Construction Equipment Suomi

Volvo CE parantaa osaltaan moottoriurheilun turvallisuutta sähköautojen hinausratkaisulla

FIA on ottanut käyttöön Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE) ja Granfors Racingin yhdessä kehittämän työvälineen, jolle on haettu patenttia. Se on lajinsa ensimmäinen osana moottoriurheilun sähköistämistä kehitetty ratkaisu.

  • Prototyyppityövälineen avulla sähkökäyttöiset rallicross-autot voidaan hinata kilparadalta tiukkojen FIA-turvallisuusmääräysten mukaisesti ilman, että henkilöstö osallistuu auton käsittelyyn – ensimmäistä kertaa moottoriurheilussa.
  • Volvo CE on kehittänyt innovatiivisen "ilman käsiä" -ratkaisun yhdessä Granfors Racingin kanssa pyöräalustaisen Volvo EWR150E -kaivukoneen, Engcon-rototiltin ja eristetyn pelastuslevyn pohjalta tehdäkseen hinaamisesta nopeampaa, sujuvampaa ja ennen kaikkea turvallisempaa.
  • Työvälineelle on haettu patenttia, ja sitä kokeillaan osana FIA:n täysin sähköistä World Rallycross (World RX) -mestaruussarjaa, jonka seuraava kisa ajetaan Belgian Spa-Francorchampsissa tänä viikonloppuna (8.–9.10.).

Uusi kilpa-autojen hinaustyöväline on ainutlaatuinen ratkaisu moottoriurheilun alalla, ja se on lajinsa ensimmäinen ratojen varsilla sen jälkeen, kun FIA aloitti World RX -kilpasarjansa sähköistämisen. Tämän patenttia odottavan ratkaisun ansiosta kaikki sähkökäyttöiset rallicross-autot voidaan nyt hinata radalta ilman manuaalisia toimia – kenenkään ei siis tarvitse kävellä radalle ja fyysisesti kiinnittää koukkua tai liinoja hinattavaan autoon, kuten aiemmin – joten toiminta ei ole pelkästään turvallisempaa, vaan myös tehokkaampaa ja nopeampaa.

Volvo EWR150E

Volvo CE suunnitteli ratkaisunsa virallisena rakennuskonetoimittajana ja radanrakennuskumppanina World RX -kilpasarjalle yhteistyössä ruotsalaisen Granfors Racing -startupin kanssa. Latvian Riiassa syyskuussa käydyn kisaviikonlopun kokeilun jälkeen FIA on nyt ottanut sen käyttöön kilpasarjan tehokkaimpana hinausratkaisuna, Haukankatseiset katsojat voivat nähdä sen toiminnassa tulevana kisaviikonloppuna (8. - 9.10.) Belgian Spa-Francorchampsissa.

Volvo CE:n brändiviestinnästä ja kumppanuuksista vastaava Arvid Rinaldo kertoo: "Tämän innovatiivisen ratkaisun nopean käyttöönoton myötä toteutamme sitoutumistamme sekä toimialamme että moottoriurheilun turvallisuuden ja vastuullisuuden edistämiseen. Vahvan FIA- ja Engcon-kumppanuuden ansiosta pystymme kiihdyttämään siirtymää luotettavaan, tehokkaaseen ja ennen kaikkea turvalliseen sähköistymiseen."

Hyvissä käsissä

Sähköisen rallicrossin myötä syntyy aivan uusia turvallisuuteen liittyviä, huomioon otettavia asioita, kun rallicross-autot pystyvät nyt kiihdyttämään nollasta sataan alle kahdessa sekunnissa – nopeammin kuin Formula 1 -auto – yhdistettynä sähköautojen käsittelyyn liittyvään välttämättömään varovaisuuteen. 

FIA:n maastoluokkapäällikön Benoît Dupont kertoo: "Sähkökilpa-autoilu on uutta teknologiaa, joka tuo mukanaan uusia turvallisuuteen liittyviä haasteita – meidän pitää sopeutua siihen ja luoda uusia työkaluja. Volvo CE on auttanut meitä todella oma-aloitteisesti ja luonut työkalun, jonka avulla voimme poistaa auton radalta turvallisesti ja tehokkaasti. Ja juuri tätä me olemme etsineetkin – parempaa sähköturvallisuutta tehokkuuden lisäksi."

Koska turvallisuuteen ei pidä suhtautua kevyesti, FIA on ottanut käyttöön älykkään liikennevalojärjestelmän osana uusia sähköautojen turvallisuusmääräyksiään. Aina, kun sähkökäyttöinen rallicross-auto poistuu radalta, auton päällä oleva vihreä valo kertoo auton turvallisuuden tilan. Jos se muuttuu punaiseksi, se kertoo lähellä oleville, ettei auton koskettaminen ole turvallista, vaan pitää odottaa auton virallista hinausta.

Kolmen voima

Volvo EWR150E

Jotta tätä järjestelmää voitaisiin noudattaa ja "punaiseksi" muuttuneet sähkökäyttöiset rallicross-autot voitaisiin poistaa radalta turvallisesti, Volvo CE ja Granfors Racing kehittivät oman kolmiosaisen turvallisuusjärjestelmänsä. Kun koulutetut toimitsijat ovat saaneet kuljettajat pois turvallisesti autosta, auto nostetaan varovaisesti litteällä eristetyllä pelastuslevyllä, jota hallitaan, nostetaan, lasketaan ja käännetään tarpeen mukaan 360° Engcon-rototiltillä, joka on kiinni pyöräalustaisessa Volvo EWR150E -kaivukoneessa. Näiden kolmen työkalun yhdistelmä ei pelkästään varmista akkukäyttöisten ajoneuvojen turvallista käsittelyä, vaan se tarjoaa myös vertaansa vailla olevan tehokkuuden ja joustavuuden. Biopolttoaineella käyvän pyöräalustaisen EWR150-kaivukoneen tiivis ja kompakti kääntösäde on olennaisen tärkeä prosessissa tarvittavien monimutkaisten liikkeiden ja törmänneen kilpa-auton nopean ja turvallisen radalta pelastusalueelle siirtämisen kannalta.

Rototilttityövälineen toimittajan Engconin kanssa yhteistyössä kehitetty ja FIA:n perusteellisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti testattu lopputulos on innovaatio, joka murtaa uusia rajoja moottoriurheilun turvallisuudessa.

Engcon Norwayn myyntipäällikkö Morten Fjeld-Nielsen sanoo: "On upeaa nähdä, että Volvo CE löytää innovatiivisia tapoja rototilttiemme käyttöön kilpa-ajossa – tämä todistaa, kuinka joustavia ja mukautuvia ratkaisumme ovat mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Ilman tällaista työkalua kilpa-autoja ei välttämättä edes pystyttäisi pelastamaan näin nopealla ja turvallisella tavalla."

Ratkaisu on merkittävä myös kuljettajan turvallisuuden kannalta. Klara Andersson, yksi Construction Equipment Dealer Teamin kuljettajista, kertoo: "Vaikka tavoittelemme aina voittoa ja jokainen kilpailu on yhtä adrenaliinitykitystä lähdöstä maaliin, tiedämme turvallisuuden olevan aina etusijalla World RX:ssä, erityisesti nyt aloittaessamme sähköisen kilpa-ajamisen uuden aikakauden. Tämän uuden vankan ratkaisun ansiosta voimme luottaa siihen, että turvallisuutemme on hyvissä käsissä – ja että mahdolliset kisan keskeytykset pidetään minimaalisina."

Voit katsoa Belgiassa ajettavan kisan kokonaisuudessaan suorana World RX:n RX+-suoratoistokanavalta.

 

LISÄTIETOA

Åsa Alström

Strategisen viestinnän johtaja
Volvo Construction Equipment
Sähköposti: asa.alstrom@volvo.com