Fjernstyrte hjullastere som skal testes når Volvo CE mottar Sveriges første 5G-nettverk for industriell bruk

Telia, Ericsson og Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har i dag lansert Sveriges første 5G-nettverk for industriell bruk på Volvo CE's anlegg i Eskilstuna. Volvo CE blir da en av de første i verden som bruker 5G-teknologi til å teste fjernstyrte maskiner og autonome løsninger.

5G-nettverket vil bli brukt på Volvo CE's forsknings- og utviklingsanlegg i Eskilstuna for videreutvikling av løsninger for fjernstyring av anleggsmaskiner og helautomatiserte løsninger. Det vil også bli brukt til å øke forståelsen for hvordan tilkoblede maskiner kan skape merverdi for kunden. 

“Automatisering har flere nivåer, og det å ha 5G er en viktig teknisk støtte for å kunne drive utvikling på dette området. Disse testene i Eskilstuna vil blant annet innebære fjernstyring av en konvensjonell hjullaster, men også ytterligere tester av konseptmaskinen HX2 som er en autonom lastbærer, sier Melker Jernberg, administrerende direktør i Volvo CE.

“Vi kan se at bransjens interesse for 5G er betydelig. Automatisering av hele arbeidsflyten vil bety nye arbeidsformer og større effektivitetsgevinster. Men for å koble opp forretningskritiske maskiner og kjøretøyer kreves det en løsning som klarer å håndtere de enorme datamengdene med en garantert og sikker kobling. Det er hva 5G kan gi oss. Og vi er stolte over å lede 5G-utviklingen i Sverige sammen med våre partnere,” sier Anders Olsson, administrerende direktør i Telia Sweden. 

Selv med fullautomatiserte systemer er det til tider fortsatt behov for menneskelig styring. Dagens fjernstyringsteknologi har en tidsforsinkelse som gjør det vanskelig å styre i høy hastighet eller med høy presisjon. 5G vil gjøre fjernstyringen enklere og sikrere.

"Med ekstremt korte responstider, høy kapasitet og høy tilgjengelighet til mobilnettet kan kommersiell og standardisert 5G-teknologi brukes til applikasjoner som fjernstyring av tungt maskineri i sanntid. Dette åpner opp nye muligheter for større effektivitet, reduserte kostnader og redusert risiko i farlige miljøer. 5G gjør det mulig for oss å skape et sikrere, mer effektivt og bærekraftig samfunn. I samarbeid med Telia og Volvo CE setter vi nå teorien ut i praksis i Eskilstuna. 5G-teknologien er klar for verden, sier Magnus Frodigh, forskningsansvarlig hos Ericsson.

Volvo CE, Telia og Ericsson har tidligere arbeidet sammen for å ta i bruk den nyeste teknologien for å bidra til en sikrere og mer effektiv gruvedrift, og i sommeren 2018 gikk Volvo CE inn i Telias 5G-partnerprogram. Volvo CE forventer å kunne anvende testerfaringene fra Eskilstuna til deres globale aktiviteter. 

“Vi tester lokalt i Eskilstuna, men vi opererer globalt. Tilkoblede maskiner og autonome løsninger er fremtiden. De kan gi kundene mer effektiv produksjon, logistikk, større fleksibilitet og tryggere arbeid. Ved å minimere potensielle sikkerhetsrisikoer og ståtid knyttet til sektorer som gruvedrift, kan vi komme nærmere vårt mål om null utslipp, null ulykker og null uplanlagt ståtid. Det blir spennende å se hvor langt 5G kan ta oss på den reisen,” sier Melker.

Om 5G

Dette er det 5.-generasjons mobilnettverket. Sammenlignet med 4G, er 5G raskere, har kortere forsinkelsestid, høyere tilgjengelighet og kan håndtere flere tilkoblede enheter samtidig. 5G åpner opp for helt nye anvendelsesområder innen industri, viktige sosiale funksjoner og i hverdagslivet.