Construction Equipment Sverige
Ladda entreprenadmaskiner
Volvos eldrivna entreprenadmaskiner
Laddning av eldrivna maskiner

Optimera arbetsdagen med rätt laddningslösning

Att få ut så mycket som möjligt av eldrivna entreprenadmaskiner är enkelt, om du har tillgång till de laddningslösningar som behövs för att hålla maskinerna i arbete. Det finns flera olika laddningsalternativ, som alla är anpassade för att leverera långvarig kraft och prestanda. Från enfasladdning på natten med en laddningskabel som följer med maskinen till bärbara snabbladdare för trefasladdning – det finns laddlösningar för att täcka alla behov.

Det finns många fördelar med batteridrivna maskiner – från nollutsläpp och närapå tyst drift, till nya affärsmöjligheter och en fridfull, behaglig arbetsmiljö. Eldrivna maskiner kan också användas i en rad olika applikationer. Men vi vet att alla uppdrag är unika, vilket innebär att maskinerna används under olika lång tid, på olika sätt och under olika arbetsplatsförhållanden. För att få ut så mycket som möjligt av eldrift är det därför viktigt att planera maskinladdning i förväg och att förstå kraven, så att du kan välja de bäst lämpade laddarna.

Hur lång tid det tar att ladda en eldriven entreprenadmaskin beror på laddningslösningarna och den tillgängliga strömförsörjningen. Med våra lättanvända laddningslösningar elimineras alla orosmoment kring laddning. Tillförlitliga och effektiva alternativ för att ladda entreprenadmaskinerna finns för i stort sett alla typer av arbetsplatser.

Allt som krävs för att optimera arbetsdagen är lite planering i förväg. Du behöver kanske en ny strategi, men som du dock snabbt och enkelt kan anpassa för din arbetsdag. Volvo har de laddningslösningar som behövs. Läs vidare för att ta reda på vilket alternativ som är bäst lämpat för dina behov och för att få veta hur du planerar laddning i din verksamhet.

Visa mer

Vilken typ av laddningslösning ska jag välja? Det beror på vilken eldriven maskin du har, och hur och när den används.

Kompakta entreprenadmaskiner 48 V

Laddningslösningar för de eldrivna entreprenadmaskinerna: EC18 Electric, ECR18 Electric, ECR25 Electric och L20 Electric, L25 Electric.

Laddningslösningar för kompakta maskiner

Stora entreprenadmaskiner 600 V

Laddningslösningar för eldrivna entreprenadmaskiner i mellansegmentet: EC230 Electric och L120H Electric Conversion.

Laddningslösningar för mellanstora maskiner

Ett enkelt sätt att ladda entreprenadmaskiner

Det är vanligt att kunna arbeta en hel dag och ha tillgång till all nödvändig kraft och prestanda för att klara uppgiften utan att behöva ladda maskinen alls. För mer krävande arbete, eller för den lite större grävmaskinen eller hjullastaren i mellansegmentet, kanske du dock måste passa på att ladda maskinen lite snabbt när du går på rast under dagen. När du vet vilka laddare som behövs och vilken strömförsörjning som finns tillgänglig, behöver du planera in dagens laddningstillfällen så att de passar in i ditt arbetsschema. Det är den enda skillnaden. Vårt tips är helt enkelt att planera i förväg och lära känna maskinen, så blir laddningsprocessen snart en del av din vardagsrutin.

De bästa laddningsalternativen för din arbetsbelastning

Är arbetsbelastningen hög för din kompaktgrävare eller kompaktlastare, eller om du använder någon av de större eldrivna entreprenadmaskinerna i vårt sortiment, rekommenderar vi att du investerar i en snabbladdare. Använder du någon av de större maskinerna och har begränsad eller ingen tillgång till ett elnät, rekommenderar vi att du använder vårt mobila laddningsenhet för att ladda maskinen direkt på arbetsplatsen. Laddningsenheten kan även användas för att ladda entreprenadmaskiner från andra tillverkare, och för andra typer av fordon, exempelvis ellastbilar. Använd vår beprövade kalkylator för att identifiera det bästa alternativet för dig och för att få vägledning när du planerar in laddningspauser.

Prova vår drifttids- och laddningskalkylator

Vad säger operatörerna om våra laddningslösningar?

Planerad laddning

”Det har inte varit några som helst problem med laddningsprocessen. Vi använder över-natten-laddaren för att ladda båda maskinerna på natten. Sedan använder vi snabbladdaren för att ladda maskinerna lite extra när vi går på lunch. Så med lite planering går det superlätt.” David Gorman, entreprenadchef för Eden-projektet i Storbritannien.

Eldriven anläggningsentreprenad

Batteriets laddningsnivå räcker hela dagen

”Jag var ärligt talat ganska skeptisk och trodde att batteriet inte skulle klara hela arbetsdagen, men det har visat sig att det går extremt snabbt att ladda. Du kan arbeta hela dagen och slutföra alla uppgifter. Ställdes jag inför ett val nu, skulle jag definitivt välja eldrift.” Richard Sjöblom, grävmaskinist hos Skanska, använder EC230 Electric i Slakthusområdet.

Slakthusområdet - fossilfri byggarbetsplats

Laddning vid skidbacke

”Här uppe finns det elnät, som vi kan nyttja när som helst. En annan fördel är att vi slipper avgaser – det är jättebra.” Melchior Burlon, platschef hos Ghelma AG Baubetriebe, beskriver hur ECR25 Electric laddas via Schilthorns linbanesystem.

Laddning på Schilthorn

Inga problem med laddning

”Jag blev förvånad över hur kraftfull maskinen var. Laddning är inget problem alls. Maskinen kan användas hela dagen, utan att vi laddar den. När den ska laddas är det bara att öppna locket, sätta i kontakten och trycka på knappen. Sedan stänger man locket och går iväg.” Amanda Sihvonen, återvinningsansvarig hos ReTuna, arbetar med L25 Electric.

Eldriven avfalls- och återvinningshantering

Ladda maskinen när du går på rast

Att använda eldrivet är inte svårare, bara lite annorlunda. Med bra planering kommer du långt. I en applikation med normal belastning behöver maskinen inte laddas. Vid tyngre arbete kan du ladda maskinen medan du är på rast. Flertalet av våra kunder kan arbeta hela dagen utan att behöva ladda sina maskiner.

Video: Hur ofta måste maskinen laddas?

Vår koppling till Volvo Energy

Övergången till elektrifiering medför ett nytt ansvar, vilket vi tar på stort allvar. Från optimering av batterier och laddningslösningar till återvinning och återanvändning, för att se till att så lite som möjligt blir avfall och att våra batterier får nytt liv. Det är där som Volvo Energy – Volvo-koncernens nyaste affärsområde – kommer in i bilden. Volvo Energy stöder Volvo CE på flera sätt, exempelvis inom utveckling av laddningsinfrastruktur och laddningsenheter. Tillsammans deltar vi i projekt för att utforska lösningar att använda på fossilfria byggarbetsplatser.

Läs mer om Volvo Energy

Allt du behöver känna till om batterier för entreprenadmaskiner

Volvo CE använder olika typer av litiumjonbatterier för framdrivningssystemet i sina eldrivna maskiner. Typen av batteri beror på produkt och marknad. Batterilivslängden för kompakta maskiner är beräknad till maskinens livslängd. Batteriets hälsa beror på många olika faktorer, och det finns många sätt att uppnå lång batterilivslängd.

Fördelar med eldrivna entreprenadmaskiner

Med Volvo CE:s eldrivna entreprenadmaskiner kan du arbeta i känsliga urbana miljöer och även inomhus. Maskinerna levererar hög prestanda med låg ljudnivå, mindre vibrationer och inga koldioxidutsläpp. Vi är övertygade om att de har kapacitet för att göra världen till en bättre plats – och för att ge din verksamhet en rejäl skjuts. Läs mer om fördelarna med att övergå till eldrift.

EC230 Electric-grävare vid byggnad i Hongkong
Elektrisk entreprenad börjar här

Kalkylator för drift & laddning

Beräkna eldrivna maskiners drifttid och se vilken laddlösning du bör välja

Räkna ut

Kalkylator för energibesparing

Ta reda på hur mycket du kan spara genom att eliminera bränslekostnader

Räkna ut

Kalkylator för CO₂-besparingar

Upptäck hur mycket mindre ditt koldioxidavtryck kan bli med eldrift

Räkna ut

Svar på dina frågor om laddning

Hur länge räcker den eldrivna hjullastarens batteri? Hur lång tid tar det att ladda batteriet i en eldriven kompaktgrävare? Vilka snabbladdaralternativ finns det? 

Vi har svaren. Börja med att läsa igenom avsnittet med Frågor och svar. Alternativt kan du kontakta din lokala återförsäljare, för att få reda på mer om vilken laddningslösning som lämpar sig för dina behov.

Frågor och svar om laddning

Så laddar du din eldrivna entreprenadmaskin

L20 Electric och L25 Electric

Hur laddas en kompakt hjullastare?

Så laddar du din hjullastare
ECR25 Electric

Hur gör du för att ladda en kompaktgrävare med en snabbladdare?

Så laddar du din grävmaskin
Laddningsplanering

Hur gör du för att planera laddningsstrategin för en arbetsdag?

Så planerar du din laddning