Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Vi går dybt for at bygge verdens længste vejtunnel

Genopbygningen af kystmotorvejen E39 er ikke bare Norges største infrastrukturprojekt nogensinde – men Rogfasttunnelen, hvori den indgår, bliver verdens længste og dybest beliggende undersøiske motorvej. Med en dybde på op til 392 meter under havets overflade, er dette pionerprojekt den ottende spændende runde i Volvo Construction Equipments (Volvo CE) Megaproject-notering.

Med nye bro- og tunnelanlægsteknikker og med en 50 % reduktion af rejsetiden står den fuldstændige genopbygning af E39 langs Norges vestkyst i fokus i en ny serie af film, der blev lanceret i dag – og sætter menneskerne og maskinerne bag dette innovative projekt i søgelyset.
 
Norge er kendt for sin betagende kystlinje med høje bjerge og dybe fjorde. Men der er en bagside ved dette spektakulære landskab. I øjeblikket udgør turen via kystmotorvej E39 mellem Kristiansand i syd og Trondheim i nord en rejse på cirka 21 timer. Men omkring en tredjedel af Norges 5,3 millioner indbyggere bor langs denne hovedfærdselsåre, som også er en vigtig handelsrute for norske virksomheder, da omkring 60 % af landets eksport af varer fremstilles på vestkysten. Derudover fortsætter E39 til Danmark, hvilket gør den til en vigtig bro til resten af Europa. 
 
Og hvis – som for Brian Langåker, en langturschauffør for Vassbakk & Stol – ens job betyder kørsel ad denne kyststrækning, så kan det godt være hårdt. ”Jeg tager hen og får sten på byggepladsen, og kører jeg dem til de andre steder, der har brug for materiale," forklarer Langåker. ”På vejen er jeg nødt til at vente på færger, holde i færgekø, håndtere aflyste færger og smalle veje. Vi har øer og fjorde med veje, der følger kystlinjen. Det er den længste vej, ikke den korteste, så det er ret tidskrævende." Men alt dette er ved at ændre sig.

 

Dette pionerprojekt langs Norges kyst vil planmæssigt kunne reducere rejsetiden til det halve.

Til en pris af 39 milliarder USD vil den rekonstruerede kystmotorvej E39 forkorte rejsetiden mellem Trondheim og Kristiansand fra 20 timer til bare 11. Og Rogfasttunnelen, der efter planen skal stå færdig i 2026, udgør en stor del af denne forbedring. Som den længste og dybeste undersøiske vejtunnel i verden vil den strække sig over 27 kilometer og være 392 meter under havets overflade på det dybeste punkt.

Men at anlægge tunneler i denne dybde er en udfordring. For at gøre transporten så sikker som muligt for trafikanterne vil anlæggelsen omfatte opførelsen af to separate tunneller for trafikafvikling. Derudover vil der hver 250 meter være en passage, der forbinder de to tunneller og muliggør en hurtig og nem overgang i tilfælde af en nødsituation.

Volvo CE vil demonstrere sin rolle i dette innovative projekt som en del af det seneste udspil i den prisvindende Megaproject-notering. Tiffany Cheng, Global Director, External Communications hos Volvo CE, udtaler: ”Når tunnelen er fuldført, vil den gøre livet for mennesker, der bor og arbejder i Norge og resten af verden, så meget nemmere. At være en del af dette enestående projekt og at udføre en rolle i forbedring af adgangen gennem denne smukke af verden er virkelig en kilde til stolthed for os hos Volvo CE."

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Spirit Magazine.

Billede 1: Rogasttunnelen bliver bygget så dybt som op til 392 meter under havets overflade.
Billede 2: Dette pionerprojekt langs Norges kyst vil planmæssigt kunne reducere rejsetiden til det halve.