66 81 86 86 Change market Finn en forhandler Volvo pålogging
Hjem Om oss Nyheter Hvordan lades en elektrisk maskin?

Hvordan lades en elektrisk maskin?

Etter hvert som byggebransjen går over til elektromotorer, kommer det en bølge av ny terminologi som kan være forvirrende. Vi forklarer noen av de viktigste begrepene rundt lading av elektriske kjøretøy for å hjelpe deg å orientere deg i elektromotorenes verden.
Volvo CE – Lading av elektrisk maskiner

Ladestasjon: Stedet eller utstyret der du kan plugge inn og lade et elektrisk kjøretøy.

Power Unit (PU): Også kalt ladeenhet. Et energilagringssystem som er utviklet for å levere pålitelig elektrisk strøm til batterielektriske kjøretøy og andre batteridrevne verktøy. Disse finnes i en rekke størrelser og er ideelle der det er svak eller mangelfull tilgang til strømnettet.

Volvos mobile ladeenhet, PU40

Grønn eller fornybar lading: Lading ved hjelp av fornybar energi, som vind, vann og sollys, i stedet for fossilt drivstoff. 

Nettet: Et nettverk som leverer elektrisitet (vekselstrøm) fra produksjonsstedet gjennom kraftledninger til forbrukeren. 

Kilowatt (kW): Et mål på elektrisk effekt og avgitt energi. En kilowatt er det samme som 1000 watt. Enkelt forklart forteller det deg hvor mye energi som brukes eller produseres på et bestemt tidspunkt. Elektriske kjøretøy klassifiseres etter utgangseffekt i kilowatt, slik at for eksempel en 100 kW-maskin bruker energi mye raskere enn en 10 kW-maskin. 1 kW tilsvarer 1341 hestekrefter (hk), som er den vanlige energienheten for å måle effekten til forbrenningsmotorer.

Kilowattime (kWh): Dette er mengden energi som brukes eller lagres. Det er et nyttig måltall for å fastslå strømforbruket over tid og batterikapasiteten, samt for å sammenligne kjøretid og ladetid for elektriske kjøretøy. 

Vekselstrøm (AC): Vekselstrøm er en elektrisk strøm som ofte endrer eller veksler retning (derav navnet), og som følge av dette endres også spenningsnivået i takt med strømmen. Vekselstrøm brukes i stor utstrekning til å levere elektrisitet til boliger og bedrifter, men spennings- og strømnivåene varierer mellom landene. 

Likestrøm (DC): Likestrøm er en elektrisk strøm som bare flyter i én retning, og spenningen er derfor konstant. Batterier bruker likestrøm, så i batterisystemer trengs det enheter som omformere og vekselrettere for å kunne veksle mellom likestrøm og vekselstrømmen som brukes i strømnettet.

Spenning (V): Et mål på forskjellen i elektrisk energi mellom to deler av en krets. Jo større forskjellen i energi er, desto større blir spenningen.

Ombordlader: En enhet som konverterer vekselstrøm til likestrøm.

DIN-pluggType 2-kontakt: IEC 62196 type 2-kontakten har en plugg med sju pinner og én flat kant.

Likestrømlader: En metode for lading av batterier. Likestrømmen leveres direkte til batteriene med korrekt spenning gjennom en DIN-plugg (48 V-maskiner) eller en CCS 2-plugg (Combined Charging System), som kombinerer en trepinners Type 2-kontakt for vekselstrøm med en topinners kontakt for likestrøm.

DIN-plugg
CCS2-plugg

Uttak med Volvo-adaptere for lading av elektrisk utstyr

Bildene nedenfor viser 1-fase- og 3-faseuttak som anbefales for vekselstrømlading av elektriske kjøretøy. Varianter av disse er i bruk over hele Europa.

230 V vegguttak 230 vegguttak 16 A 1-faset uttak 16 A 1-faset uttak 16 A 3-faset uttak 16 A 3-faset uttak 32 A 3-faset uttak 32 A 3-faset uttak

Vekselstrømlader: En metode for lading av batterier i elektriske kjøretøy gjennom en IEC 62196 type 2-kontakt.

State of Charge (SOC): Et omtrentlig mål på hvor mye energi som er igjen i batteriet. State of Charge (SOC) uttrykkes vanligvis som en prosentdel av maksimal ladning.

Maskinens driftstid: Den tiden en maskin kan kjøre på et fulladet batteri før den må lades opp igjen.

Få informasjonen du trenger for å bytte til elektrisk drift

Lær om de ulike typene elektriske kjøretøy og forstå viktig terminologi, fra batterielektriske kjøretøy (BEV) til brenselcelleelektriske kjøretøy (FCEV) og mer, for å hjelpe deg å orientere deg i elektromotorenes verden.

Forstå den nye terminologien for elektriske kjøretøy (EV)

Les vår tidligere blogg som beskriver de viktigste trinnene og nøkkelpunktene du må ta hensyn til når du planlegger ladeløsninger for arbeidsplassen din.

Les vår veileder om hvordan du setter opp ladingen

Lær mer om det stadig voksende utvalget av ladeløsninger som Volvo CE tilbyr.

Utforsk ladeløsningene fra Volvo CE

Vil du vite mer om mobile ladeenheter som PU40?

Se denne videoen
Vår historie Karriere Innovasjon Bærekraft Kontakt oss Send inn en forespørsel Finn en forhandler Volvos servicekontrakter LinkedIn Instagram Facebook YouTube Nyheter Hendelser og initiativer www.volvogroup.com Copyright Personvern Om informasjonskapsler Kontakt oss