Construction Equipment Suomi

Maailman pisimmän tietunnelin rakentaminen syvyyksiin

E39-rannikkotien perusparannus on Norjan suurin infrastruktuurihanke tähän mennessä, mutta sen yhteyteen rakennettavasta Rogfast-tunnelista on tulossa maailman pisin ja syvin vedenalainen moottoritie. Tunneli rakennetaan 392 metriä merenpinnan alapuolelle, ja tämä uraauurtava hanke on Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE) Megaproject Listing -sarjan kahdeksas episodi.

Uudenlaisen silta- ja tunneliteknologian hyödyntäminen, matka-aikojen puolittaminen ja Norjan länsirannikon E39-moottoritien perusparannus ovat keskipisteenä tänään ilmestyvässä uudessa videosarjassa, jossa tämän innovatiivisen hankkeen taustavoimat, ihmiset ja koneet, tuodaan esille.
 
Norja on tunnettu henkeäsalpaavasta, korkeiden vuorten ja syvien vuonojen koristamasta rannikostaan. Mutta mahtavissa maisemissa on haittapuolensa. Tällä hetkellä matka etelän Kristiansandista pohjoisen Trondheimiin kestää rannikon E39-moottoritietä pitkin noin 21 tuntia. Siitä huolimatta noin kolmasosa Norjan 5,3-miljoonaisesta väestöstä asuu tämän moottoritien varrella. Se on myös Norjan liiketoiminnan kannalta merkittävä reitti, sillä noin 60 prosenttia maan vientituotteista tuotetaan länsirannikolla. Lisäksi Norjasta poistuessaan E39 jatkuu Tanskaan, minkä johdosta tie muodostaa tärkeän yhteyden muuhun Eurooppaan. 
 
Jokainen, joka Vassbakk & Stolilla rekkakuskina työskentelevän Håvard Langåkerin tapaan joutuu työkseen kulkemaan tätä rantatienpätkää, tietää, että olosuhteet ovat toisinaan vaikeat. ”Käyn hakemassa työmaalta kivimateriaalia, jonka sitten kuljetan materiaalia tarvitseville työmaille”, Langåker kertoo. ”Matkalla on odoteltava lauttoja, seisottava lauttajonossa ja selvittävä tilanteista kapeilla tieosuuksilla ja lauttayhteyksien peruuntuessa. Tiet kulkevat rannikkoa myöten saarien ja vuonojen kautta. Niiden mutkittelu lisää matkaa, joten reitin ajamiseen kuluu paljon aikaa.” Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

 

Norjan rannikolla toteutuvan uraauurtavan hankkeen tarkoituksena on matka-aikojen lyhentäminen puoleen.

Noin 35 miljardia euroa maksava E39-rannikkotien perusparannushanke lyhentää matka-ajan Trondheimista Kristiansandiin 20 tunnista 11 tuntiin. Perusparannuksen olennaisen osan muodostaa Rogfast-tunneli, jonka on määrä valmistua vuonna 2026. Se tulee olemaan maailman pisin ja syvin vedenalainen tietunneli, jonka pituuden suunnitellaan olevan 27 kilometriä ja syvyyden 392 metriä merenpinnan alapuolella syvimmässä kohdassaan. 

Tunnelien rakentaminen tällaiseen syvyyteen on luonnollisesti haasteellista. Jotta tielläliikkujien turvallisuus voitaisiin taata parhaalla mahdollisella tavalla, liikennevirta ohjataan kahteen erilliseen tunneliin. Lisäksi siihen rakennetaan 250 metrin välein yhdyskäytäviä, joita myöten hätätilanteessa voidaan poistua nopeasti ja helposti.

Volvo CE esittelee rooliaan innovatiivisessa hankkeessa palkitussa Megaproject Listing -sarjan uusimmassa episodissa. Tiffany Cheng, Global Director, External Communications, Volvo CE:llä, kertoo: ”Valmistuttuaan tunneli helpottaa huomattavasti Norjassa ja lähialueilla asuvien ja työskentelevien henkilöiden elämää. Se, että voimme olla mukana tässä poikkeuksellisessa hankkeessa parantamassa liikenteen sujuvuutta näillä kauniilla seuduilla on asia, josta olemme Volvo CE:llä todella ylpeitä.”

Lisätietoja saat käymällä Spirit Magazine -sivustolla.

Kuva 1: Rogfast-tunneli rakennetaan 392 metrin syvyyteen merenpinnan alapuolelle.
Kuva 2: Norjan rannikolla toteutuvan uraauurtavan hankkeen tarkoituksena on matka-aikojen lyhentäminen puoleen.