Construction Equipment Sverige

Volvos första eldrivna kompaktgrävare anländer till kunden

Den franska entreprenören Spac, som är en del av Colas Group, har mottagit leveransen av Volvos första eldrivna kompaktgrävare, ECR25 Electric, i kundtestningsfasen.

Efter avtäckningen av Volvos första eldrivna kompaktgrävare, ECR25 Electric, på Bauma 2019, har maskinen nu levererats till Spac för kundtestning.
 
Spac, som är en del av Colas Group, använder den 2,5-tons grävaren för att gräva diken på golfbanan i Saint-Nom-la-Bretèche, strax utanför Paris.
 
Med nollutsläpp och nästan ljudlös drift är Volvo ECR25 Electric som gjord för sådana miljöer.
 
”Det är spännande för oss att se den här maskinen på en klients arbetsplats”, säger Elodie Guyot, projektledare för eldrivna kompaktgrävare på Volvo Construction Equipment (Volvo CE). ”Det är ett mycket tyst och fridfullt område där invånarna vill att den tystnaden och fridfullheten respekteras, så det är ytterst viktigt att ha en maskin som möter det behovet”.
 
Benjamin Silvent, platschef för Spac, säger: ”För invånare och städer i allmänhet gör detta våra arbetsplatser mer acceptabla eftersom koldioxidutsläpp och bullerstörningar minimeras”.
 
Alexandre Birot, maskinförare hos Spac, tillägger: ”När jag pratar med min kollega i ledningsschakten behöver vi inte längre skrika till varandra, utan allt hörs när vi pratar i normal ton. Med en traditionell grävmaskin behöver vi först stänga av motorn för att höras. När man tillbringar hela dagen i ett schakt brukade vi dessutom andas in mycket avgaser, vilket vi slipper nu. Om det bara hade funnits eldrivna maskiner på företaget så vore det fantastiskt”.
 
Volvo ECR25 Electric ersätter en förbränningsmotor med 48-volts litiumjonbatterier och elmotor som driver hydrauliken för att flytta maskinen och redskapen. Batterierna lagrar tillräckligt med energi för att driva maskinen i åtta timmar i typiska applikationer, till exempel rör- och ledningsarbeten. En inbyggd laddare möjliggör laddning över natten via ett vanligt eluttag. Ett alternativ för snabbladdning, som kräver tillgång till ett kraftfullare elnät, kommer också att finnas.
 
Volvo ECR25 Electric kommer att finnas på utvalda marknader från mitten av 2020. 

Video 1: https://youtu.be/oi0NYdQoS_A
Video 2: https://youtu.be/HU05dVambi8
Video 3: https://youtu.be/3FfUz57zADo

 
Bild 1: Spacs platschef Benjamin Silvent och Volvo CE:s projektledare för kompaktgrävare Elodie Guyot framför Volvo ECR25 Electric.
Bild 2: Spacs förare Alexandre Birot ser vad Volvo ECR25 Electric går för på golfbanan i Saint-Nom-la-Bretèche i närheten av Paris.
Bild 3: Spacs förare Alexandre Birot ansluter Volvo ECR25 Electric för laddning.