Construction Equipment Suomi

Volvon korkein purkukaivukone vie Veidekken uusiin korkeuksiin

Norjalainen rakennusjätti Veidekke valitsi korkealle ulottuvan Volvo EC750E HR -kaivukoneen 11-kerroksisen, pääkaupungin korkeimpiin rakennuksiin kuuluneen House of Oslon purkutöihin.

Kun norjalainen urakoitsija Veidekke sai tehtäväkseen purkaa House of Oslon, merkittävän ja korkean ostokeskuksen pääkaupungin sydämessä, se tiesi, että haasteesta tulisi suuri.

Sen lisäksi, että 55 000 m2:n rakennusta ympäröivät vilkkaat kadut, tupaten täynnä jalankulkijoita, autoja ja raitiovaunuja, se oli myös 11 kerrosta korkea – huomattava korkeus kaikkein kokeneimmallekin purku-urakoitsijalle.

Työ oli niin suuri, että se vaati aiempaa suuremman koneen, sellaisen, joka selviäisi urakasta turvallisesti ja aikataulussa.

Asiakkaan toiveista totta

Veidekke oli jo aiemmin käyttänyt hyvällä menestyksellä seitsemää Volvon korkealle ulottuvaa kaivukonetta, joten se pyysi Volvo CE:ltä hankkeeseen soveltuvaa laitetta.

Urakoitsijan selventäessä laitteelle asetettuja vaatimuksia Volvo CE kuunteli asiakasta ja toi vuonna 2018 markkinoille EC750E HR -kaivukoneen Veidekkeltä ja muilta asiakkailta eri puolilta maailmaa saamansa palautteen perusteella.

”Tarvitsimme korkealle ulottuvan koneen ja sen me myös saimme”, kertoo Jon Nässelquist, Veidekken konehankintapäällikkö. ”On ainutlaatuista, että asiakas voi esittää omat vaatimuksensa ja Volvo rakentaa niiden perusteella asiakkaan tarvitseman laitteen.”

Uuden EC750E HR -mallin suurin nostokorkeus on 36 metriä 3,6 tonnin painoisella työkalulla, mikä tarkoittaa 4 metriä parempaa ulottuvuutta ja 44 prosentin lisäystä työkalun painoon edeltäjään, EC700C HR -malliin verrattuna.

Vakaalla pohjalla

Koska kaivukone rakennettiin purkutarkoitusta varten, vakaus ja turvallisuus olivat suunnittelun keskipisteessä.

EC750E HR -mallissa on täysin uusi alavaunu, joka on suunniteltu erityisesti purkutyöhön. Se on painavampi ja leveämpi kuin suuremman Volvo EC950E -kaivukoneen alavaunu. Verrattuna EC750E -mallin alavaunuun se on 0,5 m pidempi ja 1 m leveämpi. Lisäksi sen raideväli on vaikuttavat 4,3 m.

4 tonnin painoisella vastapainolla varustettuna EC750E HR:n paino nousee 104 tonniin, minkä lisäksi paino ja leveys lisäävät vakautta ja nostavat sen suorituskyvyn luokkansa parhaaksi.

”Leveys ja vastapaino antavat koneelle vakautta”, Nässelquist selittää. ”Se on jykevä kuin kallio. Vaikka koneella tehdään korkealle ulottuvia töitä, se pysyy vakaana eikä horju, mikä on olennaisen tärkeää.”

Turvallisuus ennen kaikkea

EC750E HR -mallissa on myös lukuisia turvallisuusominaisuuksia, jotka suojaavat Veidekken työntekijää ja konetta poistettaessa 60–70 000 tonnia betonijätettä House of Olson työmaalla.

Niihin kuuluvat täydellinen purkusuojapaketti vankalla runkoon asennetulla, putoavien esineiden suojalla (FOG), joka suojaa koneen kuljettajaa putoavalta materiaalilta säilyttäen samalla kuljettajan näkyvyyden. Turvallisuuden lisäämiseksi EC750E HR -mallissa on otettu käyttöön täysin uusi kokonaisliikkeen ilmaisinjärjestelmä (TMI), jonka ohjaamoon asennettu näyttö tarjoaa reaaliaikaisen näkymän puomiin ja työkaluun. Se varoittaa kuljettajaa, kun työskentely tapahtuu vaarallisessa asennossa.

Tasaista työtä

Koneessa on huomioitu myös mukavuus. Korkeiden rakennusten purkaminen vaatii koneiden kuljettajilta keskittymistä korkealla maanpinnan yläpuolella oleviin pisteisiin, jolloin EC750E HR -mallin ohjaamo, joka voidaan kallistaa jopa 30 asteen kulmaan, auttaa vähentämään kuljettajan niskan rasittumista ja väsymistä.

Koneenkuljettaja Kenneth Ufs uskoo kallistusominaisuuden parantaneen hänen hyvinvointiaan työssä: ”On mahtavaa, että ohjaamon voi kallistaa. Pitkän työpäivän aikana se auttaa minua keskittymään mukavuutta unohtamatta.”

Vaikka ohjaamon mukavuus onkin tärkeää, Ufs pitää hydraulijärjestelmän herkkiä ohjainlaitteita yhtä tärkeänä asiana. ”Koneen hydrauliikka toimii sulavasti ja reagoi haluamallani tavalla. Niiden vaste on hyvä ja ne reagoivat nopeasti, mikä on mielestäni tärkeää”, hän lisää.

Hyvin reagoiva hydraulijärjestelmä mahdollistaa paremman hallinnan, turvallisuuden ja tehokkuuden, jolloin käyttäjien tuottavuus ja tyytyväisyyskin paranevat.

Tiiviissä suhteessa

Veidekke on ollut Volvon tärkeä asiakas jo 14 vuoden ajan, ja sillä on kalustossaan yhteensä 66 Volvon konetta. Urakoitsija tilasi uuden EC750E HR -koneen 36 metrin puomilla jo ennen kuin kone oli virallisesti julkistettu ja oli ensimmäinen yritys, jolle kone toimitettiin.

Veidekken tiimin jäsenet kävivät jopa vierailulla Volvo CE:n kaivukonetehtaalla Changwonissa, Koreassa, tutustumassa koneen valmistuspaikkaan ja saadakseen ensisilmäyksen koneeseen ennen sen saapumista.

”Volvo on loistava kumppani purkutöissä”, sanoo Erik Nilsen, Veidekke Norwayn ympäristö- ja rakennuspäällikkö. ”EC750E HR toimii erittäin hyvin, ja se on auttanut meitä pitämään tuottavuuden korkealla tasolla. Se on kaikkein tehokkain työkalu tällaisiin töihin.”