Volvo's elektriske maskin lyser opp prisvinnende hage under RHS Chelsea Flower Show

Den gullmedaljevinnende Morgan Stanley Garden ble konstruert ved hjelp av Volvo ECR25 Electric. Men hvordan har den nye elektriske maskinen levert på en så stor global plattform?

RHS Chelsea Flower Show er kjent for vakker og spennende hagedesign, utsmykkede skulpturer og kongelige gjester. Det som det snakkes mindre om er ukene med hardt arbeid, kreativitet og arbeidskraft som går med til å bygge disse forseggjorte utstillingene. Teamet bak Morgan Stanley Garden, utviklet av den britiske designeren Chris Beardshaw – som i forrige uke fikk prisen for Best Show Garden under verdens mest berømte blomstermesse i hjertet av London sentrum – kom med et ambisiøst mål; å skape en vakker hage med et mindre miljøavtrykk. En del av dette var Volvo ECR25 Electric på sin aller første tur siden lanseringen i april på Bauma Munich. 

Ahcène Nedjimi, spesialist innen elektromobilitet hos Volvo Construction Equipment (Volvo CE), sier: “Jeg har jobbet lenge med konseptmaskiner, men med dette prosjektet får du virkelig følelsen av at du gjør noe unikt, at elektromobilitet blir en realitet og at vi sender en klar melding om at miljøet betyr noe. Det er et viktig øyeblikk i Volvo CE's reise mot å bygge en mer bærekraftig fremtid.”

2019_Mai_Volvo_Electric_lyser_opp_prisvinnende_hage_under_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

Den elektriske kompaktmaskinen var i godt selskap under arrangementet. Fra designer Tom Dixon's fremtidsrettede og urbane hageeksperiment til en skogstur med familien, designet av hertuginnen av Cambridge, var det mer enn nok til å inspirere de rundt 157 000 besøkende.

Til hovedutstillingen planla Chris Beardshaw for så mange miljøegenskaper som mulig. Dette inkluderte bærekraftige byggematerialer og verktøyer, betong med ultralavt karbonavtrykk, laminert tømmer og lavenergilamper. Og selvfølgelig, kompaktgraveren ECR25 Electric – den aller første elektriske maskinen som er involvert i byggingen av en hage under RHS Chelsea Flower Show.

Maskinen produserer ingen partikler, ingen karbondioksid og har mindre støytslipp – noe som har ført til at hagen har blitt utnevnt til 'stilleste arbeidsområde' av BBC's filmcrew. En ekstra fordel for slike prosjekter som dette er at det ikke finnes noen forurensende stoffer som kan skade de dyrebare trærne eller blomsterbedene. Dette er en av de reneste måtene man kan gjøre alle disse byggeprosjektene på – som en hage av denne typen krever. Men kan den leve opp til produktivitetsnivåene til dens dieseldrevne motstykker?

2019_Mai_Volvo_Electric_lyser_opp_prisvinnende_hage_under_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Ahcène tror det. Den gir ikke bare den samme graveytelsen som dens konvensjonelle motstykker – den krever mindre vedlikehold og har heller ikke behov for noen spesielle sikkerhetsgodkjenninger. “Det er en intens arbeidssone,” sier han “midt i hjertet av London, det var virkelig en perfekt arena for å vise frem dens unike egenskaper for indre bymiljøer.”

Maskinen ble kjørt i halvannen uke under den omfattende byggeprosessen der den ble brukt til å grave ut området, legge fundamentet for hovedkonstruksjonen, samt grave en grøft for et sentralvanningssystem og tre hull for planting av trær. Under utstillingen ble maskinen ladet over natten ved å benytte en ordinær stikkontakt. Når det krevdes hurtigladning under arbeidsdagen kunne maskinføreren benytte seg av den integrerte laderen.

2019_Mai_Volvo_Electric_lyser_opp_prisvinnende_hage_under_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Maskinfører Peter Holmberg kunne melde tilbake at gravemaskinen ikke bare utførte de samme jobbene som den mer konvensjonelle dieselversjonen, gravefølelsen var også mer presis og behagelig. Den gav også et roligere arbeidsmiljø med mindre vibrasjoner i førerhuset, bedre luftkvalitet og en roligere atmosfære som la til rette for bedre kommunikasjon mellom arbeiderne.


Etter denne debuten vil den elektriske maskinen nå fortsette å ta del i pilotprosjekter ute hos kundene, der erfaringen fra RHS Chelsea Flower Show vil videreutvikles. 

“Nullutslipp og reduserte støynivåer er absolutt en hovedfaktor,” sier Ahcène. “Utfordringen nå er å finne ut den beste og raskeste måten å lade dem på. Det er noe vi arbeider med.”

Lanseringen av ECR25 Electric kom på et viktig tidspunkt for bransjen. Byer over hele verden krever renere byggeløsninger siden de etterstreber å redusere deres karbonutslipp og den globale temperaturstigningen. Og med byggeindustrien som en av de viktigste bidragsyterne til klimaendringer vil denne maskinen være en del av den løsningen.

“Spørsmålet er ikke lenger om eller når vi vil ha et skifte til elektromobilitet, men hvor fort det kommer,” avslutter Ahcène. “Vi er virkelig på det punktet der det ikke er noen vei tilbake. Vi må slippe ut mindre, forurense mindre og bygge den verdenen vi vil leve i.”

Bilde 1: Maskinfører Peter Holmberg med ECR25 Electric på anlegget i The Morgan Stanley Garden under RHS Chelsea Flower Show.
Bilde 2: Besøkende hos The Morgan Stanley Garden, designet av Chris Beardshaw.
Bilde 3: Ahcène Nedjimi, spesialist på elektromobilitet hos Volvo CE, med ECR25 Electric.
Bilde 4: Den elektriske gravemaskinen lager fundamentet for hagens hovedkonstruksjon.