Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Volvo CE har et godt greb om sikkerheden med nyheden Hand Sensing Joystick

Som en del af sine fortsatte bestræbelser på nul ulykker introducerer Volvo Construction Equipment (Volvo CE) som den første i branchen en sikkerhedsanordning beregnet til at eliminere maskinbevægelse i forbindelse med utilsigtet aktivering af venstre joystick.

Volvo hand sensing joystick for compact excavators

Rapporter fra medarbejdere, som kommer til skade på grund af en pludselig slingren af en skovl eller en svingende gravemaskinebom er desværre noget, der hyppigt forekommer på byggepladser, og årsagen er oftest, at operatøren ved et uheld kommer til at røre ved det venstre joystick. Selv en ganske let berøring kan være nok til at medføre uventet bevægelse, og joystickets placering ved førerhusdøren gør det særlig nemt for både operatører og tilskuere at komme til at udløse den ved et uheld.

Men takket være det nye ekstraudstyr Hand Sensing Joystick – fås nu i Volvo CE's sortiment af kompakte gravemaskiner og som den første af sin art inden for bygge- og anlægsmateriel – vil betjeningsgrebet kun reagere, hvis det holdes korrekt af operatørens venstre hånd. Hvis der bliver skubbet til joysticket, når operatøren sætter sig i sædet eller rejser sig fra det, hvis en eller anden læner sig på det udvendigt fra førerhuset eller det bliver fanget i en persons tøj, kan alle på stedet være rolige i forvisningen om, at der ikke vil være nogen utilsigtet bevægelse.

Det fungerer via et smart sensorsystem på den venstre joystick, som detekterer, om operatøren holder det og med vilje ønsker at manøvrere det. Hvis det ikke er tilfældet, forbliver de relaterede hydraulikfunktioner deaktiverede, så situationer, der kan forårsage alvorlige ulykker, elimineres.

Michal Saczuk, Strategic Marketing Manager for Volvo Compact Excavators hos Volvo CE, siger: "Sikkerhed er den allerførste prioritet for os her hos Volvo CE, og vores formål med denne nye funktion er at holde alle på stedet i sikkerhed for ulykker, som kan undgås. Med vores seneste nyskabelse bygger vi på vores ry for sikkerhed og vores fortsatte bestræbelser på at opnå nul ulykker på arbejdspladsen. Denne funktion er blot ét eksempel på, hvordan Volvo CE's kompakte gravemaskiner bidrager til en sikrere arbejdsplads, og den er et direkte resultat af vores værdifulde kundefeedback".

Dette er virksomhedens mest avancerede nyskabelse som en del af dens eksisterende funktioner til "låsning af betjeningsgreb", som findes på kompakte gravemaskiner. Som standard er betjeningsgreb på maskinerne deaktiverede, når den venstre konsol er hævet. Men for at garantere for yderligere sikkerhed kan kunden vælge:

  • en låsekontakt for betjeningsgreb, som sikrer, at hydraulikken kun er funktionsdygtig, når der med vilje trykkes på kontakten,
  • en låsesele for betjeningsgreb, som sikrer, at hydraulikken kun er funktionsdygtig, hvis sikkerhedsselen er spændt,
  • et sæde med låsesele og kontakt for betjeningsgreb, som sikrer, at hydraulikken kun er funktionsdygtig, hvis føreren sidder i sædet (detekteres via sædesensorer) og der trykkes på en kontakt i højre sidepanel.

For større arbejdspladser er der desuden også blevet oprettet en grøn blinklygtefunktion for at sikre bedste sikkerhedspraksis og øge den samlede sikkerhed på stedet. Et grønt LED-blinklys aktiveres, når motoren kører og sikkerhedsselen er spændt, så tilskuere kan se, at maskinen er i drift. Formålet med det er ikke blot at minde operatøren om altid at spænde sikkerhedsselen, men også at vise projektledere og alle andre i nærheden, om operatøren er fastspændt i sædet eller ej.

Volvo CE's kompakte gravemaskiner har også indbyggede funktioner som f.eks. gelændere i en stærk farve og skridsikre trin for at gøre adgangen til førerhuset nem og sikker, ergonomiske betjeningsknapper og udsyn hele vejen rundt for at garantere for den sikreste og mest komfortable drift samt praktisk anbragte bugseringspunkter for at sørge for nem transport.

Med sit sortiment af sikkerhedsfunktioner under konstant udvikling bestræber Volvo CE sig på at reducere risikoen for ulykker, driftsstop og uventede omkostninger, så alle er sikre. Som en yderligere fordel bidrager disse løsninger også til øget produktivitet.

Yderligere oplysninger fås hos:

Anne Bast

Chef for Mærke, markedsføring og kommunikation

Volvo Construction Equipment

Salgsregion Europa/International

E-mail: anne.bast@volvo.com