Construction Equipment Sverige

Volvo CE utökar utbudet av medelstora elmaskiner med L120H Electric Conversion

Som ett led i en branschledande ambition att snabbt och tillförlitligt ta sitt utbud inom elektromobilitet framåt har Volvo Construction Equipment (Volvo CE) utvecklat en lösning för att bygga om L120-hjullastaren till eldrift, vilket tillgodoser marknadens aptit på mer hållbara lösningar inom medelstora maskiner.

20-tons L120H Electric Conversion, som är utvecklad i samarbete med vår partner Parker Hannifin och byggts om av koncernens egna CE Engineering Solutions, kommer att bli kommersiellt tillgänglig för utvalda kunder i Europa år 2023. Den ombyggda eldrivna modellen, som bygger på en konventionell maskin som är välkänd på marknaden och fortfarande erbjuds till kunder, kommer att leverera samma prestanda, men med fördelen att vara utsläppsfri.

Partnerskap för att påskynda klimatåtgärder

Volvo CE förstår att när det gäller att leverera en koldioxidneutral byggindustri, så måste vi agera nu. Därför har ett partnerskap ingåtts med CE Engineering Solutions och valda partner inom elektromobilitet för att påskynda tillgängligheten på kommersialiserade eldriftslösningar i alla segment och applikationer. Det här senaste samarbetet för att utöka sin linje med eldrivna hjullastare följer Volvo CE:s investering i den nederländska tillverkaren Limach, som meddelades i juni, för att bredda företagets portfölj av eldrivna grävare.

Den här partnerskapsmetoden, som möjliggör snabbare implementering på marknaden, bedrivs parallellt med företagets fortsatta utveckling av fler eldriftslösningar – som EC230 Electric, en 23-tons batteridriven eldriven grävare, som bygger på Volvo CE:s egen avancerade teknik. Båda metoderna behövs om industrin som helhet ska kunna nå målen om minskade koldixidutsläpp. Volvo CE har för sin del satt upp som mål att åstadkomma netto noll utsläpp av växthusgaser senast år 2040 – med betydande utsläppsminskningar redan 2030 – som en del av Science Based Targets-initiativet.

Carl Slotte, försäljningschef för region Europa på Volvo CE, säger: ”Det finns ingen tid att spilla – vi behöver leverera lösningar som möjliggör för våra kunder att nå sina mål om lägre koldioxidutsläpp. Förändringen börjar här. Genom vår satsning på partnerskap kan vi inta en ledarställning när det gäller att transformera vår bransch, med eldriftslösningar som är byggda för att tillgodose marknadskraven och skräddarsydda för att passa våra kunders föränderliga behov. Tillsammans skalar vi upp vår portfölj med elmaskiner, utökar mångsidigheten i vårt utbud och transformerar vår bransch mot en koldioxidneutral framtid”.

Ny drivlina, ny affärsmodell

L120H Electric Conversion kommer att bli tillgänglig för leasing i år. Kunderna kan använda en ny affärsmodell som underlättar övergången till eldrift.

100 % kraft med 0 % utsläpp

L120H Electric Conversion levereras samma kraftfulla prestanda som sin dieselmotsvarighet, men utan utsläpp och nästan helt tyst drift. Dessa fördelar ger sammantaget bättre komfort för både operatören och dem som arbetar i närheten av maskinen.

Med sina batterier på 240 kWh har maskinen en drifttid på nästan fel timmar i medeltunga applikationer. I likhet med Volvos befintliga laddningslösningar uppskattas laddning från 0 % till 100 % endast ta 1,5–2 timmar.

Med L120H Electric Conversion får kunderna följande funktioner som standard: CDC-spakstyrning (Comfort Drive Control), Load Assist med vågsystem (OBW) samt radardetektering med vårt nya kollisionsvarningssystem. Dessutom kommer L120H Electric Conversion att stödjas av särskilda applikationer inom elektromobilitet som möjliggör för operatören kontrollera batteri- och laddningsstatus samt förvärma hytten.

Beroende på marknadsbehov medför detta möjlighet att bygga om befintliga kunders L120H-hjullastare till eldrift i framtiden.

För att anmäla sitt intresse kan kunder kontakta sin lokala återförsäljare eller skicka e-post till volvoce.electromobility.solutions@volvo.com.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906