Construction Equipment Sverige

Volvo förbättrar och utökar utbudet av hybridgrävmaskiner

Med förbättringar av bränsleeffektiviteten som överträffar konventionella maskiner med 17 % har Volvo lanserat en helt ny drivlina för sin revolutionerande EC300E Hybrid-grävmaskin – och har infört tekniken i två nya modeller i 25- och 35-tonsklassen.

Genom att använda en helt ny basmaskin som i sig har 10 % bättre bränsleeffektivitet än modellen den ersätter, så har Volvo Construction Equipment (Volvo CE) introducerat tre nya hybridgrävmaskiner som ger en ytterligare förbättring av bränsleeffektiviteten på upp till 17 % jämfört med konventionella maskiner. Det nya utbudet kommer i form av en förbättrad EC300E Hybrid-grävmaskin i 30-tonsklassen och införandet av tekniken i två nya maskiner – EC250E Hybrid i 25-tonsklassen och EC350E Hybrid i 35-tonsklassen.

Lagrar energin från bomsänkning

Alla tre maskiner använder Volvos nytänkande hydraulhybridteknik som lagrar energin från bomsänkning. De kraftfulla och regelbundna bomsänkningsrörelserna laddar en hydraulackumulator som sedan lagrar och levererar energi, när så behövs, för att driva den hydrauliska hjälpmotorn som bidrar till att driva motorsystemet. Hybrid-modellerna kompromissar inte med förmågan, utan dessa grävmaskiner har samma nivåer av kontrollerbarhet och prestanda som standardmaskinerna, inklusive att kunna arbeta i ECO-läge och Hybrid-läge samtidigt.

Hydraulhybridteknik

Till skillnad från andra hybridsystem, är komponenterna i dessa maskiner relativt enkla, och består av ett minimalt antal, som är lätta att underhålla. Det extra energitillskottet från hybridsystemet avlastar motorn och ger samtidigt upp till 17 % bättre bränsleeffektivitet och upp till 15 % mindre koldioxidutsläpp – vilket är särskilt viktigt vid arbete i tätbebyggelse. Vid användning i schaktapplikationer (i synnerhet inom 90 graders sväng) lönar sig den här enkla metoden snabbt.

EC300E Hybrid i fokus

Medan EC250E Hybrid och EC350E Hybrid är helt nya, så har EC300E Hybrid fått en omfattande uppgradering. De nya funktionerna inkluderar:

  • 10 % högre bränsleeffektivitet tack vare en intelligent elservohydraulik och den nya D8M Volvo-motorn, som minskar varvtalet från 1 800 till 1 600, medan effekten ökar med 5 %.
  • En 700 kg tyngre motvikt, vilket ger bättre stabilitet och 5 % högre lyftkapacitet.
  • Nya prioritetsfunktioner som låter operatörer prioritera en funktion, bom/svängning och bom/körning, framför en annan.
  • Ny justerbar hastighetsreglering vid bomsänk – idealisk vid precisionskörning.
  • Bättre respons– tack vare elservo och elservoassisterade körpedaler.

EC250E Hybrid

Det finns även förbättringar av förarkomforten, inklusive en ny teknik som reducerar oönskade rörelser i bom och skaft – och det nya tillvalet Comfort Drive Control, som bidrar till att minska tröttheten genom att föraren kan larva maskinen med rullar i spakarna istället för pedalerna. När det gäller underhållet har åtkomsten till överbyggnaden underlättats, tack vare ett nytt säkrare tillträde på höger sida. Ett nytt spillskydd på AdBlue-tanken underlättar påfyllning och intervallen för motorolje- och filterbyten har fördubblats till 1 000 timmar.

Nya EC250E Hybrid, EC300E Hybrid och EC350E Hybrid har banbrytande teknik som sparar bränsle, minskar utsläppen och gör projekten lönsammare.

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com