Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Volvos højeste nedbrydningsmaskine hjælper Veidekke med at nå nye højder

Den norske entreprenørgigant Veidekke har indsat en Volvo EC750E HR high reach-entreprenørmaskine til at nedrive det 11-etagers hus i Oslo, en af de største bygninger i hovedstaden.

Da den norske entreprenør Veidekke fik til opgave at nedrive House of Oslo, et gigantisk indkøbscenter i hjertet af Oslo, vidste de, at de stod over for en stor udfordring.

Ikke blot var den 55.000 m2 store bygning omgivet af travle gader fyldt med fodgængere, biler og sporvogne, den var også 11 etager høj – en betragtelig højde, selv for de mest erfarne nedrivningsentreprenør.

En opgave af den størrelse krævede en endnu større maskine – én der kunne udføre det sikkert og til tiden.

Kundetilpasset løsning

Efter tidligere succes med syv andre high reach nedbrydningsmaskiner, kontaktede Veidekke Volvo CE for at få udstyret, der kunne opfylde deres krav.

Entreprenøren forklarede sit behov, og Volvo CE lyttede og lancerede EC750E HR i 2018 på baggrund af feedback fra Veidekke og andre kunder verden over.

”Vi ønskede en maskine med stor rækkevidde og det fik vi," udtaler Jon Nässelquist, maskinindkøbschef hos Veidekke. ”At en kunde kan fremlægge deres egne behov, og at Volvo bygger, hvad kunden ønsker, det er unikt."

De nye EC750E HR har et maksimalt toppunkt på 36 m med et 3,6 t værktøj – det er en 4 m rækkeviddefordel og 44 % forøgelse af værktøjsvægten i forhold til forgængeren EC700C HR.

Bundsolidt grundlag

Fordi entreprenørmaskinen er konstrueret med henblik på nedrivning, står stabilitet og sikkerhed centralt i konstruktionen.

EC750E HR har en helt ny undervogn, der er specielt udviklet til nedrivningssegmentet. Den er tungere og bredere end selv Volvos større entreprenørmaskine EC950E, og sammenlignet med EC750E er undervognen 0,5 m længere og 1 m bredere – og har en imponerende sporvidde på 4,3m.

Med yderligere 4 tons kontravægt, der presser EC750E HR's maskinvægt op på 104 tons, giver den ekstra stabilitet maskinen et solidt fundament for ydeevnen, der er klassens bedste.

”Bredden og kontravægten er det, der giver maskinen dens stabilitet," forklarer Nässelquist. ”Den er urokkelig som en klippe. Selv ved brug af den store rækkevidde forbliver maskinen stærk og slingrer ikke, hvilket er helt afgørende."

Sikkerheden er i højsædet

EC750E HR råder også over en række vigtige sikkerhedsfunktioner, der beskytter både Veidekke-operatøren og maskinen, når der bliver fjernet 60-70.000 t betonaffald på House of Oslo-byggepladsen.

Dette omfatter en komplet afskærmningspakke til nedrivning med solid rammemonteret afskærmning mod faldende genstande (FOG), der beskytter operatøren mod nedfald og samtidig fastholder førerens udsyn. For yderligere at forbedre sikkerheden lanceres EC750E HR med en ny total øjebliksindikator (TMI)-system, der gennem en dedikeret skærm i kabinen giver visning af bommen og værktøjsposition i realtid og advarer føreren, når der arbejdes i en farlig position.

Gnidningsløs drift

Maskinen er også designet til komfort. Nedrivning af høje bygninger kræver, at maskinoperatørerne fokuserer på punkter højt over jorden, så EC750E HF’s kabine, der kan vippe op til 30 grader, hjælper med at reducere belastning af nakken og træthed blandt operatørerne.

Maskinoperatør Kenneth Ufs siger, at vippefunktionen har forbedret hans arbejdsliv: ”At kunne vippe kabinen er genialt. I løbet af en lang arbejdsdag hjælper det mig til at forblive fokuseret og veltilpas."

Kabinekomfort er en vigtig egenskab, men den sensitive styring af hydrauliksystemet er lige så vigtig for Ufs. ”Maskinen har gnidningsløs hydraulik, der reagerer på den måde, jeg ønsker. Den virker og reagerer hurtigt, hvilket er meget vigtigt," tilføjer han.

Et hurtigtreagerende hydrauliksystem giver mulighed for større kontrol, sikkerhed og effektivitet, hvilket betyder mere produktive og tilfredse operatører.

Et tæt forhold

Veidekke har været en værdsat Volvokunde i 14 år og ejer en flåde på i alt 66 Volvomaskiner. Entreprenøren afgav ordre på den nye EC750E HR med 36 m bom, endnu inden maskinen blev officielt lanceret og var den første virksomhed, der modtog en.

Teammedlemmer fra Veidekke har endda besøgt Volvo CE’s entreprenørmaskinfabrik i Changwon, Korea for at se, hvor maskinen blev bygget og få en forsmag, før den ankom.

”Volvo er en fantastisk partner, når det drejer sig om nedrivning," udtaler Erik Nilsen, miljø- og anlægschef hos Veidekke Norge. ”EC750E HR fungerer utrolig godt og har hjulpet os med at fastholde et højt produktivitetsniveau. Det er det mest effektive værktøj til en opgave af denne type."