Volvo's største gravemaskin – en drøm som går i oppfyllelse for rivningseksperten

Den belgiske rivningseksperten Wesley Princen er den første kunden til å kjøpe Volvo's største gravemaskin til dags dato, EC750E HR, og han kan ikke vente med å komme bak spakene.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Wesley Princen vet en ting eller to om gravemaskiner. Den belgiske entreprenøren vokste opp rundt maskinene på foreldrenes gård i Gingelom, vest for Brussel, og kjørte sin første gravemaskin i en alder av 16. Ved fylte 18 startet han sitt eget masseforflytningsselskap, Aannemingsbedrijf Princen NV, samtidig som at han gjennomførte ingeniørstudier.

Virksomheten tok virkelig av etter at han fullførte en underjordisk kabeljobb for det belgiske nettselskapet Elia, som har vært en lojal klient 20 år senere.

"De fleste trafostasjonene i Belgia ble bygd like etter andre verdenskrig, så nå er de klare for å bli skiftet ut. Elia trengte folk til å rive trafostasjonene, og siden vi er et av de få selskapene som har lisens til å jobbe med høyspenningsarbeid, fikk vi mesteparten av arbeidet." forklarer Princen.

I dag er han ansett å være blant de beste i verden innenfor høyspenningsriving og går nå til og med inn for riving av kjernefysisk infrastruktur. Princen vil bruke det siste tilskuddet til maskinparken, rivningsmaskinen Volvo EC750E HR, for å rive deler av et nedlagt kraftverk og en fabrikk for atomdrivstoff.

Den første rivningsmaskinen Volvo EC750E HR sammen med bomsettene

Tøffe maskiner for tøffe jobber

Princen kjøpte sin første høytrekkende Volvo-gravemaskin, en EC480D HR, for rundt fem år siden. Siden da har hans firma gjennomført stadig mer krevende industrielt rivingsarbeid med behov for en maskin som kan nå enda høyere og bruke tyngre utstyr. Løsningen ble Volvo EC750E HR, som kan rekke opp til 36 m med 3,6 tonns utstyr eller 26 m med 5 tonns utstyr. Det er bommen for 26 m som Princen kommer til å bruke mest.

Ideen til Volvo EC750E HR ble utviklet for to år siden, der Princen var involvert helt fra starten av.

"Vi var allerede i kontakt med fabrikken og Volvo's respektive globale og regionale produktspesialister for rivningsmaskiner; David Arnoldsson og Peter Lam, og vi begynte å snakke sammen." forklarer han. "De var også interessert i å ha en etterfølger til EC700C HR og trengte tilbakemeldinger fra kunder for å lage en bedre maskin."

Princen bestilte en EC750E HR uten å engang ha sett den ferdige maskinen. "Vi visste ikke på det tidspunktet hvordan den ble, men vi var så fornøyde med vår første høytrekkende rivningsmaskin fra Volvo at vi stolte på at det ville bli vært bra." sier han.

Wesley Princen introduserer sin nye maskin til journalister

Den store avdukingen

Han fikk endelig se sin nye Volvo-maskin i mai i år under et besøk hos gravemaskinfabrikken i Changwon, Korea, og var en av de første menneskene utenfor fabrikken som fikk se på milepælmodellen.

"Det var en veldig fin overraskelse å få se EC750E HR ferdigbygget etter nesten to år." sier han. "For 20 år siden hadde jeg aldri trodd jeg skulle kjøpe en 100-tonns maskin. Jeg er veldig stolt over at vi har den største gravemaskinen Volvo noensinne har bygd. Jeg er veldig spent på å begynne å jobbe med den."

Princen eier nå en av de minste høytrekkende Volvo-gravemaskinene – en spesialmaskin basert på EC300EL – og den største. Han har totalt 25 gravemaskiner i maskinparken – og alle de seks siste som ble kjøpt inn var Volvo-maskiner.

Sikkerhet først

Når vi står overfor en så farlig jobb som det å rive en trafostasjon, eller til og med rive et atomkraftverk, er Volvo's satsing på sikkerhet spesielt tiltalende. Å sikre at Princen og alle hans maskinførere returnerer trygt hjem til sine familier etter endt arbeidsskift er Volvo's topprioritet. Volvo's fokus på maksimering av driftstiden gjør det også til et logisk valg.

"I tillegg til det faktum at Volvo's høytrekkende gravemaskiner er blant de beste rivningsmaskinene på markedet, trenger vi også god service." forklarer Princen. "Vi har veldig gode relasjoner med vår lokale forhandler SMT Belgium og vår kundekontakt der, Danny Verheyen. Om det skulle oppstå et problem, trenger vi bare å ringe Danny, da løser alt seg. Det fungerer og vi er veldig fornøyde."

Princen's EC750E HR har nå ankommet til Volvo CE's EU-depot i Nederland, og før levering blir hydraulikkoljen skiftet ut med en biologisk hydraulikkolje slik at det ikke blir noen miljøskade dersom det skulle oppstå en lekkasje.

I mellomtiden kan han nesten ikke vente med å komme seg bak spakene. "Jeg elsker den bare," sier han. "Den er et monster. Jeg tror jeg kommer til å arbeide med et stort smil hver eneste dag. Det er en drøm som går i oppfyllelse."