Construction Equipment Suomi

Volvo Construction Equipmentin myynti kasvoi 27 % vuonna 2018

Neljännen vuosineljänneksen myynnin 21 %:n ja toimitusten 24 %:n kasvun siivittämänä Volvo Construction Equipment päätti kaikkien aikojen menestyksekkäimmän vuotensa, jota pönkitti vilkas kysyntä kaikilla tärkeimmillä alueilla ja kaikissa toimialan segmenteissä.

Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE:n) vuosi 2018 päättyi vahvasti: sen lisäksi, että yhtiö saavutti kaikkien aikojen parhaat taloudelliset tuloksensa, se auttoi myös emoyhtiötään Volvo Groupia saavuttamaan ennätykselliset tulokset. Kone- ja palveluliiketoiminnan kasvu sekä rakennus-, infrastruktuuri- ja kaivossektorien lisääntynyt kysyntä kaikilla suurilla markkinoilla auttoivat Volvo CE:tä parantamaan huomattavasti myyntiään, liikevoittoaan ja tilausmääräänsä.

Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä nettomyynti kasvoi 21 % ollen 20 323 milj. (16 730) Ruotsin kruunua. Liikevoitto kasvoi 19 % ja oli yhteensä 2 157 milj. (1 820) Ruotsin kruunua, mikä vastasi 10,6 %:n (10,9) käyttökatetta. Myynnin kasvu vaikutti positiivisesti tuottoon, vaikka nousseet tuotanto- ja myyntikustannukset leikkasivatkin tätä kasvua jonkin verran. 

Koko vuoden nettomyynti kasvoi 27 % ollen 84 238 milj. (66 313) Ruotsin kruunua. Oikaistu liikevoitto kasvoi 11 306 miljoonaan (7 917) Ruotsin kruunuun, mikä vastasi 13,4 %:n (11,9) käyttökatetta. 

Markkinoiden tilanne

Euroopassa kysyntä kasvoi viimeisen neljänneksen aikana 12 % marraskuun loppuun mennessä Venäjän voimakkaan ja Yhdistyneen Kuningaskunnan, Ranskan, Italian ja Saksan kohtalaisen kasvun tukemana. Pohjois-Amerikassa kasvua oli 16 % vuoden 2017 samaan ajanjaksoon verrattuna johtuen kaivukoneiden kasvaneesta kysynnästä (compact-kaivukoneissa kasvua oli 10 %, suuremmissa kaivukoneissa 23 %), kun taas Etelä-Amerikassa kasvua oli 20 % vuoden 2017 viimeisen neljänneksen alhaisilta tasoilta lähinnä Brasilian markkina-alueen kasvun seurauksena. Aasian markkina-alueilla ilman Kiinaa kasvua oli elpyvän Intian ansiosta 11 % viime vuoteen verrattuna. Kiinan markkina-alueella kasvua oli huomattavasti, 35 % vuoteen 2017 verrattuna, kaivukoneiden (compact- ja yleismallisten) sekä pyöräkuormaajien lisääntyneen kysynnän siivittämänä. 

Tilaukset ja toimitukset

Vuoden 2018 viimeisen neljänneksen aikana Volvo CE:n nettotilausmäärä kasvoi 9 % lähinnä SDLG-merkkisten koneiden voimakkaan kysynnän seurauksena Kiinassa. Euroopassa tilausmäärä kasvoi 2 % vuoden 2017 samaan ajanjaksoon verrattuna. Pohjois-Amerikassa tilausmäärä laski 24 % keski- ja suurikokoisten koneiden tilausten vähennyttyä kolmannen vuosineljänneksen voimakkaan kysynnän sekä vuoden 2017 erityisen vahvan vastaavan vuosineljänneksen (jolla tilausmäärä kasvoi 86 %) jälkeen. Aasiassa tilausmäärä kasvoi 26 %, kun taas Etelä-Amerikassa se laski 5 % ja Afrikassa ja Oseaniassa 22 %.

Toimitukset lisääntyivät tällä ajanjaksolla 24 %, jälleen Kiinan SDLG-tuotteiden suurten määrien sekä kaikkien suurimpien alueiden hyvän kasvun seurauksena.

"Vuosi 2018 oli Volvo CE:lle ennätyksellinen vuosi, joka oli seurausta rakennus-, infrastruktuuri- ja kaivossektoreiden hyvästä kysynnästä kaikilla suurilla markkina-alueilla", Volvo Construction Equipmentin pääjohtaja Melker Jernberg toteaa. "Tulevaisuudessa näemme lisämahdollisuuksia vahvistaa tuotantomääriin liittyvää joustavuutta toimitusketjussamme parantaaksemme laatua ja kasvattaaksemme palvelutoimintaamme. Entistä vahvempi palveluliiketoiminta tarkoittaa sitä, että voimme tarjota asiakkaillemme parempaa tukea ja myös tasoittaa rakennuskoneiden myyntiin liittyvää syklisyyttä."

Kuluneen vuoden aikana Volvo CE jatkoi seuraavan sukupolven ratkaisujen kehittämistä vahvistaen asemaansa sähköistämisen, automatisoinnin ja verkottumisen aloilla. Yhtiö esitteli sähkökäyttöisten koneiden prototyyppejä vuoden 2018 aikana ja testasi sähköisen työmaan konseptia 10-viikkoisessa kokeilussa yhdessä asiakkaansa Skanskan kanssa. Konsepti perustuu autonomisten, sähkökäyttöisten ja verkotettujen Volvo-koneiden käyttämiseen työskentelyyn louhoksissa. Tulokset osoittivat, että sähköinen työmaa voi sekä vähentää hiilipäästöjä että alentaa käyttökustannuksia huomattavasti.

Vuoden 2019 alussa Volvo CE ilmoitti lopettavansa pienempien dieselkäyttöisten compact-koneiden toimittamisen ja korvaavansa ne täyssähköisillä koneilla.