Construction Equipment Sverige

Volvo CE lanserar EC230 Electric i Europa

Den första eldrivna grävmaskinen i mellanklassen från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) är nu tillgänglig för utvalda kunder i Europa – och ger en mer hållbar verksamhet med mindre buller och utsläpp.

EC230 Electric-grävmaskinen, en av endast ett fåtal större batterielektriska grävmaskiner i branschen, har redan visat sig framgångsrik i en mängd kommersiella applikationer i både Europa och Asien. Efter att först ha lanserat i Kina år 2021 och i Norge år 2022 är den nu kommersiellt tillgänglig för utvalda kunder i Europa.

23-tonsgrävaren EC230 Electric levererar samma prestanda som sin konventionella dieselmotsvarighet, men med utsläppsfrihet, låg bullernivå, låga vibrationer, bättre kontrollerbarhet och lägre total ägandekostnad. Förare vittnar om den inte bara är lika stark som sin dieselmotsvarighet, utan Volvo EC200E gör det med en ännu snabbare cykeltid och mycket mindre buller.

Bättre för miljön och bra för affärerna

Att minska skadliga utsläpp och störande buller är inte bara bra för de på arbetsplatsen och för det omgivande samhället, utan kan även bidra till målen för koldioxidutsläpp. Faktum är att EC230 Electric är så effektiv – även inräknat den energi som går åt för att producera batterierna – att de totala utsläppen ändå är lägre än dieselvariantens. 

Dessa fördelar har varit uppenbara under maskinens framgångsrika användning på större arbetsplatser som till exempel Slakthusområdet, som är Sveriges största fossilfria arbetsplats, och Green Construction Site of the Future-projektet i Danmark, där den har använts i byggandet av en kontorsbyggnad och offentliga utrymmen i tätbebyggelse.

Richard Sjöblom, grävmaskinist för Skanska i Slakthusområdesprojektet, har varit särskilt positiv till hur smidig laddningen är och maskinens prestanda, efter att ha testat den i olika applikationer. Han säger: ”Om jag fick välja mellan en el- eller dieseldriven maskin i den här storleksklassen, så skulle jag välja eldrift, eftersom det har så många fördelar framför en dieselmaskin. När maskinen levererats till arbetsplatsen fanns det många skeptiker som trodde att maskinen inte skulle ha kapacitet nog för hela dagen, men de har alla överbevisats”!

Hållbarhet och prestanda

Maskinen drivs med litiumjonbatterier och har konstruerats för att klara en hel arbetsdag på åtta timmar, med en snabbladdning med hög effekt under lunchtimmen. Som allround-maskin är den konstruerad för en rad olika uppgifter, inklusive utgrävning, schaktning och planering för platsförberedelser i byggnadssegmentet, såväl som för avfalls- och skrothantering i återvinnings- och avfallssegmentet. 

Det är den första av Volvo CE:s grävmaskiner i mellanklassen som går på el och har nyligen fått sällskap av den 20-tons L120H Electric Conversion-hjullastaren. Båda maskinerna har anlänt efter den framgångsrika kommersialiseringen av tillverkarens branschledande eldrivna kompaktmaskiner: grävaren ECR25 Electric och hjullastaren L25 Electric. Sedan dess har ECR18 Electric- och EC18 Electric-kompaktgrävarna samt L20 Electric-hjullastaren också introducerats på marknaden.

Flexibel anslutning

EC230 Electric är utrustad med en CCS2-kontakt, vilket är en standardkontakt som är tillgänglig i de flesta europeiska länder och som gör det möjligt att ladda maskinen och använda den praktiskt taget var som helst med hjälp av alla tillgängliga laddare på marknaden. 

Det medföljer även en laddningskabel som ger en effektnivå på 22 kW, vilket möjliggör batteriladdning via ett CEE-uttag – såväl som möjlighet att välja till en mobil powerbank, byggt specifikt för att passa EC230 Electric. Med det här utbudet av laddningslösningar ger Volvo CE kunderna flexibiliteten att få jobbet gjort – inte bara genom maskinen i sig, utan även genom den infrastruktur som behövs för att hålla maskinen igång med minsta möjliga ansträngning. 

Kontinuerlig innovation

Insikter från användningen av EC230 Electric kommer att vara viktiga för att hjälpa Volvo CE att bygga den värld vi vill leva i genom sina eldriftslösningar. Det inkluderar data om faktorer som produktivitet, kostnad och skalbarhet, vilket hjälper oss att utveckla ännu fler modeller i eldriftsutbudet – och gynnar även företagets partner och kunder eftersom även de arbetar med att nå sina mål om att minska klimatpåverkan.

Utvecklingen av både EC230 Electric och L120H Electric Conversion ingår i ett unikt partnerskapstänkande som möjliggör snabb implementering på marknaden. I fråga om EC230 Electric, så samarbetar vi med kunder för att finjustera utvecklingen av vår egen avancerade teknik och, i fråga om L120H Electric Conversion, så har vi partnerskap med likasinnade experter, som till exempel CE Engineering Solutions, för att påskynda tillgängligheten på kommersialiserade eldriftslösningar i alla segment och applikationer. Båda tillvägagångssätten behövs parallellt när vi arbetar för att nå vårt mål om netto noll utsläpp av växthusgaser till år 2040 – med avsevärda minskningar redan 2030 – som en del av Science Based Targets-initiativet. 

Thomas Bitter, teknikchef på Volvo CE, säger: ”Att ingå partnerskap med våra kunder är en oundgänglig del av vår innovationsresa och det är genom ett nära samarbete med dem som vi kan få värdefull feedback, så att vi kontinuerligt kan förbättra vårt utbud och ta fram hållbara lösningar. EC230 Electric har visat sin hållbara kraft och passar moderna byggplatser perfekt – den kan utföra krävande arbetsuppgifter medan omgivningen visas hänsyn”.

Nyckelspecifikationer

Maskinvikt kg   23 000 - 26 100
Skopvolym  0,48 - 1,44
Lyftkapacitet längs larv  kg 7 560
...vid räckvidd/höjd m 6 / 1,5
Max. grävräckvidd mm 9 930
Max. grävdjup mm 6 730
Brytkraft, SAE J1179 (Normal) kN 141
Brytkraft, SAE J1179 (Boost) kN 149
Rivkraft, SAE J1179 (normal) kN 104
Rivkraft, SAE J1179 (ökning) kN 110
Total bredd fot tum mm 2 990
Bakre svängradie mm 2 850
Batterispänning V 600
Batterikapacitet kWh 264
Ungefärlig drifttid (beroende på applikation) timmar Upp till 4~5

 

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906