Construction Equipment Sverige

Volvos kompakta läggare P2820D ABG och P2870D ABG överglänser konkurrenterna

Gjorda för staden – P2820D ABG och P2870D ABG är de mest kompakta läggarna i Volvos utbud. Med sina låga driftkostnader, höga säkerhet och goda förarkomfort är de den perfekta partnern för små till medelstora läggningsapplikationer.

Volvo Tracked and Wheeled Pavers

Om du behöver en kompakt läggare i spannet 1,5–4,5 m har Volvo inte bara ett alternativ för dig – utan två. P2870D ABG är en helt ny hjuldriven läggare, medan P2820D ABG är den senaste generationen banddrivna maskin – och båda hjälper Volvo att stärka och bredda sitt utbud av läggare ännu mer. Med funktioner som endast brukar återfinnas på större läggare utlovar dessa maskiner läggningskvalitet och förbättringar inom säkerhet, effektivitet och förarkomfort.

Byggda för mångsidighet

I likhet med Volvos andra läggare har P2820D ABG och P2870D ABG låga bullernivåer, vilket gör dem lämpliga för projekt i tätbebyggelse, till exempel cykelbanor, parkeringsplatser och fotgängarutrymmen. Dessa nya högeffektiva maskiner har även låg bränsleförbrukning och låga CO2-utsläpp. Med sina Volvo-motorer på 55 kW och perfekt matchad hydraulik har kompaktläggarna samma klassledande drivsystem som finns i större modeller.

Tack vare sin kompakta design utgör P2820D ABG och P2870D ABG en mycket flexibel lösning. De är tillräckligt starka för att skjuta på en matningslastbil, men kan även enkelt matas av andra maskiner, till exempel en hjullastare eller grävmaskin. Kunderna kan välja mellan den vanligare dubbla transportören eller Volvos enkla transportör – den senare har en funktion som är unik för Volvo i den här storleksklassen och som ger högre timproduktion. Specifikt för P2870D ABG är den snäva svängradien (2 m) som möjliggörs av dess servostyrning.

Volvos band- och hjuldrivna läggare

Utöver deras mångsidighet finns det en rad valbara konfigurationer som möjliggör för både de hjul- och de banddrivna modellerna att ta sig an en mängd arbetsuppgifter. Dessa inkluderar separat reglerbara trågväggar, som möjliggör läggning närmare hinder, och ett elhydrauliskt fällbart tak som hjälper läggarna att ta sig in på platser med begränsat höjdutrymme.

Därtill är P2820D ABG och P2870D ABG tillräckligt små för att kunna transporteras vid sidan av en läggare på samma transportbil.

Kontroll med komfort

Med samma arbetsstation som större Volvo ABG-läggare är detta maskiner som förarna direkt känner sig hemma i. För att säkerställa maximal maskinkontroll ger Volvos EPM3-system (Electronic Paver Management) förarna smidig åtkomst till alla arbetsfunktioner. Med sin praktiska layout och styrhjul kan EPM3-systemet förenkla även de mest krävande små till medelstora läggningsapplikationer. I EPM3 är Settings Manager integrerat, vilket används för att spara och hämta anpassade parametrar från tidigare projekt. Det ger snabbare läggning med högre kvalitet, oavsett applikation.

Volvos band- och hjuldrivna läggare

Den helt anpassningsbara arbetsstationen är utformad för att hålla förarna komfortabla och produktiva, och det går att växla mellan sittande och stående på några sekunder. Kontrollpanelen med dess lättanvända reglage kan skjutas från ena sidan av läggaren till den andra som en komplett enhet. Den är även vinklingsbar 30 grader i alla riktningar. Väderskyddet har skjutbara förlängningar som håller föraren torr även när stolen är framskjuten. Det går dessutom att lägga till ett glasat område på båda sidor om förarplattformen för utökat vindskydd. I stöldförebyggande syfte finns det nya förvaringsutrymmen under taket och på skridnivå, och för ännu större bekvämlighet kan allt låsas med tändningsnyckeln.

Volvos band- och hjuldrivna läggare

En god affär på hjul (P2870D ABG)

Volvos maskiner kännetecknas av sin kvalitet och utmärkta ingenjörskonst, och P2870D ABG är inget undantag. Den här kompakta läggaren, som har en toppfart på 16 km/h, erbjuder oöverträffad komfort under och mellan jobb, tack vare undervagnen med 6x4-hjulsdrift och dämpare som tar ut maskinrörelserna under körning, vilka båda är unika i klassen.

”Bakramslyften” är en ny funktion som är unik för Volvo-läggare. Med den kan bakhjulen lyftas från marken genom att skriden trycks nedåt. Det är särskilt användbart om hjulen kör fast i mjuk mark och behöver frigöras eller om hjulreparationer behöver utföras snabbt.

Dessa flexibla maskiner är gjorda för att passa en mängd applikationer.På rätt spår (P2820D ABG)

P2820D ABG, som bygger vidare på föregående generations framgångar, har en rad undervagnsförbättringar, inklusive 150 mm ökad längd för bättre balans och drivgrepp samt slitstarka bandavskrapare för en jämnare ytfinish. För ökad drifttid och lägre driftkostnader har undervagnen en automatisk bandspännare – en funktion som är unik för Volvo i klassen – medan skruvarna är behändigt placerade inne i spåren för snabbare, smidigare byten av bandplattor.

P2820D ABG-läggaren kan stoltsera med en rad undervagnsförbättringar.Skrideffektivitet

P2820D ABG levereras försedd med en Variomatic VB30-stamp- och vibrationsskrid som har ett robust skridguidesystem och hydraulisk skridkrona. Den kan skjutas ut till dubbla grundbredden (1,5 m till 3,0 m). Skridförlängningar kan monteras för att öka läggningsbredden ännu mer, upp till maximalt 4,0 m. Med den nya VB40-skriden säkerställer P2870D ABG exceptionell läggningskvalitet med ännu större bredder på upp till 4,5 m. Skriden levereras med två möjliga förlängningar: 525 mm och 275 mm, varav den senare möjliggör maskintransport utan demontering av förlängningar och ändportar.

VB30- och VB40-skridarna värmer båda upp till 3 °C per minut och har mekanisk eller hydraulisk skridkrona samt är fria från dagligt underhåll, med livstidssmorda stamp- och vibrationslager. VB40-skriden har dessutom en fällbar gångbrygga.

För ännu smidigare läggning kan hydraulstyrda ändportar väljas till, vilket eliminerar behovet av manuella justeringar och förarna håller sig på tryggt avstånd från trafiken. Med sin slanka konstruktion bidrar de dessutom till att det går snabbare att åstadkomma en ren sidofinish. Den nykonstruerade skridkonsolen kan tiltas och roteras åt alla håll, så att föraren enkelt kan positionerna den utifrån arbetsplatsens krav och sina egna preferenser. Även knapparnas layout har optimerats, vilket innebär större bekvämlighet och komfort än någonsin.

Maximal drifttid

För snabbare rutinunderhåll och minimal stilleståndstid med såväl P2820D ABG som P2870D ABG finns det avtappningsslangar för vätskor, smidig batteriåtkomst med en extern panel för starthjälp och endast tre smörjpunkter. Bandmataren har dessutom permanentsmorda, underhållsfria lager.

Efterbehandlingssystemet består av endast ett dieselpartikelfilter. Det innebär att det inte finns några SCR- och AdBlue-krav, och följaktligen heller inget behov av att byta dieselavgasvätska eller utföra SCR-underhåll. På så vis kan drifttiden maximeras och maskinens driftkostnader minimeras.

Med CareTrack – Volvos maskinövervakningssystem – går det att tillgå hela portföljen med telematikrapporter. Detta omfattar till exempel produktivitet, maskinens hälsa och bränsleeffektivitet. Kunder kan oberoende eller med support från en Volvo-återförsäljare använda CareTrack-data för att minimera risken för oplanerade driftstopp samt säkerställa att deras P2820D ABG- och P2870D ABG-läggare presterar på topp.

Nyckelspecifikationer:

T5/Steg 5

 

 

P2820D ABG

P2870D ABG

 

Motortyp

D3.8H

 

Motoreffekt

kW

55.4

 

hk

74.3

 

Vid varvtal

varv/min

2 200

 

Motorutsläpp

EU Stage V

 

Grundbredd

m

1.74

1,8

 

fot

5,7

5,7

 

Största beläggningsbredd

m

4.5

 

fot

14.8

 

Asfaltsläggningsresultat

t/tim

300

 

Sh t/h

331

 

Maximal lagertjocklek

mm

250

 

tum

9.8

Trågstorlek

t

9

Sh

9.9

Traktorvikt

kg

7 950

7 230

7 950

7 230

lb

17,527

15,939

17,527

15,939

*Det faktiska läggningsresultat beror på materialets tjocklek, läggningsbredd och läggningshastighet, och varierar beroende på arbetsplatsens förhållanden. Vi kan bistå dig med att beräkna läggningsresultatet för ett visst projekt.

**Ungefärlig höjd, utan extrautrustning. Halvfull dieseltank, förarvikt 75 kg, standardtråg och väderskydd ingår.

***När förlängningar används minskar den maximala tillåtna planerbarheten.