sihvonen sanoi suosittelevansa erittäin todennäköisesti L25 Electric -mallia kollegoilleen kokeiluajan jälkeen. Hän lisäsi: "Kun kuulin ensimmäistä kertaa, että meille tulisivat kokeiluun sähkökäyttöiset koneet, olin todella epäluuloinen – mutta muutin mieleni täysin ajettuani konetta." Hän luottaa myös siihen, että koneen akkuteho riittää päivittäisiin töihin, ja on sitä mieltä, että sen suorituskyky ja luotettavuus vetävät täysin vertoja dieselkäyttöiselle mallille.

Volvo CE:n L25 ElectricKuljettaja Amanda Sihvonen on sähkökäyttöisten koneiden kannattaja kokeilun jälkeen.

Palautteen saaminen kuljettajilta oli projektin olennainen tavoite sekä koneiden suorituskyvyn että työvälineiden käytön osalta – sähkökäyttöisten koneiden optimaalisen joustavuuden ja käyttövarmuuden varmistamiseksi. Tästä projektista saadut näkemykset auttavat suunnittelemaan tulevaa tuotevalikoimaa. 

Eräs kuljettajien esiin tuoma etu oli L25 Electric -mallin lähes äänetön toiminta, jonka ansiosta esimerkiksi pysähtyminen ja puhuminen työmaalla kävijöiden kanssa helpottui.

Kiertotalous

Sähkökäyttöiset koneet soveltuvat erinomaisesti jätteenkäsittelyyn ja kierrätykseen – muun muassa – auttaen tarjoamaan kestävämmän työskentelytavan ja sovittamaan yhteen ympäristönsuojelulliset tavoitteet ja itse liiketoiminta. Kyseessä on kiertotaloudellinen lähestymistapa, joka vastaa Volvo CE:n omia tavoitteita: kasvihuonekaasupäästöjen nettonollan saavuttamista vuoteen 2040 mennessä koko toiminnassaan ja toimitusketjussaan.

ReTuna-ostoskeskuksen sydämessä on intohimo ympäristönsuojelua kohtaan ja halu tukea yhteisöjä tekemään ostoksia kestävämmällä tavalla.

ReTuna Återbruksgallerian Mall Manager Sofia Bystedt sanoi: "Meillä on täällä Eskilstunassa hyvin vankka tavoite kestävän kehityksen suhteen. Pyrimme yhdessä kaupunginvaltuuston kanssa olemaan ilmastopositiivisia vuoteen 2045 mennessä, mikä oli yksi syistä aloittaa tämä kumppanuus Volvo CE:n ja jälleenmyyjä Sweconin kanssa. Tämä uusien sähkökäyttöisten ratkaisujen testaaminen on todella tärkeä aloite, jotta näemme, miten ne sopivat työskentely-ympäristöömme ja rakentavat osaltaan parempaa maailmaa."

LISÄTIETOA

Anne Bast

Brändin markkinointi- ja viestintäjohtaja
Volvo Construction Equipment
Euroopan/kansainvälinen myyntialue
Sähköposti: anne.bast@volvo.com