Construction Equipment Sverige

Volvo Construction Equipments helelektriska kompaktgrävarprototyp har tilldelats Intermat Innovation-utmärkelse

Volvo Construction Equipments helelektriska kompaktgrävare har tilldelats en Intermat Innovation-utmärkelse för sin revolutionerande konstruktion. EX2-prototypen har inga koldioxidutsläpp, 10 gånger högre effektivitet, 10 gånger lägre ljudnivå och lägre ägandekostnad.

Volvo Construction Equipments (Volvo CE) helelektriska kompaktgrävarprototyp – med namnet EX2 – har tilldelats den prestigefyllda Equipment & Machinery-utmärkelsen i Intermat Innovation Awards kategori Earthmoving & Demolition. Konceptmaskinen, som har obefintliga koldioxidutsläpp, 10 gånger högre effektivitet, 10 gånger lägre ljudnivå och lägre ägandekostnad jämfört med konventionella motsvarigheter, har tillerkänts utmärkelsen för sitt bidrag till nytänkande inom anläggningsindustrin. Detta är sannolikt världens första helelektriska kompaktgrävarprototyp. EX2 är fortfarande en del av ett forskningsprojekt och finns inte till försäljning.

"Jag är extremt stolt över att EX2 har tilldelats denna globalt erkända innovationsutmärkelse" säger Ahcène Nedjimi, specialist inom elmobilitet och EX2-projektledare vid Volvo CE. "EX2 är en revolutionerande maskin. En övergång till eldrivna entreprenadmaskiner leder till renare, tystare och effektivare maskiner – det här är framtiden för vår bransch. Jag är mycket glad över att juryn har insett den stora betydelsen av detta."

Tekniken bakom konceptet EX2 tilldelas Intermat Innovation-utmärkelse

EX2-prototypen har gjorts helelektrisk genom att förbränningsmotorn har ersatts med två litiumjonbatterier på totalt 38 kWh. Batterierna lagrar elenergi för åtta timmars intensiv drift såsom grävning i kompakta material. Även hydraulsystemet har gjorts helelektriskt, inklusive elektromekaniska linjära ställdon som bidrar till optimering av transmissionskedjan. Elimineringen av hydraulsystemet och förbränningsmotorn, samt det lägre kylbehovet, har medfört betydligt lägre ljudnivå.

"Med obefintliga utsläpp och 10 gånger lägre ljudnivå kan EX2 utan problem användas i tätbefolkade områden utan att människor blir störda – till och med nattetid" säger Ahcène. "10 gånger högre maskineffektivitet i kombination med underhållsfria system innebär väsentligt lägre driftkostnad och total ägandekostnad. Eftersom EX2 är helelektrisk och inte har några mekaniska styrspakar kan maskinen dessutom fjärrstyras via en mobiltelefon eller pekplatta. Detta ger ökad säkerhet i riskfyllda arbetsmiljöer. EX2 har dessutom samma effekt och kraft som dess konventionella motsvarighet, plus att den är snabbare vid kombinerade rörelser. Då denna typ av rörelser dominerar vid arbete med dessa maskiner blir produktiviteten högre. Alla dessa egenskaper har uppnåtts utan att kompromissa med maskinens prestanda, vilket garanterar att kundens behov tillgodoses."

Innovationer för framåtskridande

Intermat 2018 Innovation Awards uppmärksammar utrustning, teknik, tjänster, produkter och lösningar som främjar utvecklingen inom anläggnings- och infrastrukturområdet. Juryn, under ledning av ordföranden för French National Federation of Public Works (FNTP) tillkännagav sitt beslut den 18 januari vid en prisutdelning i Paris. Domarpanelen bestod av 13 industriexperter som utifrån 90 inlämnade bidrag från ledande tillverkare valde ut nio för en utmärkelse.

"EX2 utgör en del av Volvo CE:s långsiktiga ambition att utveckla hållbara transportlösningar" säger Patrik Lundblad, vice vd för Volvo CE:s teknikavdelning. "Den här utmärkelsen är ett bevis på Volvo CE-personalens enträgna arbete och vision, och vi fortsätter att flytta fram gränserna för teknik och innovation för att garantera att företaget förblir ledande inom teknisk utveckling. Vi ser nu fram emot att presentera EX2-prototypen vid Intermat i april."

EX2 tilldelas Intermat Innovation-utmärkelse