Den høyeste rivningsmaskinen fra Volvo hjelper Veidekke med å nå nye høyder

Den norske entreprenørgiganten Veidekke har satt i gang en Volvo EC750E HR høytrekkende gravemaskin for å rive det 11-etasjers høye "House of Oslo", en av hovedstadens største bygninger.

Da den norske entreprenøren Veidekke fikk oppgaven med å rive "House of Oslo", et høyt kjøpesenter i hjertet av hovedstaden, visste de at de hadde fått en stor utfordring.

Den 55 000 m2 store bygningen var ikke bare omgitt av travle gater som var fulle av fotgjengere, biler og trikker, den var også 11 etasjer høy – en betydelig høyde selv for de mest erfarne rivningsentreprenørene.

En så stor jobb krevde en enda større maskin – én som kan utføre jobben på en sikker måte og i henhold til tidsskjemaet.

Kundetilpasset løsning

Etter å ha hatt suksess med syv andre høytrekkende rivningsmaskiner fra Volvo tok Veidekke kontakt med Volvo CE for å få utstyr som kunne imøtekomme deres krav.

Entreprenøren forklarte deres behov og Volvo CE lyttet – EC750E HR ble lansert i 2018, basert på tilbakemeldinger fra Veidekke og andre kunder fra hele verden.

“Vi ønsket en maskin med lang rekkevidde – og det fikk vi,” sier Jon Nässelquist, maskininnkjøpssjef hos Veidekke. “At en kunde kan presentere sine behov og at Volvo bygger det kunden ønsker er unikt.”

Den nye EC750E HR har en maksimal bolthøyde på 36 m med et 3,6 tonns verktøy – det er en rekkeviddeøkning på 4 m og 44 % økning i verktøyvekt i forhold til dens forgjenger; EC700C HR.

Kraftig og solid fundament

Siden gravemaskinen ble spesialbygd for rivningsarbeider er stabilitet og sikkerhet helt essensielt.

EC750E HR har et helt nytt understell, spesielt utviklet for rivningssegmentet. Det er tyngre og bredere enn til den større Volvo EC950E, og sammenlignet med understellet til EC750E er det 0,5 m lenger og 1m bredere – og med en imponerende sporvidde på hele 4,3 m.

Med en ekstra motvekt på 4 tonn presses EC750E HR's maskinvekt opp til 104 tonn, noe som gir et ekstra solid fundament for dens enestående ytelse.

“Bredden og motvekten er det som gir maskinen stabilitet,” forklarer Nässelquist. “Den står støtt som fjell. Selv når man bruker det høytrekkende rivningsaggregatet, forblir maskinen sterk og stødig – noe som er helt avgjørende.”

Sikkerhet er viktig

EC750E HR har også en rekke viktige sikkerhetsfunksjoner som beskytter både Veidekke's maskinfører og maskinen når det fjernes 60 - 70 000 tonn med betong fra tomten.

Disse sikkerhetsfunksjonene inkluderer en komplett rivningspakke med kraftig rammemontert FOG-beskyttelse (Falling Object Guard) som beskytter maskinføreren mot fallende objekter samtidig som at maskinførerens sikt opprettholdes. For å øke sikkerheten ytterligere er EC750E HR utrustet med en helt ny TMI-funksjon (Total Moment Indicator) som via en egen skjerm i førerhuset viser en sanntidsvisning av bommen og verktøystillingen for å varsle maskinføreren dersom maskinen havner i en farlig posisjon.

Lettbetjent

Maskinen er også designet for komfort. Riving av høye bygninger krever at maskinførere fokuser på punkter høyt over bakken. Førerhuset til EC750E HR kan derfor tiltes opptil 30 grader bakover og reduserer påvirkningen på maskinførerens nakke og den generelle førerbelastningen.

Maskinfører Kenneth Ufs sier at tiltfunksjonen har forbedret arbeidslivet betydelig; “Å kunne tilte førerhuset er strålende. Gjennom en lang arbeidsdag bidrar funksjonen til å holde meg komfortabel og fokusert.”

Mens førerhusets komfort er en viktig funksjon, er de presise betjeningselementene for hydraulikksystemet like viktig for Ufs. “Maskinen har presis hydraulikk som reagerer slik jeg vil ha det. Manøverspakene er responsive og hydraulikken reagerer raskt, noe som er veldig viktig,” tilføyer han.

Et presist hydraulikksystem gir økt kontroll, sikkerhet og effektivitet, noe som betyr mer produktive og fornøyde maskinførere.

Et nært forhold

Veidekke har vært en verdsatt Volvo-kunde i over 14 år og har en maskinpark med totalt 66 Volvo-maskiner. Entreprenøren la til og med inn deres bestilling av den nye EC750E HR med 36 m bom før maskinen ble offisielt lansert – og ble dermed det første selskapet som mottok en.

Medlemmer av Veidekke-teamet besøkte også Volvo CE's gravemaskinfabrikk i Changwon, Korea for å se hvor maskinen ble bygd og for få en forhåndstitt på maskinen før den ankom landet.

“Volvo er en god partner når det gjelder riving,” sier Erik Nilsen, leder for miljø og anlegg i Veidekke Norge. “EC750E HR fungerer svært godt og har hjulpet oss med å holde et høyt produktivitetsnivå. Den er det mest effektive verktøyet for denne type arbeider.”