Construction Equipment Sverige

Volvos eldrivna maskin är med och skapar prisbelönt trädgård på RHS Chelsea Flower Show

Guldmedaljvinnande Morgan Stanley Garden anlades med hjälp av Volvo ECR25 Electric. Men hur presterade den nya eldrivna maskinen på en sådan enorm global plattform?

RHS Chelsea Flower Show är känd för vacker, banbrytande trädgårdsdesign, ornerade skulpturer och kungliga gäster. Veckorna av hårt arbete, kreativitet och personalstyrka som krävs för att bygga dessa genomarbetade uppvisningar hör man dock inte lika mycket om. Teamet bakom Morgan Stanley Garden, formgiven av den brittiske formgivaren Chris Beardshaw – som förra veckan vann Best Show Garden på världens mest kända blomstermässa i hjärtat av centrala London – anlände med ett ambitiöst mål: att skapa en vacker trädgård med ett lättare miljöavtryck. En del av detta var Volvo ECR25 Electric, som gjorde sitt första framträdande sedan lanseringen i april på Bauma i München. 

Ahcène Nedjimi, specialist på elektromobilitet på Volvo Construction Equipment (Volvo CE), säger: ”Jag har länge arbetat med konceptmaskiner, men i det här projektet får man verkligen känslan av att man skapar något unikt, att elektromobilitet håller på att bli verklighet och att vi skickar tydligast möjliga budskap om att miljön är viktig. Det här är ett viktigt ögonblick i Volvo CE:s färd mot att bygga en mer hållbar framtid”.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

Den eldrivna kompakta maskinen var i gott sällskap på evenemanget. Från formgivare Tom Dixons futuristiska urbana trägårdsexperiment till ett fritidshus för hela familjen i skogsmiljö som har formgivits tillsammans med hertiginnan av Cambridge, så fanns det mycket som kunde inspirera de uppskattningsvis 157 000 besökarna.

För sin hett efterlängtade huvudvisningsträdgård planerade Chris Beardshaw så många miljöriktiga beståndsdelar som möjligt. Det inkluderade hållbara byggmaterial och verktyg, betong med ytterst lågt koldioxidutsläpp, limträ och lågenergilampor. Och självfallet kompaktgrävaren ECR25 Electric – den första eldrivna maskinen som är involverad i anläggningen av en trädgård på RHS Chelsea Flower Show.

Maskinen producerar inga sotpartiklar, ingen koldioxid och har lägre bullerutsläpp – vilket innebar att trädgården utsågs till ’tystast på platsen’ av BBC:s filmteam. En ytterligare fördel för trädgårdsprojekt som detta är att det inte släpps ut några föroreningar som kan skada dyrbara träd eller rabatter. Det är ett av de renast möjliga sätten att göra alla anläggningsjobb som en trädgård av den här kalibern kräver. Men lever den upp till sina dieseldrivna motsvarigheters produktivitetsnivåer?

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Det tycker Ahcène. Den har inte bara samma grävprestanda som sin konventionella motsvarighet med mindre underhåll, utan behöver inte heller någon särskild säkerhetscertifiering. ”Det är ett så intensivt arbetsområde”, säger han, ”mitt i hjärtat av London, så det erbjöd verkligen den perfekta arenan för att visa upp dess unika egenskaper i innerstadsmiljöer”.

Maskinen sattes i arbete i över en och en halv vecka under den omfattande byggprocessen, där den användes för att gräva ut platsen, gräva grunderna för huvudstrukturen och diken för trädgropar och en central vatteninstallation. Laddning över natten utfördes vid slutet av varje arbetsdag i mässans basläger, med hjälp av ett vanligt eluttag. När snabbladdningar krävdes under dagen använde föraren maskinens ombordladdare.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Föraren Peter Holmberg uppgav att grävaren inte bara utförde samma jobb som den mer konventionella dieselversionen, utan att grävningen även kändes behagligare och mer exakt. Den gjorde även arbetsmiljön lugnare eftersom det var mindre vibrationer i hytten, bättre luftkvalitet och en tystare atmosfär som underlättade kommunikationen mellan arbetarna.


Efter den här lysande debuten kommer den eldrivna maskinen nu att användas i kunders pilottester, där erfarenheterna från RHS Chelsea Flower Show kommer att vidareutvecklas. 

”Nollutsläpp och lägre bullernivå skriver om spelreglerna helt”, säger Ahcène. ”Utmaningen nu är att lista ut det bästa sättet att ladda dem snabbare. Det är något vi arbetar med nu”.

Lanseringen av ECR25 Electric skedde i en viktig tid för branschen. Städer världen över kräver renare bygglösningar i sin strävan efter att minska sina koldioxidutsläpp och motverka den globala temperaturökningen. Och eftersom byggande är en av de största bidragande orsakerna till klimatförändringarna, så erbjuder den här maskinen åtminstone en del av lösningen.

”Frågan är inte längre när, eller om, vi kommer att få en övergång till elektromobilitet, utan hur snabbt den kommer att komma”, fastslår Ahcène. ”Vi befinner oss verkligen vid brytpunkten och det finns ingen återvändo. Vi behöver släppa ut mindre, förorena mindre och bygga den värld vi vill leva i”.

Bild 1: Föraren Peter Holmberg med ECR25 Electric på plats i Morgan Stanley Garden på RHS Chelsea Flower Show.
Bild 2: Besökare i färdiga Morgan Stanley Garden, formgiven av Chris Beardshaw.
Bild 3: Ahcène Nedjimi, specialist på elektromobilitet på Volvo CE, med ECR25 Electric.
Bild 4: Den eldrivna grävaren gräver ut grunderna till trädgårdens huvudstruktur.