Construction Equipment Suomi

Viisi huoltovinkkiä kaivukoneiden pitämiseksi huippukunnossa

Omistajat ja käyttäjät hyötyvät määräaikaishuolloista ja alkuperäisistä Volvo-varaosista koneiden paremman käytettävyysajan muodossa.

1. Tyhjennä vedenerotin joka aamu

Yön aikana lämpötilan laskiessa vesihöyry tiivistyy moottorissa vedeksi, joten vedenerottimen tyhjentämisen pitäisi olla ensimmäinen asia, jonka käyttäjä tekee aamuisin työvuoronsa alussa. Jos näin ei tehdä, vesi voi päästä suuttimiin, joissa se muuttuu vesihöyryksi ja saa aikaan ruostumista. Vedenerottimen tyhjentämisen laiminlyönti on yksi tavallisimmista kaivukoneen toimintahäiriöiden syistä.

Alavaunun tarkastus

2. Tarkista telan kireys kerran viikossa

Telan kiristyksessä on aina oltava hieman löysää. Liiallinen kireys voi aiheuttaa ketjun ja ketjupyörien ylimääräistä kulumista. Näin voi käydä, jos alaketjun etäisyys runkoon alavaunussa on mitattu väärin. Mitta vaihtelee materiaalin tyypistä riippuen, joten tarkastusta tehtäessä on tiedot aina tarkistettava käyttöohjekirjasta.

Volvo EC140E -kaivukone

3. Älä koske ilmansuodattimeen ennen merkkivalon syttymistä ohjaamossa

Ilmansuodattimen näpelöinnin seurauksena likaa voi päästä moottoriin, jossa karkeat hiukkaset aiheuttavat moottorin kulumista. Ohjaamon kojelaudassa syttyy merkkivalo, kun suodattimen puhdistus (korkeintaan kaksi kertaa) tai vaihto on tullut ajankohtaiseksi. Käyttäjät tai teknikot voivat halutessaan tarkistaa suodattimen tilan CareTrackin ja MATRISIN avulla.

Volvon suodattimen huoltosarja

4. Hanki vaihtosuodatin aina Volvolta

Heikkolaatuiset piraattisuodattimet voivat päästää läpi sorahiukkasia, jotka kulkeutuvat moottoriin lyhentäen sen käyttöikää. Moottorin vaihtaminen on moninkertaisesti kalliimpaa kuin piraattisuodattimien hankinnasta syntyneet säästöt. Alle 5 prosenttia kaivukoneen kokonaiskustannuksista muodostuu öljystä ja suodattimista, joten merkittävän suurista kustannuksista ei voida puhua. Käyttäjien tulisi kohdella konetta kuin autoaan ja sijoittaa alkuperäisiin Volvo-varaosiin, varsinkin siellä, missä sillä on todella merkitystä.

Volvon jäähdytysneste

5. Älä sekoita muita jäähdytysnesteitä Volvon jäähdytysnesteeseen

Volvon jäähdytysneste on saanut erinomaiset ominaisuutensa pitkällisen kehitystyön tuloksena. Jos siihen sekoitetaan muita jäähdytysnesteitä, seurauksena on geelimäinen seos, joka tukkii jäähdytysnestepumpun ja muuttaa kiehumispistettä. Jäähdytysnesteellä on kolme tärkeää tehtävää: voitelu, korroosiosuojaus ja jäähdytys. On siis ehdottoman tärkeää, että se pystyy huolehtimaan näistä tehtävistä Volvon tarkoittamalla tavalla.