Construction Equipment Sverige

Made in Hameln – 75 år av högkvalitativa anläggningsmaskiner

Volvo CE:s fabrik i Hameln, som förenar tradition med framsteg, firar 75-årsjubileum. Produktionsanläggningen för läggare och vältar är synonym med kvalitet, innovation och ambitionen att aldrig stå stilla.

Den 9 november 1945 inleddes en ny era inom vägbyggnad. Det var då Gerhard Lehmann Pottkämper och Karl-Ludwig Hupfeld grundade ABG Allgemeine Baumaschinen Gesellschaft mbH. Det som började i Hameln med små maskiner, som den första betongläggaren av VAS-typ, ledde endast åtta år senare till företagets första stora innovation. 1953 konstruerade och byggde ABG den första vibratorvälten i Tyskland. Det var bara början på en rad banbrytande innovationer från vad som idag är Volvos fabrik i Hameln.

Den första handstyrda vibratorvälten från 1953.

Utan motstycke i historien: anläggningen i Hameln.

Små steg, stora visioner

Stor, tillförlitlig, kraftfull: dessa egenskaper beskriver fortfarande läggarna i Titan-serien som presenterades första gången 1965. Maskinen skrev historia och var populär världen över. Idag används de efterträdande modeller fortfarande inom vägbyggnad världen över. Utmärkande för dessa maskiner såväl då som nu är deras tillförförlitlighet och toppmoderna utrustning.

Titan 300 var en innovation inom vägbyggnad och gjorde ABG känt världen över.

Endast 20 år senare gjorde det fortfarande lilla företaget sitt nästa mästardrag: ABG lanserade den första hydrauliskt justerbara skriden med hög kompression på världsmarknaden och revolutionerande vägbyggnadsarbetet.

Alltid steget före

45 efter grundandet var ABG en av de största aktörerna inom entreprenadmaskiner och 1990 blev företaget en del av Ingersoll Rand-koncernen. Vid den här tiden var digitaliseringen i sin linda och ABG låg i framkant på området: det elektroniska läggarhanteringssystemet EPM I – gränssnittet mellan människa och maskin – förbättrade läggarverksamheten och innebar bekvämare, snabbare och bättre arbete. 2005 lanserades efterföljaren EPM II tillsammans med Titan 226 och Titan 326.

Redan 1998 ledde EPM I, med sitt ytterst moderna styrsystem och intuitiva vägledning för användaren, vägen inom konventionell vägbyggnad.

2007 tog företaget ännu ett stort steg mot innovation. Volvo Construction Equipment övertog entreprenadmaskinsdelen från Ingersoll Rand, och med den ABG och fabriken i Hameln. Sedan dess har motorer från Volvo använts i läggarna och vältarna. Två år senare gjordes an allmän renovering av fabriken i Hameln, inklusive en utbyggnad av anläggningen på 83 000 m² och ett nytt utbildningscenter.

3D-modell av motorn från Volvo monterad i P7820 och P8820.

Företaget fortsätter att fokusera på innovation och utveckling. 2017 lanserades den nya D-seriens läggare med den tredje generationen av det elektroniska läggarhanteringssystemet – helt nya EPM III.

Med EPM III har skridoperatören nya externa kontrollpaneler med stor display som ger en komfortabel översikt över alla läggarfunktioner, inklusive nivåutjämning.

Toppmodern teknik

Idag producerar fabriken i Hameln främst banddrivna läggare, hjulburna läggare, asfalt- och markvältar. Produktionsanläggningarna är bland de mest moderna i sitt slag och effektiv robotteknik stödjer arbetet för cirka 500 kunniga och drivna anställda. Det är dock inte bara inom prestanda som fabriken i Hameln strävar efter bättre teknik. Hållbarhet är viktigare än någonsin. Fabriken är nu nästan koldioxidneutral och fokus ligger på att inga skadliga ämnen ska användas i några processer. Det gäller även för produkterna. ABG-läggarna har inte bara blivit kraftfullare, utan är även de mest tystgående och bränsleeffektiva på marknaden.

Tre modeller av hjulburna och nio banddrivna läggare produceras i Hameln.

Det finns även nio olika vältmodeller.

Dirk Heusing

Dirk Heusing, vd för fabriken i Hameln, vet varför ”Made in Hameln” fortfarande anses vara ett kvalitetssignum: ”Vår fabrik i Hameln har en lång tradition som vi är mycket stolta över. Maskinerna som produceras där används världen över och visar varje dag att kvalitet lönar sig. För att upprätthålla den här kvalitetsstandarden investerar vi i välutbildade specialister och erbjuder alltid våra medarbetare möjlighet till vidareutbildning. För utan våra medarbetare, skulle vi inte vara där vi är idag. Vi ser positivt på framtiden och ser fram emot att se vad kommande år för med sig”.

Kompakta P4820D från Hameln är idealisk för byggarbeten i stadskärnor.

Den moderna DD105-asfaltvälten kommer också från fabriken i Hameln.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Region Europa
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
hannah.kitchener@se10.com