Volvo CE bidrar til å heve motorsportsikkerheten med en løsning for berging av elektriske biler

Det patentsøkte verktøyet, utviklet av Volvo Construction Equipment (Volvo CE) og Granfors Racing, har blitt godkjent av FIA og er den første løsningen i sitt slag som er utviklet som en del av motorsportens elektriske transformasjon.

  • Prototypeverktøyet følger strenge FIA-sikkerhetsprotokoller og tillater berging av elektriske rallycrossbiler fra banen uten at noe personell trenger å håndtere bilen – det første i sitt slag for motorsport.
  • Volvo CE har utviklet den innovative 'hands off'-løsningen sammen med Granfors Racing ved å bruke en Volvo EWR150E hjulgraver, Engcon tiltrotator og en isolert redningsplate for å gjøre bergingen raskere, mer fleksibel og fremfor alt sikrere.
  • Det patentsøkte verktøyet prøves ut som en del av FIA's helelektriske verdensmesterskap i rallycross (World RX) – de neste løpene vil kjøres i Spa-Francorchamps, Belgia denne helgen (8-9. oktober).

Det nye bergingsverktøyet er en unik løsning i motorsportens verden og er det første i sitt slag som ble introdusert for banene siden FIA startet den elektriske transformasjonen av deres World RX-racingserie. Takket være bruken av denne patentsøkte løsningen blir nå de 100 % elektriske rallycrossbilene berget fra banene uten noen manuell inngripen – noe som betyr at personell slipper å gå ut på banen og fysisk spenne eller kroke bilen fast til et bergingskjøretøy som man tidligere ville ha blitt gjort – noe som ikke bare gjør det sikrere å gripe inn, men også er mer effektivt og raskere.

Volvo EWR150E

Volvo CE designet løsningen i deres rolle som "Official Construction Equipment Supplier og Track Building Partner for World RX-racingserien, sammen med det svenske nyetablerte Granfors Racing. Etter å ha blitt testet under racehelgen i Riga, Latvia, i september, har den nå blitt tatt i bruk av FIA som den mest effektive bergningsløsningen for raceserien. Skarpsynte seere vil kunne se den i bruk i løpet av den kommende racehelgen (8.-9. oktober) i Spa-Francorchamps, Belgia.

Arvid Rinaldo, Brand Communication and Partnerships for Volvo CE, sier: “Med den raske introduksjonen av denne innovative løsningen lever vi opp til vårt engasjement for å presse både bransjen vår og motorsporten fremover når det kommer til sikkerhet og bærekraft. Takket være det sterke partnerskapet med FIA og Engcon er vi i stand til å akselerere et skifte mot elektrifisering som er pålitelig, effektivt og så sikkert som mulig.”

I trygge hender

Med innføringen av elektrisk rallycross kommer det helt nye sikkerhetshensyn nå som rallycrossbilene kan akselerere fra 0-100 km/t på mindre enn to sekunder – raskere enn en Formel 1-bil – kombinert med det uunngåelige hensynet som må tas i betraktning ved håndtering av elektrisk ladede kjøretøyer.

Benoît Dupont, Off-Road Category Manager for FIA, sier: “Elektrisk racing er en ny teknologi som gir nye utfordringer rundt sikkerheten – vi må tilpasse oss og skape nye verktøyer. Volvo CE har virkelig vært proaktive i å hjelpe oss med å skape et verktøy som lar oss fjerne bilen på en sikker og effektiv måte. Og dette er virkelig det vi var ute etter – å legge til elektrisk sikkerhet på toppen av effektivitet.”

Fordi sikkerhet ikke er noe å ta lett på har FIA introdusert et smart trafikklyssystem som en del av deres nye sikkerhetsprotokoller for elektromobilitet. Når en elektrisk rallycrossbil kommer utenfor banen, indikerer et grønt lys på biltaket bilens sikkerhetsstatus. Hvis lyset blir rødt, indikerer det for personer i nærheten at det ikke er trygt å ta på bilen og må å avvente offisiell berging av kjøretøyet.

Kraften til tre

Volvo EWR150E

For å være i samsvar med dette systemet, og for å tillate sikker berging av elektriske rallycrossbiler som har blitt 'røde', kom Volvo CE og Granfors Racing opp med sitt eget tredoble sikkerhetssystem. Så snart føreren har kommet trygt ut av bilen ved hjelp av opplært banepersonell, plukkes bilen forsiktig opp av en flat isolert redningsplate, som styres, løftes, senkes og vinkles ved behov med en 360° Engcon tiltrotator koblet til en Volvo EWR150E hjulgraver. Kombinasjonen av disse tre verktøyene tilsammen sørger ikke bare for sikker håndtering av batteridrevne kjøretøyer – resultatet blir også uovertruffen effektivitet og fleksibilitet. Den hjulgående gravemaskinen EWR150 går på biodrivstoff og tilbyr en spesielt kort svingradius som er essensiell for de komplekse manøvrene som kreves under bergingsprosessen og håndteringen for å raskt og trygt kunne levere den havarerte rallycrossbilen til det angitte bergingsområdet.

Utviklet og testet under grundige sikkerhetskrav angitt av FIA, i samarbeid med Engcon, som har levert tiltrotatoren, er resultatet en samarbeidsinnovasjon satt til å bryte nye grenser innen motorsportsikkerhet.

Morten Fjeld-Nielsen, salgssjef for Engcon Norge, sier: “Det er fantastisk å se hvordan Volvo CE finner innovative måter å bruke våre tiltrotatorer på – noe som viser hvor fleksible og tilpasningsdyktige våre løsninger er i alle bruksområder. Uten denne typen verktøy ville det kanskje ikke være mulig å redde biler på en så effektiv og rask måte som vi klarer nå.”

Løsningen utgjør også en stor forskjell for førersikkerheten. Klara Andersson, en av førerne for Construction Equipment Dealer Team, sier: “Selv om vi alltid streber etter å vinne, og hvert eneste løp er et adrenalin-kick fra start til slutt, vet vi at vår sikkerhet alltid går først i World RX, spesielt når vi beveger oss i den nye æraen innen elektrisk racing. Med dette nye robuste oppsettet kan vi være trygge på at sikkerheten vår er i gode hender – og at eventuelle løpsavbrudd holdes på et absolutt minimum.”

Du kan se hele løpet i Belgia på World RX's direkte strømmekanal RX+.

 

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON

Åsa Alström

Leder for Strategic Communication
Volvo Construction Equipment
E-post: asa.alstrom@volvo.com