Går dypt for å bygge verdens lengste veitunnel

Utbyggingen av E39 er ikke bare Norges største infrastrukturprosjekt noen sinne – Rogfast-tunnelen, som er en del av prosjektet, vil være verdens lengste og dypeste undersjøiske motorvei. Med en dybde på opptil 392 meter under havnivået er dette banebrytende prosjektet den åttende delen av Volvo Construction Equipment's (Volvo CE) Megaproject Listing.

Med nye teknikker innen bro- og tunnelbygging – og med et mål om å redusere reisetiden til det halve – byggingen av E39 langs den Norske vestlandskysten vil være midtpunktet i en ny serie filmer som lanseres i dag – der personene og maskinene bak det innovative prosjektet settes i fokus.
 
Norge er kjent for sin fantastiske kystlinje med høye fjell og dype fjorder. Men det er en ulempe med dette spektakulære landskapet. For øyeblikket tar en reise langs E39 mellom Kristiansand i sør og Trondheim i nord rundt 21 timer. Samtidig bor omtrent en tredjedel av Norges 5,3 millioner innbyggere langs denne motorveien, som også er en viktig handelsrute for norske bedrifter siden ca 60 % av landets eksportvarer produseres langs vestlandskysten. I tillegg – når E39 forlater Norge og går videre til Danmark – er veien en viktig transportkanal til resten av Europa. 
 
Og hvis jobben din innebærer at du må kjøre langs denne kyststrekningen, som i Håvard Langåker's tilfelle, som er lastebilsjåfør hos Vassbakk & Stol, da kan det være tøft. “Jeg henter stein på anleggsplassene og kjører den dit hvor det er behov for materiale,” forklarer Langåker. “Underveis må jeg ofte stå i ferjekø, samt slite med kansellerte ferjeavganger og smale veier. Vi har øyer og fjorder der veiene følger kystlinjen. Det blir ofte den lengste veien, ikke den korteste, det kan derfor være ganske tidkrevende.” Men alt dette er i ferd med å endres.

 

Det banebrytende prosjektet langs den norske kysten har som mål å halvere reisetiden.

Med en kostnadsramme på rundt 340 milliarder kroner – E39 vil redusere reisetiden mellom Trondheim og Kristiansand fra 20 timer til bare 11. Og Rogfast-tunnelen – som er planlagt ferdig i 2026 – er en stor del av denne forbedringen. Tunnelen vil bli den lengste og dypeste undersjøiske tunnelen i verden, med en lengde på 27 kilometer og en maksimal dybde på 392 meter under havnivået. 

Men å bygge tunneler på denne dybden er en utfordring. For å gjøre reisen så trygg som mulig for trafikantene bygges det to separate tunneler for trafikken. I tillegg vil det for hver 250 meter være passasjer som forbinder de to tunnelene, slik at de kan fungere som raske og enkle utveier ved nødstilfelle.

Volvo CE vil vise sin rolle i dette innovative prosjektet gjennom det siste tilskuddet til det prisbelønte Megaproject Listing. Tiffany Cheng, Global Director, External Communications hos Volvo CE sier: “Når prosjektet er ferdig vil denne tunnelen gjøre livet til folk som bor og arbeider i Norge mye enklere. Å være en del av dette eksepsjonelle prosjektet – og det å ha en rolle i å forbedre tilgangen gjennom dette vakre verdenshjørnet – betyr mye for oss hos Volvo CE.”

For å finne ut mer, vennligst besøk Spirit Magazine.

Bilde 1: Rogfast-tunnelen vil ligge så dypt som opptil 392 meter under havnivået på det dypeste.
Bilde 2: Det banebrytende prosjektet langs den norske kysten har som mål å halvere reisetiden.