5 vedlikeholdstips for å holde gravemaskiner i toppform.

Ved å utføre regelmessig vedlikehold og kun bruke originale Volvo-deler kan eiere og maskinførere nyte godt av høy driftstid på sine maskiner.

1. Drenér vannutskilleren hver morgen

Om natten dannes det ofte kondens på grunn av temperaturfallet. Drenering av vannutskilleren bør derfor være det første maskinføreren gjør før arbeidsskiftet starter om morgenen. Dersom vannet ikke dreneres ut kan det fortsette inn i injektorene der vannet blir til damp – noe som fører til korrosjon. Å ikke drenere vannutskilleren er blant de vanligste feilkildene på gravemaskinene.

Understellsinspeksjon

2. Kontroller beltestrammingen en gang i uken

Beltestrammingen skal alltid ha litt slakk. Dersom beltet er for stramt kan det forårsake unødig slitasje på kjedet og sprockethjulene. Det kan skje dersom avstanden fra det nedre kjedet til understellsrammen har blitt målt feil. Det er forskjellige mål avhengig av marktypen, og det er derfor viktig at den som skal utføre målingen ser i instruksjonsboken for å finne de rette målene.

Volvo EC140E gravemaskin

3. Ikke rør luftfilteret før det varsles i førerhuset

Å håndtere luftfilteret unødig kan føre til at det kommer forurensinger inn i motoren og dermed øker motorslitasjen. En melding vil vises på informasjonspanelet i førerhuset når det er på tide å rengjøre filteret (rengjøring får kun gjøres to ganger) eller å skifte det. Maskinførere eller teknikere som ønsker å kontrollere filterets status skal overvåke det via CareTrack eller MATRIS.

Volvo-filter

4. Kjøp alltid originale filter fra Volvo

Ved å bruke uoriginale filtre av dårlig kvalitet risikerer man at forurensinger kommer inn i motoren og reduserer dens levetid – og motoren er en dyr komponent å skifte! Mindre enn 5 % av de totale eierkostnadene til en gravemaskin ligger i olje og filter – så det er ikke en stor kostnad. Maskinførere bør behandle maskinen som deres egen bil og bruke penger på det som egentlig teller – originale Volvo-deler.

Volvo-kjølevæske

5. Ikke bland andre kjølevæsker sammen med Volvo-kjølevæske

Sammensetningen av Volvo's kjølevæske har blitt utviklet for optimal ytelse. Å blande Volvo-kjølevæske med andre kjølevæsker kan føre til at det dannes en gelelignende konsistens, som vil kunne hindre sirkulasjonen og endre kokepunktet. Kjølevæsken har tre viktige formål – kjøle, smøre og hindre korrosjon – så det er viktig at den er i stand til å gjøre jobben sin, som tiltenkt av Volvo.