Construction Equipment Sverige

Nya L200H High-Lift ger förbättrad timmerhantering

Volvo CE har återuppfunnit sin L180H High-Lift-hjullastare och utvecklat den till helt nya L200H High Lift -med 27 % ökad lyftkraft och större gripar.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har djupa rötter när det gäller att förstå skogsbrukets behov. Avverkningsindustrin tog stora steg när Volvo lanserade den första höglyftande hjullastaren 1974 –och har inte blickat tillbaka sedan dess, Maskinen är idag vanligt förekommande på timmergårdar över hela världen. 

L200H High-Lift har utvecklats efter ett halvt sekel av lärdomar och baseras på den marknadsledande L180H High-Lift som den ersätter. Den mest revolutionerande förbättringen är möjligheten att utrusta maskinen med gripar som är upp till 13 % större –som en följd av att lyftkapaciteten har ökats med 27 %. Detta, i kombination med en starkare basmaskin innebär att L200H High-Lift kan hantera mer kubikmeter timmer i timmen, vilket ökar produktiviteten och sänker driftskostnaderna.

Det nya lastaggregatet har ett förstärkt lyftarmssystem, tvärbalk och rotatorenhet. Den förbättringen gör att den maximala lyftkapaciteten har höjts från 8,8 ton på L180H High-Lift till mäktiga 11,2 ton på den nya maskinen. Gripstorlekarna har vuxit på motsvarande sätt och den största sträcker sig till 4,3 m² på L200H High-Lift, vilket kan jämföras med den tidigare modellens 3,8 m².Gripar finns i en mängd olika storlekar och former för att passa kraven på arbetsplatsen. Och det här är inga vanliga gripar -utan förstärkta Volvo-designade gripar som 
förkroppsligar ett halvt sekel av kunskap om höglyftsmaskiner. Större L4-däck av typen 875 är monterade som standard för att matcha den ökade kapaciteten och bidra till lastarens stabilitet

En direkt utveckling av föregångaren

Med förmågan att stapla stockar till nästan 7 meters höjd, vilket är 60 % högre än en konventionell hjullastare, gör Volvos särskilt utformade lastaggregat att merparten av lagringskapaciteten på en timmergård kan utnyttjas. Och det rör sig inte bara om höjd utan även om smidighet. Med 360° rotation och möjlighet att tilta, gör L200H High-Lift det lätt att nå vilken stock som helst på traven. Den nya och starkare rotatorenheten är underhållsfri och har ett integrerat dämpningssystem som också förbättrar stabiliteten.

Lågt marktryck

L200H High-Lift kan färdas snabbt och smidigt över ojämn terräng, arbeta bekvämt trots obearbetad mark och arbeta med minimal slitage på asfalterade ytor. Det gör den tack vare sina fyra stora och breda däck samt ramstyrning. Resultatet är minskade kostnader för preparering och underhåll av arbetsplatsen.

Stoppförmågan måste vara förstklassig på timmergårdar, där kraftigt användande av bromsar är normen. För att förhindra att temperaturerna stiger har L200H High-Lift ett externt axeloljekylningssystem som sänker temperaturen på axlarna, vilket i sin tur ökar deras såväl som bromsarnas livslängd. Dessutom innehåller den också ett oljefilter som håller axeloljan ren längre, vilket ökar oljebytesintervallet till 4000 timmar (eller 18 månader).

Växlingsstrategin har optimerats för att passa de nya ökade arbetsbelastningarna, vilket resulterar i snabb acceleration och smidig drift. Beprövad teknik somOptiShift, som integrerar funktionen Reverse-By-Braking (RBB) och momentomvandlare med lockup-koppling gör att bränsleeffektiviteten ökar.

Teknik där den behövs

L200H High-Lift är den första varianten av höglyftsmaskiner som är kompatibel med Load Assist, en svit av appar som nås från Volvo Co-Pilot-displayen i hytten, designad för att öka hjullastarnas produktivitet och lönsamhet.

Lastindikeringsappen On-Board Weighing (OWB) ger realtidsinsikter om gripens nyttolast för att hjälpa till att undvika överlast, underlast, omvägning och väntetider. Operator Coaching Advanced-appen ger samtidig hjälp att använda lastaren till dess fulla potential. Den ger realtidsinformation och vägledning till förarna, vilket hjälper dem att säkerställa att de arbetar på ett sätt som ger optimal produktivitet och bränsleeffektivitet, samt medför minskat maskinslitage.

En del av Load Assist-erbjudandet är också däcktrycksövervakningssystemet (TPMS), som ger möjlighet att kontrollera trycket och temperaturen på luft-och vätskefyllda däck bekvämt från förarstolen.När du tar i beaktande att rätt däcktryck kan minska bränsleförbrukningen med 2–4 % och förlänga livslängden med 6–10 %, är detta ett värdefullt och kostnadsbesparande verktyg.

Ett trevligt ställe att tillbringa dagen på

L200H High-Lift är en bra plats att tillbringa ett arbetspass på. Den har en rymlig design, ergonomisk layout, erbjuder enastående runtomsikt och kommer med flera förarstolar att välja emellan. Specialdesignad multifunktionsspak säkerställer exakt kontroll av hydrauliken, och föraren kan till och med anpassa inställningarna från sin smartphone.

För att minska förartröttheten och öka produktiviteten ger tillvalet Comfort Drive Control (CDC), föraren möjlighet att styra maskinen med hjälp av en spak istället för en ratt, vilket är särskilt effektivt för snabb lastning och lossning.

Förare måste ständigt vara uppmärksamma på omgivningen runt sina maskiner. Som hjälp kan man montera en framåtriktad kamera som tillval, vilken ger en överblick över vad som händer framför maskinen eller på toppen av en trave, och som visas på en separat bildskärm inne i hytten.

Ökad drifttid och förenklad service

Lång livslängd, minskat underhållsbehov, enkel åtkomst till servicepunkter och en rad kompletterande tjänster hjälper alla till att hålla underhållskostnaderna nere och drifttiden så lång som möjligt. Liksom sin föregångare är L200H High-Lift lätt att arbeta på -dess Volvohytt kan tiltas till antingen 30º eller 70º. I kombination med en elektriskt öppningsbar motorhuv är det enkelt att få tillgång till arbete på maskinen.

Att inspektera och rengöra motorrummet är nu ännu enklare tack vare extra ledstänger på båda sidor av maskinen. Inte för att du behöver titta under huven så ofta, tack vare motorns serviceintervall på 1 000 timmar. Snabbkopplingar för tömning och påfyllning gör byte av hydraulolja, transmissionsolja, motorolja och framaxelolja snabbt och enkelt, samtidigt som de hjälper till att undvika spill och föroreningar.

Med Volvo och Swecon vid din sida 

Även när Volvo inte är på plats kan de övervaka maskinerna via sin ActiveCare-tjänst. Återförsäljaren Swecon har ett Uptime Center för maskinövervakning och meddelar sina kunder om förebyggande underhållsåtgärder kan komma att behövas.

L200H High-Lift är den senaste versionen av Volvos långa arv av att hjälpa skogsbrukskunder att bli mer framgångsrika och göra mer till lägre kostnad med högre tillgänglighet. 

Nyckelspecifikationer:

 Huvudspecifikationer  Enhet L200H HL Stage V
 Timmergripar  m2  3.4 - 4.3
 Maskinvikt  kg  35 000 - 40 000
 Motor    Volvo D13J
Max. effekt vid  varv/min  1 300 - 1 400
 . . . ECE R120 netto  kW  251
 . . . ISO 9249, SAE J1349 netto  kW  250
 Max. vridmoment vid  varv/min  1000
 . . . SAE J1995 brutto  Nm  2030
 . . . ISO 9249, SAE J1349 netto  Nm  2024
 Däck    875/65R29 alternativt 775/65 R29

 

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906