Construction Equipment Sverige

Fjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin

Idag har Telia, Ericsson och Volvo Construction Equipment (Volvo CE) invigt Sveriges första 5G-nät för industriell användning på Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna. Därmed blir Volvo CE en av de första i världen med att använda 5G-teknik för att testa fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar.

5G-nätet kommer att användas vid Volvo CE:s forsknings- och utvecklingsanläggning i Eskilstuna för att vidareutveckla lösningar för fjärrstyrning av anläggningsmaskiner samt helt automatiserade lösningar. Men även för att fördjupa kunskapen om hur uppkopplade maskiner kan skapa mervärde för kunden. 

”Det finns olika nivåer av autonoma lösningar och 5G kommer vara ett viktigt teknikstöd för oss att driva på utvecklingen på det här området. Testerna i Eskilstuna kommer att inkludera fjärrstyrning av en konventionell hjullastare, men också för att fortsätta genomföra tester av vår konceptdumper HX2”, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.
 
”Vi märker att industrins intresse för 5G är stort. Automatisering av hela flöden möjliggör nya arbetssätt och stora effektivitetsvinster. Men för att koppla upp verksamhetskritiska maskiner och fordon så behövs en lösning som kan hantera massiva datamängder och en garanterat stabil uppkoppling. Det är vad 5G möjliggör. Och jag är stolt över att vi tillsammans med våra partner har ledartröjan för att ta 5G till Sverige”, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige. 
 
Även i automatiserade system kommer människor att behöva gå in och styra. Dagens fjärrstyrningsteknik ger en fördröjning som gör det svårt att styra med någon hastighet eller precision. Med 5G blir fjärrstyrning enklare och säkrare.
 
”Med extremt korta svarstider och datakapacitet samt hög tillförlitlighet i mobilnäten kan nu kommersiell och standardiserad 5G-teknik användas för att till exempel fjärrstyra tunga maskiner i realtid. Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, lägre kostnader och mindre risker i farliga miljöer. 5G hjälper oss att skapa ett säkrare, effektivare och mer hållbart samhälle. Tillsammans med Telia och Volvo CE gör vi nu detta till verklighet i Eskilstuna. 5G-tekniken är redo för världen”, säger Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson.
 
Volvo CE, Telia och Ericsson samarbetar sedan tidigare för att med den senaste tekniken bidra till en säkrare och effektivare gruvdrift och sommaren 2018 gick Volvo CE med i Telias 5G-partnerprogram. Lärdomarna från testerna i Eskilstuna förväntar Volvo CE kunna applicera i sin globala verksamhet. 
 
”Testerna sker lokalt i Eskilstuna, men vår verksamhet här verkar globalt. Uppkopplade maskiner och autonoma lösningar är framtiden. Det kan ge våra kunder effektivare produktion och logistik, större flexibilitet och säkrare arbete. Genom att minimera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp. Det ska bli spännande att se hur långt 5G kan hjälpa oss på denna resa”, avslutar Melker.
 
Om 5G
 
5G är femte generationens mobilnät. Jämfört med 4G, så är 5G snabbare, har kortare fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom industri, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen.