Construction Equipment Suomi

Volvon sähkökäyttöinen kaivukone tuomassa lisäväriä palkittuun puutarhaan RHS Chelsea Flower Show'ssa

Kultaa voittanut Morgan Stanley Garden rakennettiin Volvo ECR25 Electricin avulla. Mutta miten uusi sähkökäyttöinen kaivukone suoriutui valtavalla globaalilla näyttämöllä?

RHS Chelsea Flower Show on tunnettu alan johtava puutarhasuunnittelunäyttely koristeellisine veistoksineen ja kuninkaallisine vieraineen. Vähemmälle huomiolle jäävät viikkojen kova uurastus, luovuus ja työvoiman määrä, jotka uppoavat taidokkaiden näyttelykohteiden rakentamiseen. Lontoon keskustassa pidettävän maailman kuuluisimman kukkanäyttelyn Best Show Garden -palkinnon voittajan, brittiläisen suunnittelijan, Chris Beardshawin ohjastama Morgan Stanley Gardenin tiimi lähti toteuttamaan kunnianhimoista haastetta: kauniin puutarhan luominen minimaalisilla ympäristövaikutuksilla. Osana siihen kuului Volvo ECR25 Electric, joka pääsi ensi kertaa tositoimiin sen jälkeen, kun se oli julkistettu Münchenin Bauma-messuilla huhtikuussa. 

Ahcène Nedjimi, Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE) Electromobility Specialist kertoo: ”Olen työskennellyt jo pitkään konseptikoneiden parissa, mutta tässä projektissa minuun teki vaikutuksen se, että tässä ollaan tekemässä jotakin ainutlaatuista. Sähköinen liikkuvuus on muuttumassa todellisuudeksi ja me olemme lähettämässä selkeintä mahdollista viestiä siitä, että ympäristöllä on merkitystä. Se tärkeä merkkipaalu Volvo CE:n matkalla kestävämmän tulevaisuuden suuntaan.”

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

Sähkökäyttöinen Compact-kaivukone oli tapahtumassa hyvässä seurassa. Suunnittelija Tom Dixonin futuristisesta kaupunkipuutarhakokeilusta aina Cambridgen herttuattaren myötävaikutuksella suunniteltuun metsäiseen perheen vapaa-ajanviettopaikkaan – inspiraation lähteitä oli runsaasti arvioilta 157 000 vieraalle.

Chris Beardshaw suunnitteli kovasti odotettuun pääkohteeseensa mahdollisimman paljon ympäristöystävällisiä ominaisuuksia. Siihen kuului kestävässä rakentamisessa käytettäviä materiaaleja ja työkaluja, erittäin vähähiilistä betonia, liimalaminaattipuuta ja energiansäästövaloja. Luonnollisesti myös ECR25 Electric Compact -kaivukone, ensimmäinen sähkökäyttöinen kaivukone, joka on koskaan ollut rakentamassa näyttelypuutarhaa RHS Chelsea Flower Show'ssa.

Kone ei tuota ollenkaan hiukkaspäästöjä eikä hiilidioksidia, ja sen melupäästöt ovat vähäisiä, minkä ansiosta BBC:n kuvausryhmät nimesivät puutarhan "kaikkein hiljaisimmaksi kohteeksi". Vastaavanlaisissa vihertöissä on lisäetua siitä, että kone ei saastuta, mikä voisi muuten vahingoittaa arvokkaita puita tai kukka-asetelmia. Se on yksi puhtaimmista tavoista tehdä rakennustöitä hienostuneessa puutarhaympäristössä. Mutta onko se tuottavuudeltaan samalla tasolla kuin sen dieselkäyttöiset kumppanit?

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Ahcène on vakuuttunut siitä. Se pystyy kaivamaan yhtä tehokkaasti kuin sen tavanomainen malli, mutta vähemmällä huoltomäärällä, ja se ei vaadi erityistä turvallisuussertifiointia. ”Työympäristönä se on hyvin intensiivinen”, hän sanoo, ”Lontoon sydämessä, joten meille tarjoutui täydellinen mahdollisuus esitellä koneen ainutlaatuisia kykyjä kaupunkien keskustaympäristössä.”

Konetta käytettiin puolentoista viikon ajan laajoihin rakennustöihin, minkä aikana sillä kaivettiin itse kohde, päärakenteiden perustat ja kuopat puita ja keskelle asettua vesielementtiä varten. Konetta ladattiin öisin näyttelyalueella tavanomaisesta pistorasiasta. Kun päiväsaikaan tarvittiin nopeaa latausta, kuljettaja käytti koneen onboard-laturia.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Kuljettaja Peter Holmberg kertoi palautteessaan, että sen lisäksi, että kone teki samat työt kuin tavanomainen dieselmalli, kaivaminen oli miellyttävämpää ja jälki tarkempaa. Työympäristö oli myös tavallista rauhallisempi ohjaamon vähäisemmästä värinästä johtuen, ilmanlaatu oli parempi ja hiljaisempi käyttö mahdollisti paremman viestinnän muiden työntekijöiden kanssa.


Tyylikkään ensiesiintymisensä jälkeen sähkökäyttöinen kone siirtyy asiakkaiden koekäyttöön, ja RHS Chelsea Flower Show'ssa opittujen asioiden kehittämistä jatketaan. 

”Nollapäästöt ja pienempi melutaso muuttavat koko kentän täysin”, Ahcène sanoo. ”Haasteena on nyt selvittää, miten lataus voidaan tehdä nopeammin. Teemme tällä hetkellä töitä juuri sen asian parissa.”

ECR25 Electric -mallin julkistaminen tapahtui alan kannalta ratkaisevaan aikaan. Kaupungit eri puolilla maailmaa etsivät puhtaampia rakennusratkaisuja pyrkiessään alentamaan hiilipäästöjään ja hillitsemään maailman lämpötilan nousua. Rakennusalan ollessa ilmastonmuutoksen merkittävimpiä vaikutustekijöitä, tämä kone tarjoaa edes osittaisen ratkaisun ongelmaan.

”Kysymys ei kuulu enää ”milloin” tai ”jos” meidän on siirryttävä käyttämään sähköisiä ratkaisuja, vaan kysymys kuuluu ”miten nopeasti siirtyminen sähköisiin ratkaisuihin tapahtuu”, Ahcène lisää. ”Olemme käännekohdassa, eikä paluuta enää ole. Päästöjä on hillittävä, saasteita on hillittävä, ja meidän on rakennettava sellainen maailma, jossa haluamme elää.”

Kuva 1: Kuljettaja Peter Holmberg ja ECR25 Electric Morgan Stanley Gardenin työkohteessa RHS Chelsea Flower Show'ssa.
Kuva 2: Vierailijoita Chris Beardshaw'n suunnittelemassa Morgan Stanley Gardenissa.
Kuva 3: Ahcène Nedjimi, Electromobility Specialist Volvo CE:llä ja ECR25 Electric.
Kuva 4: Sähkökäyttöinen kaivukone kaivamassa puutarhan perusrakenteita.