Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Volvo CE hjælper med at højne sikkerheden inden for motorsport med en løsning til bjærgning af elbiler

Det patentanmeldte værktøj udviklet i samarbejde mellem Volvo Construction Equipment (Volvo CE) og Granfors Racing er blevet godkendt af FIA, og det er den første løsning af sin art, der er udtænkt som en del at motorsportens elektriske transformering.

  • Prototypeværktøjet overholder de strenge FIA-sikkerhedsprotokoller og gør det muligt at bjærge elektriske rallycross-biler fra racerbanen uden nogen personalehåndtering af bilen – det er første gang inden for motorsport.
  • Volvo CE har været med til at udvikle den innovative "håndfrie" løsning sammen med Granfors Racing med brug af en Volvo EWR150E gravemaskine på hjul, en Engcon tiltrotator og en isoleret redningsplade for at gøre bjærgning hurtigere, mere fleksibel og fremfor alt sikrere.
  • Den er patentanmeldt og er ved at blive prøvekørt som en del af FIA's fuld-elektriske World Rallycross (World RX) Championship – de næste løb i dette vil finde sted i Spa-Francorchamps i Belgien i denne weekend (8. til 9. oktober).

Det nye bjærgningsværktøj for racerbiler er en unik løsning i motorsportsverdenen, og det er det første af sin art, som introduceres på racerbanen, siden FIA begyndte på den elektriske transformering af World RX racerserien. Takket være brugen af denne patentanmeldte løsning bjærges de nu 100 % elektriske rallycross-biler fra racerbanen uden nogen manuelle indgreb, hvilket betyder, at intet personale behøver at begive sig ud på banen og fysisk fastgøre bilen med stropper eller kroge til et bjærgningskøretøj, som det tidligere var nødvendigt. Det gør det ikke blot sikrere at gribe ind, men også hurtigere og mere effektivt.

Volvo EWR150E

Volvo CE var med til at designe løsningen i deres rolle som Officiel leverandør af bygge- og anlægsmateriel og banebyggepartner for World RX-racerserien, sammen med den svenske startup Granfors Racing. Efter at være blevet prøvekørt i løbsweekenden i Riga i Letland i september er den nu blevet antaget af FIA som den mest effektive bjærgningsløsning for racerserien. Tilskuere med falkeblik vil kunne se den i aktion i den kommende løbsweekend (8. til 9. oktober) i Spa-Francorchamps i Belgien.

Arvid Rinaldo, Brand Communication og Partnerships for Volvo CE, siger: "Med den hurtige introduktion af denne innovative løsning lever vi op til vores forpligtelse til at fremme både vores branche og vores motorsport fremover, når det drejer sig om sikkerhed og bæredygtighed. Takket være dette stærke makkerskab med FIA og Engcon er vi i stand til at fremskynde et skift hen mod elektrificering, som er pålideligt, effektivt og fremfor alt sikkert".

I sikre hænder

Med fremkomsten af elektrisk rallycross-racerløb er der opstået helt nye sikkerhedsovervejelser, nu hvor rallycross-bilerne kan accelerere fra 0 til 100 km/t på mindre end to sekunder – hurtigere end en Formel 1-bil – kombineret med den uundgåelige pleje, som skal indberegnes, når man håndterer elektrisk opladede køretøjer. 

Benoît Dupont, Off-Road Category Manager for FIA, siger: “Elektrisk racerløb er en ny teknologi, som giver nye udfordringer omkring sikkerhed – vi er nødt til at tilpasse os til dette og skabe nye værktøjer. Volvo CE har været virkelig proaktiv til at hjælpe os ved at skabe et værktøj, som sætter os i stand til at bjærge bilen både sikkert og effektivt. Og det er virkelig det, vi var på udkig efter – at tilføje elektrisk sikkerhed oven i effektivitet".

Fordi sikkerhed ikke er noget, man skal tage let på, har FIA indført et smart trafiklyssystem som en del af deres nye sikkerhedsprotokoller for elektromobilitet. Hver gang en elektrisk rallycross-bil kører ud af banen, angiver en grøn lampe oven på bilen dens sikkerhedsstatus. Hvis den bliver rød, angiver det for personer i nærheden, at det ikke er sikkert at røre ved bilen, og at man skal afvente officiel bjærgning af køretøjet.

Tredobbelt effekt

Volvo EWR150E

For at holde sig på linje med dette system og muliggøre sikker bjærgning af elektriske rallycross-biler, som er "blevet røde", har Volvo CE og Granfors Racing opfundet deres eget tredobbelte sikkerhedssystem. Når køreren er blevet sikkert hentet ud af bilen af trænet personale, afhentes bilen forsigtigt af en flad, isoleret redningsplade, som kontrolleres, hæves, sænkes og vinkles efter behov med en 360° Engcon-tiltrotator tilkoblet en Volvo EWR150E gravemaskine på hjul. Kombinationen af disse tre værktøjer garanterer ikke blot sikker håndtering af batteridrevne køretøjer, men giver også uovertruffen effektivitet og fleksibilitet. EWR150 gravemaskinen på hjul, som kører på biobrændstof, tilbyder en snæver, kompakt svingradius, som er afgørende for de komplekse manøvrer, som kræves under denne proces, og den pålidelige håndtering, som er nødvendig for hurtigt og sikkert at bringe den forulykkede racerbil til det angivne bjærgningsområde.

Systemet er udviklet i samarbejde med Engcon, som leverer tiltrotatorredskabet, og testet i henhold til grundige sikkerhedskrav fastsat af FIA, og resultatet er en samlet innovation, som helt sikkert vil gennembryde nye grænser inden for motorsportssikkerhed. 

Morten Fjeld-Nielsen, Sales Manager for Engcon Norway, siger: “Det er fantastisk at se den måde, hvorpå Volvo CE finder nyskabende måder at bruges vores tiltrotatorer ved racerløb på – det bekræfter, hvor fleksible og smidige vores løsninger er for ethvert anvendelsesområde. Uden denne type værktøj ville evnen til at bjærge biler på den hurtige og effektive måde, som vi gør det nu, ikke engang være mulig".

Løsningen gør også en enorm forskel for kørerens sikkerhed. Klara Andersson, en af kørerne for Construction Equipment Dealer Team, siger: “Selv om vi altid stræber efter at vinde, og hvert eneste løb er en adrenalinrus fra start til slut, så ved vi, at vores sikkerhed altid er forrest i bevidstheden hos World RX, især når vi navigerer i denne nye æra for elektrisk racerløb. Med denne nye robuste organisation kan vi stole på, at vores sikkerhed er i gode hænder, og at enhver afbrydelse af løbet holdes på det absolutte minimum”. 

Du kan se al action i løbet i Belgien på World RX's live-streaming-kanal RX+.

 

FOR YDERLIGERE INFORMATION

Åsa Alström

Head of Strategic Communications
Volvo Construction Equipment
E-mail: asa.alstrom@volvo.com