Construction Equipment Sverige

Vi tar vintersport från ’vitt’ till ’grönt’

För många av oss är hållbarhet ett måste – inte bara för vår planet och kommande generationer, utan även för vårt fortsatta dagliga arbete. Detta gäller i högsta grad för det svenska fritidsföretaget SkiStar, som motiveras av behovet att låta människor komma ut i naturen, men ser effekterna av den globala uppvärmningen i sina vinteraktiviteter. Att välja renare, grönare lösningar – som Volvos elmaskiner – för sina byggprojekt är därför självskrivet.

Även SkiStars egen snögubbe Valle var mycket belåten över framstegen med Volvos elmaskiner.

  • En Volvo L20 Electric-hjullastare och en Volvo ECR25 Electric-grävare från Volvo Construction Equipment (Volvo CE), såväl som en eldriven Volvo FE-lastbil, har valts som de perfekta partnerna för att förverkliga SkiStars miljövänliga vision. 
  • Det breda utbudet av utsläppsfria lösningar har fått i uppdrag att utöka sommaraktiviteterna i Sälen, så att kunderna kan njuta av fjällen året om.
  • Volvo och SkiStar samarbetar på den här transformationsresan med ett delat engagemang för att skydda miljön på lång sikt och bygga den värld vi vill leva i.

Klimatförändringarna påverkar nästan varje aspekt av våra liv. Att förändra våra sätt att arbeta till en mer hållbar verksamhet är inte längre ett nischkrav, utan en nödvändighet. Många företag som SkiStar är beroende av snö för sina fritidsaktiviteter, men många anläggningar får kämpa när snön försvinner på grund av stigande temperaturer och ändrar gradvis sina prioriteringar inom hotell och turism.

Med en ambition att minska sitt koldioxidavtryck med 50 % till år 2030, med 2020/2021 som baslinje, har SkiStar vänt sig till Volvo CE, eftersom båda företagen har sällat sig till Science Based Targets-initiativet. Volvo CE är den uppenbara partnern, med ett eget engagemang för att nå netto noll utsläpp av växthusgaser i värdekedjan senast år 2040, i linje med Parisavtalet. 

SkiStar är heller inte främmande för elektromobilitet, utan har erfarenhet av andra eldriftslösningar som exempelvis eldrivna snöskotrar och eldrivna pistmaskiner.

Rickard Lindgren, områdesansvarig för snö och pist, och Viktor Persson, verkstadschef för Volvo CE-elmaskiner.

Volvos L20 Electric-hjullastaren, ECR25 Electric-grävmaskinen och den eldrivna Volvo FE-lastbilen är en kraftfull trio när det gäller att leverera fantastiska resultat i olika uppgifter, med låg bullernivå, mer komfortabel drift och framför allt ett minimalt koldioxidavtryck. De används för att bygga en sommarskidbacke, genom att avlägsna snö – vilket de kan göra utanför vanlig arbetstid utan att störa sovande gäster – göra skidspår, transportera material och gräva diken för ett sprinklersystem. De används även för att bygga en Mountain Coaster med en hastighet på 40 km/h och att uppgradera en mountainbikebana.

Den eldrivna Volvo FE-lastbilen är en av tre eldriftslösningar från Volvo Group som används på platsen.

Att ladda maskinerna har även varit busenkelt tack vare en solid elektrisk infrastruktur, som har anlagts för produktionen av snö vintertid. Maskinerna har gått snabbt och enkelt att ladda med Volvos laddningslösningar anslutna till högeffektsnätet på 63 A.
Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar, säger: ”Vi drivs av vikten av att få ut folk i naturen, men vi måste även skydda miljön, som ger så mycket tillbaka till oss som människor. På SkiStar har vi höga ambitioner med vårt hållbarhetsarbete och har redan minskat vårt koldioxidavtryck med 84 % under de senaste sex åren. Vi ser att Volvo delar samma vision och genom det här samarbetet har vi kunnat bygga den här framtiden tillsammans”.

Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE, säger: ”SkiStar delar inte bara vårt hållbarhetssträvande, utan vi har även kunnat dela våra egna separata erfarenheter av eldrivna produkter. Det har varit fantastiskt att se hur väl våra egna elektriska produkter passar in i deras verksamhet. Transformationen äger rum här och nu – och nyckeln till vår framgång är samarbete”.

När den är färdigställd kommer sommarskidbacken att vara en 7 000 m2 stor backe med konstgräs helt gjort av biodynamiskt odlat sockerrör. I byggprojektet ingår även en Mountain Coaster för adrenalinfylld glädje under sommarmånaderna.

Projektet har gjorts möjligt genom det nära samarbetet mellan SkiStar, Volvo CE, Volvo Trucks och deras respektive återförsäljare: Swecon Anläggningsmaskiner samt Rolf Ericson Lastvagnar och Bussar.

YTTERLIGARE INFORMATION

Åsa Alström

Chef för strategisk kommunikation
Volvo Construction Equipment
E-post:
asa.alstrom@volvo.com