Construction Equipment Sverige

Volvo CE lanserar en tipptruck i 95-tonsklassen på världsmarknaden

Volvo CE har utökat distributionen av sin beprövade 95-tons tipptruck R100. Detta tack vare tillägget av en Stage V/Tier 4 Final-certifierad motor.

R100 från Volvo Construction Equipment (Volvo CE), som har visat vad den går för på arbetsplatser världen över, har nu utrustats med en Stage V/Tier 4 Final-motor, så att den kan användas på de marknader som har de strängaste utsläppsreglerna och distribueras världen över. Med en storlek och kapacitet som gör den till den största tipptrucken i företagets utbud, så pressar R100 driftskostnaderna för kunderna genom att förbättra produktiviteten, bränsleeffektiviteten, förarkomforten och drifttiden.

Kraften kommer från en Stage V/Tier 4 Final-premiummotor på 783 kW (1 075 hk), med en kombinerad drivlina som ger högt vridmoment, oöverträffad dragfunktionalitet och klassledande dragkraft för bästa prestanda. Drivlinans prestanda tillhandahålls av Volvo Dynamic Shift Control, som automatiskt säkerställer optimalt växelval, hastighet och vridmoment för beprövad bränsleeffektivitet.

Kunderna kan räkna med att spendera mindre per lass med R100, som har en V-formad korg för optimal lasthållning och minimala återlass med kapacitet på 60,4 m3. Lastprofilspolicyn möjliggör för föraren att möta en enhetlig genomsnittlig målnyttolast, medan den snabba tipptiden säkerställer övergripande effektivitet. Stage V/Tier 4 Final R100 har ett valbart ekonomiväxlingsläge för lättare arbetsapplikationer eller höghastighetsapplikationer, en funktion för automatisk motoravstängning vid tomgång med anpassningsbar timing som minskar onödig tomgångskörning för att minska motorslitaget och driftskostnaderna. 

Tipptruckens höga kapacitet och transportprestanda utnyttjas maximalt tack vare Volvos intelligenta övervakningssystem. Det valbara vågsystemet (OBW) säkerställer att maskinen transporterar maximal säker nyttolast för kostnadseffektiv produktion.

R100 är tillgänglig med CareTrack – Volvos telematiksystem – för fjärrövervakning av driftsdata, inklusive bränsleförbrukning, maskinanvändning, tomgångsrapporter och GPS-position.

Kunder som eftersträvar maximal produktivitet för sina projekt har tillgång till Volvo Site Simulation via den lokale Volvoåterförsäljaren. Verktyget gör det lättare att definiera den mest lönsamma maskinparken, platskonfigurationen och projektresultaten baserat på kundbehov. Med hjälp av simuleringen kan kunder och återförsäljare arbeta tillsammans för att ta fram en utrustningsplan innan ett projekt påbörjas.

Hållbar design

Maskinens slitstarka konstruktion säkerställer maximal drifttid och produktivitet, vilket bidrar till effektivare komponentskydd, längre livslängd och längre serviceintervall.

Med en korg tillverkad av hårt 400-HBW-stål som motstår stötar och nötning, ansluten till en stark och tålig ram, uppnår R100 långvarig prestanda genom:

  • Låg tyngdpunkt.
  • Dynamisk McPherson-framfjädring för jämn körning.
  • Specifikt framtaget hjulspår och hjulbas för enastående maskinstabilitet som jämnar ut alla stötar mot ytan.
  • Seldonsformad ramkonstruktion som ger vridflexibilitet för hög tålighet vid körning i ojämn terräng.
  • Ram konstruerad med upphängda tankar och hylshål för hög strukturell hållfasthet och tillförlitlighet. 

Förarens val

R100 prioriterar även förarens produktivitet och komfort, vilket börjar med den ROPS/FOPS-certifierade hytten, kombinerat med de halksäkra fotstegen och gångbryggorna som gör det säkert att stiga in i maskinen. Hytten, som har lägre vibrationer och exteriörbuller, är fastbultad på fästen av viskös typ, kombineras med den dynamiska framfjädringen av McPherson-typ för utmärkt förarkomfort.

Från förarplatsen kan föraren överblicka arbetsplatsen och omgivningen genom den stora vindrutan. Den utmärkta sikten kan förbättras ytterligare med Volvo Smart View som ger 360° överblick runt hela maskinen. Detta system visar ett fågelperspektiv över maskinen och omgivningen på den inbyggda skärmen med hjälp av flera externt monterade kameror.

Alla displayer och ergonomiskt placerade fingertoppsmanövrerade reglage är inom bekvämt räckhåll från den fullt justerbara luftfjädrade förarstolen som enkelt kan anpassas till föraren.

För bra hastighetskontroll och maskinnavigering har R100 två retardationssystem. När detta väljs manuellt saktar transmissionsretardern ned drivlinan som begränsar hjullåsningen i branta lutningar och väta. Den modulerande bromsretardern kan aktiveras automatiskt när förarens fot tas bort från gaspedalen för att hålla en växelvald konstant motorvarvtalsreglering i nedförsbackar. Dessa funktioner underlättar arbetet för föraren. En rad andra system bidrar också till hög automatisk säkerhet, som skyddar både förare och maskin. Dessa inkluderar neutrallägesspärr, övervarvningsskydd samt sekundära broms- och styrsystem.

Ordning och reda

R100 har tillförlitliga funktioner för skydd och optimerad drift samt låga driftkostnader tack vare långa serviceintervall. När det är dags för service är servicepunkterna på R100 metodiskt placerade så att underhållet kan genomföras snabbt och effektivt.

Dessa metodiskt placerade servicepunkter är grupperade och sitter inom räckhåll från marken och serviceplattformen, medan hjulen som monteras direkt på fälgen kan sättas dit och tas bort snabbt och säkert. Underhållet stöds ytterligare med en uppsättning information ombord, inklusive systemtryck, temperaturer och felrapportering.

Sist men inte minst, så har R100 god filtrering för bättre prestanda och längre livslängd för komponenterna. Varje funktionssystem på hydrauliken har magnetiska sugfilter samt tryckfiltrering på styrningen, bromsaktiveringspump och bromskylningsenheter. De motormonterade primära och sekundära bränslefiltren i kombination med avancerad oljefiltrering i två steg avlägsnar skadliga föroreningar. Den aspirerade motorns luftintagsfilter ger renare luftintag och längre filterlivslängd.

R100 är den perfekta partnern för gruv- och stenbrottsapplikationer. Den väntar på dig hos närmare Volvoåterförsäljare.

Nyckelspecifikationer:

Lastkapacitet, kg /lb. 95000 / 209,439
Korgvolym, SAE 2:1-stack m3/y3 60,4 / 79
Nettovikt, kg /lb. 69752 / 153,777
Bruttovikt, kg /lb. 166 280 / 366,584
Motor Cummins QST30 (Tier 4 Final-certifierad)
Motoreffekt, brutto, kW/hk 783 / 1,050
…vid varvtal v/min 2100
Max. vridmoment, brutto enligt SAE J1349, Nm/lbf ft 4 631 / 3,416
…vid varvtal v/min 1300
Maxhastighet, km/h/mph 50 / 31.1

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906