Construction Equipment Sverige

Volvo CE bidrar till bättre säkerhet inom motorsport med lösning för bärgning av elbilar

Det patentsökta verktyget, som är utvecklat i ett samarbete mellan Volvo Construction Equipment (Volvo CE) and Granfors Racing, har börjat användas av FIA och är den första lösningen i sitt slag som tagits fram för att bidra till motorsportens omställning till eldrift.

  • Prototypverktyget, som uppfyller kraven i stränga FIA-säkerhetsprotokoll, möjliggör bärgning av eldrivna rallycross-bilar från racingbanan utan att någon personal hanterar bilen – en nyhet inom motorsporten.
  • Volvo CE har utvecklat den här innovativa ’kontaktfria’ lösningen med Granfors Racing genom att använda en Volvo EWR150E-hjulgrävare, Engcon-tiltrotator och isolerad räddningsplatta för att göra bärgningen snabbare, mer flexibel och framför allt säkrare.
  • Den är patentsökt och testas som en del av FIA:s helt eldrivna World Rallycross (World RX) Championship – i vilket nästa race kommer att äga rum på Spa-Francorchamps i Belgien den här helgen (8–9 oktober).

Det nya bärgningsverktyget för racingbilar är en unik lösning inom motorsportvärlden och den första i sitt slag att introduceras på banorna sedan FIA inledde sin övergång till eldrift i sin World RX-racingserie. Tack vare användningen av den här patentsökta lösningen kan de nu helt eldrivna rallycross-bilarna bärgas från racingbanorna utan något manuellt ingripande – vilket innebär att ingen personal behöver gå ut på banorna och fysiskt spänna eller haka fast bilen på ett bärgningsfordon som förr – vilket gör ingripandet inte bara säkrare, utan även effektivare och snabbare.

Volvo EWR150E

Volvo CE har varit med och utvecklat lösningen i sin roll som officiell leverantör av entreprenadmaskiner och banbyggarpartner för World RX-racingserien, tillsammans med den svenska nykomlingen Granfors Racing. Efter testningen under racinghelgen i Riga i Lettland i september har den nu börjat användas av FIA som den mest effektiva bärgningslösningen för racingserien. Skarpsynta tittare kommer att kunna se den i bruk under den kommande racinghelgen (8–9 oktober) på Spa-Francorchamps i Belgien.

Arvid Rinaldo, ansvarig för varumärkeskommunikation och partnerskap på Volvo CE, säger: ”Genom vår snabba introduktion av den här innovativa lösningen lever vi upp till vårt åtagande om att driva båda industrin och motorsporten framåt i fråga om säkerhet och hållbarhet. Tack vare det här starka partnerskapet med FIA och Engcon kan vi påskynda övergången till eldrift som är tillförlitlig, effektiv och viktigast av allt säker”.

I trygga händer

Med ankomsten av eldriven rallycross-racing kommer helt nya säkerhetsbeaktanden, nu när rallycross-bilar kan accelerera från 0–100 km/h på under två sekunder – snabbare än en formel 1-bil – kombinerat med den omsorg som ofrånkomligen behöver vägas in när elektriskt laddade bilar hanteras. 

Benoît Dupont, ansvarig för offroad-kategorin hos FIA, säger: ”Eldriven racing är en ny teknik som för med sig nya utmaningar kring säkerhet – vi behöver anpassa oss till det och skapa nya verktyg. Volvo CE har varit proaktiva med att hjälpa oss, och har skapat ett verktyg som möjliggör för oss att avlägsna bilen på ett säkert och effektivt sätt. Och det är verkligen det vi har letat efter – att kunna tillföra elektrisk säkerhet utöver effektivitet”.

Eftersom säkerhet inte är något som ska hanteras lättvindigt, så har FIA introducerat ett smart trafikljussystem som en del av sina nya säkerhetsprotokoll för elektromobilitet. Varje gång en eldriven rallycross-bil lämnar racingbanan, så indikeras bilens säkerhetsstatus med en grön lampa ovanpå den. Om den lyser rött indikerar det till dem i närheten att det inte är säkert att vidröra bilen och att officiell bärgning av den ska inväntas.

En kraftfull trio

Volvo EWR150E

För enlighet med det här systemet och för att möjliggöra säker bärgning av eldrivna rallycross-bilar som ’lyser rött’ uppfann Volvo CE och Granfors Racing ett eget trefaldigt säkerhetssystem. När förare har undsatts på ett säkert sätt från bilen av utbildad personal, så plockas sedan bilen varsamt upp av en isolerad räddningsplatta, som styrs, lyfts, sänks och vinklas efter behov med en 360° Engcon-tiltrotator fäst på en Volvo EWR150E-bandgrävare. Kombinationen av dessa tre verktyg tillsammans ger inte bara säker hantering av batteridrivna fordon, utan även oöverträffade effektivitet och flexibilitet. EWR150-bandgrävaren, som drivs med biobränslen, har en snäv, kompakt svängning – vilket är en förutsättning för de komplexa manövrer som krävs under processen – och den tillförlitliga hantering som behövs för att snabbt och säkert ta den kraschade racingbilen till det avsedda bärgningsområdet.

Resultatet, utvecklat i samarbete med Engcon, som har tillhandahållit tiltrotatorn, och testat under stränga säkerhetskrav uppställda av FIA, är en gemensam innovation som kommer att bryta ny mark inom motorsportsäkerhet. 

Morten Fjeld-Nielsen, försäljningschef för Engcon i Norge, säger: ”Det är fantastiskt att se Volvo CE finna innovativa sätt att använda våra tiltrotatorer inom racing – det visar hur flexibla och anpassningsbara våra lösningar är för varje applikation. Utan den här typen av verktyg skulle det kanske inte vara möjligt att rädda bilar på det snabba och effektiva sätt som vi gör nu”.

Lösningen gör även enorm skillnad för förarsäkerheten. Klara Andersson, en av förarna för Construction Equipment Dealer Team, säger: ”Medan vi alltid strävar efter att vinna och varje race är en adrenalinfärd från start till mål, så vet vi att vår säkerhet alltid kommer i första hand på World RX, särskilt när vi tar oss fram i den här nya eran av eldriven racing. Med den här nya robusta uppställningen vet vi att vår säkerhet är i trygga händer – och att eventuella avbrott i racet hålls på ett absolut minimum”. 

Du kan titta på allt spännande som händer i racet i Belgien på World RX:s liveuppspelningskanal RX+.

 

YTTERLIGARE INFORMATION

Åsa Alström

Chef för strategisk kommunikation
Volvo Construction Equipment
E-post:
asa.alstrom@volvo.com