Construction Equipment Suomi

Volvon suurin kaivukone on purku-urakoiden asiantuntijan "toteutunut unelma"

Belgialainen korkeajännitelaitteistojen purkutöiden asiantuntija Wesley Princen on ostanut ensimmäisenä asiakkaana Volvon tähän asti suurimman kaivukoneen, EC750E HR:n, ja malttaa hädin tuskin odottaa pääsevänsä käyttämään konetta.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Wesley Princen todellakin tietää yhtä ja toista kaivukoneista. Tämä belgialainen urakoitsija kasvoi koneiden ympäröimänä vanhempiensa maatilalla Brysselistä länteen sijaitsevassa Gingelomissa ja oli 16 vuoden ikäinen käyttäessään ensimmäistä kaivukonettaan. 18 vuoden ikään mennessä hän oli insinööriopintojensa ohella perustanut oman maansiirtoyrityksen, Aannemingsbedrijft Princen NV:n.

Yrityksen liiketoiminta lähti todelliseen nousuun hänen tehtyään maanalaisia kaapelointeja koskevan urakan belgialaiselle sähköverkkoyhtiö Elialle, joka on vielä 20 vuotta myöhemminkin hänen uskollinen asiakkaansa.

"Useimmat Belgian sähköasemat rakennettiin heti toisen maailmansodan jälkeen, joten ne on nyt aika vaihtaa uusiin. Elia tarvitsi jonkun purkamaan sähköasemat, ja koska olemme yksi harvoista yrityksistä, joilla on luvat työskennellä korkeajännitelaitteistojen parissa, saimme useimmat urakat," Princen kertoo.

Tänä päivänä häntä pidetään yleisesti eräänä maailman parhaista korkeajännitelaitteistojen purkajista, ja nyt hän on laajentamassa toimintaansa myös ydinvoimalaitteistojen purkamiseen. Princen käyttää kalustonsa uusinta tulokasta, Volvon EC750E HR -purkukaivukonetta, käytöstä poistetun voimalaitoksen osan sekä ydinpolttoainetta valmistavan tehtaan purkamiseen.

Volvon ensimmäinen EC750E HR -purkukaivokone puomisarjoineen

Kovia koneita koviin töihin

Princen osti ensimmäisen korkealle ulottuvan Volvo-kaivukoneensa, EC480D HR -mallin, noin viisi vuotta sitten. Siitä lähtien hänen yrityksensä on tehnyt yhä raskaampia teollisuuden purku-urakoita, joissa tarvitaan korkeammalle ulottuva ja raskaampia työkaluja käyttävä kone. Kuvaan astuu Volvo EC750E HR, joka ulottuu 3,6-tonnista työkalua käytettäessä jopa 36 metriin tai 5-tonnisen työkalun kanssa 26 metriin. Princen tulee käyttämään lähinnä 26-metristä puomia.

Ajatus Volvon EC750E HR:stä syntyi kaksi vuotta sitten Princenin ollessa mukana alusta asti.

"Olimme jo yhteydessä tehtaan ja [Volvon vastaavien globaalin ja alueellisen tason purkutuoteasiantuntijoiden] David Arnoldssonin ja Peter Lamin kanssa ja aloimme puhua asiasta", hän kertoo. "He olivat myös kiinnostuneita seuraajan kehittämisestä EC700C HR:lle ja tarvitsivat palautetta asiakkailta suunnitellakseen paremman koneen."

Princen teki tilauksen EC750E HR:stä näkemättä edes lopullista konetta. "Emme tienneet tuolloin lopputulosta, mutta olimme niin tyytyväisiä ensimmäiseen korkealle ulottuvaan Volvo-purkukaivukoneeseemme, että luotimme siihen, että siitä tulee hyvä", hän sanoo.

Wesley Princen esittelee uuden koneensa toimittajille

Suuri paljastus

Hän näki uuden koneensa lopulta tämän vuoden toukokuussa käydessään Volvo-kaivukonetehtaalla Korean Changwonissa ja oli yksi ensimmäisistä tehtaan ulkopuolisista henkilöistä, jotka näkivät tämän mullistavan mallin.

"Oli erittäin mukava yllätys nähdä EC750E HR valmiina lähes kahden vuoden jälkeen", hän kommentoi. "20 vuotta sitten en olisi ikinä uskonut ostavani 100-tonnista konetta. Olen hyvin ylpeä siitä, että meillä on kaikkien aikojen suurin Volvon valmistama kaivukone. Odotan innolla pääseväni käyttämään sitä."

Princen omistaa nyt yhden Volvon pienimmistä korkealle ulottuvista kaivukoneista – EC300EL-alustaan perustuvan erikoismallin – ja niistä suurimman. Hänen kalustoonsa kuuluu yhteensä 25 kaivukonetta, joista kuusi hänen viimeksi ostamaansa ovat Volvoja.

Turvallisuus etusijalla

Kun edessä on vaarallinen työ, kuten sähköaseman tai jopa ydinpolttoainetehtaan purkaminen, Volvon sitoutumisella turvallisuuteen on aivan erityinen merkitys. Sen varmistaminen, että Princen ja hänen työntekijänsä palaavat työpäivän päätteeksi turvallisesti perheidensä luo, on Volvon tärkein tavoite. Myös Volvon keskittyminen käyttövarmuuden maksimointiin tekee siitä loogisen valinnan.

"Sen lisäksi, että Volvon korkealle ulottuvat kaivukoneet ovat tällä hetkellä markkinoiden parhaita purkukaivukoneita, tarvitsemme myös hyvää palvelua", Princen selittää. "Meillä on erittäin hyvät suhteet paikalliseen jälleenmyyjäämme SMT Belgiumiin ja asiakassuhdepäällikköömme siellä, Danny Verheyeniin. Jos meillä on ongelma, yksi soitto Dannylle riittää sen ratkaisemiseksi. Homma toimii ja olemme hyvin tyytyväisiä tilanteeseen."

Princenin EC750E HR on nyt saapunut Volvo CE:n EU-varastolle Alankomaihin, ja ennen koneen luovutusta hänelle hydrauliöljy vaihdetaan bioöljyksi ympäristön suojelemiseksi mahdollisissa läikkymistapauksissa.

Hän malttaa tuskin odottaa pääsevänsä käyttämään konetta. "Se on todella hieno," hän sanoo. "Se näyttää varsinaiselta hirviöltä. Luulen, että teen sen kanssa joka päivä töitä hymyillen leveästi. Se on toteutunut unelma."