Møt Volvo-prototypen LX03: bransjens intelligente fremtid

Denne helautonome, batterielektriske prototypen fra Volvo Construction Equipment (Volvo CE) er det første virkelige eksemplet på en selvlærende konsepthjullaster med hjerne kraftig nok til å ta avgjørelser, utføre oppgaver, og samhandle med mennesker. Det er også første gang noen sinne en LEGO® Technic-modell har blitt til en ekte maskin. Selv om den ikke er kommersielt tilgjengelig, forventer ingeniører at verdifull innsikt fra LX03 vil implementeres både nå og i fremtiden.

Volvo LX03 er inspirert av et konsept utviklet av ingeniører og designere hos Volvo CE og LEGO® Technic, og er en bemerkelsesverdig milepæl som bryter barrierer innen smart maskinteknologi. Den representerer både neste fase i Volvo CE's forskning på maskinintelligens og deres beslutning om å avkarbonisere anleggsbransjen.

Melker Jernberg, direktør hos Volvo CE, sier: “Vi må endre bransjen med smarte og mer bærekraftige løsninger som vil ha innvirkning på en global måleskala. Dagens avduking av prototypen LX03 representerer nettopp det – og er et bevis på den utrolige ekspertisen til våre ingeniører og vårt forente engasjement i retning av en positiv endring. Sammen med LEGO-konsernet tøyler vi grensene for både teknologi og fantasi, og resultatet er hinsides alt verden har sett tidligere.”

Lars Stenqvist, teknologisjef hos Volvo Group, sier: “Som ledende innen transport og infrastruktur spiller vi en viktig rolle i det å gjøre tiltak mot klimaendringer og øke den påkrevde innovasjonstakten for å levere den samfunnsmessige endringen rundt om i verden. Vi tror på å jobbe med drevne og kreative partnere som, i likhet med oss, er fokusert på å gjøre innovasjon til noe ekte og som går lenger enn bare det å snakke om det.”

Banebrytende samarbeid

Det som startet som et spennende prosjekt mellom designere og ingeniører i de to selskapene, for å utforske potensialet til fremtidige konstruksjoner, utviklet seg over tid ved hjelp av et team av smarte barn til en vellykket lansering av 42081 LEGO® Technic Concept Wheel Loader ZEUX.

LEGO-konsernets produktsjef for LEGO Technic, Niels Henrik Horsted sier: “Våre to selskaper har hatt et ekstremt vellykket partnerskap gjennom årene der vi har samarbeidet om flere LEGO Technic-modeller. Men dette er første gang vi lager en ekte maskin basert på en modell og ikke omvendt – og det er det som gjør dette til et virkelig unikt prosjekt.”

Samarbeidende maskiner

Prototypen LX03 har blitt bygd av et dedikert team av ingeniører og programmerere fra Volvo CE's anlegg i Eskilstuna, Sverige og Konz, Tyskland, i samarbeid med designteamet i Gøteborg, Sverige. Det er en 5-tonns hjullaster som har blitt utviklet som et modulært konsept, med evnen til å bli større eller mindre med bare noen få endringer i produksjonsprosessen. Den deler også dens drivlinje med L25 Electric, noe som gjør den til en nullutslippsmaskin med lavt støynivå og med en driftstid på opptil åtte timer avhengig av bruksområdet.

Den er designet for å være en smart og trygg arbeider, utstyrt med en hjerne som har kapasitet til å tilpasse seg forskjellige scenarier, ta beslutninger i sanntid og, viktigst av alt, samarbeide med mennesker. Det kan programmeres av kunder til å utføre tunge, repeterende eller farlige oppgaver, noe som reduserer behovet for at et menneske må være til stede.

For mer informasjon om hva som gjør denne banebrytende konseptmaskinen så unik, vennligst besøk https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/lx03/.

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON

Anne Bast

Leder for merkevare, markedsføring og kommunikasjon
Volvo Construction Equipment
Salgsregion Europa / Internasjonal
E-post: anne.bast@volvo.com