Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

DEN KØRER BARE

MJ Eriksson har for nylig modtaget Volvo dumper nummer 200. Og det bliver ikke den sidste...

Smilet som sidder klistret til unge Nicolai Nielsens mund, er ikke til at tage fejl af, da han hopper ned fra sin Volvo A30G dumper. ” Den kører bare”, siger han, hvilket er både beskedent og helt korrekt. Sammen med et dusin andre dumpere på byggepladsen, køres hver dag tusindvis af tons jord rundt, så logistikgiganten DSV kan få opført og tredoblet sit lagerareal på matriklen udenfor Hedehusene. Her arbejder MJ Eriksson.

Den fine nye dumper, som Nicolai Nielsen hver dag tilbringer mange timer i, er MJ Erikssons Volvo dumper nummer 200. ”Jubilæumsmodellen” er da også behørigt forsynet med et stort Dannebrogsfolie på næsen og et fint ”200” på fronten, så alle kan se, at den her dumper er noget særligt.

MJ Eriksson er Nordens største jordflytningsfirma og arbejder både overalt i kongeriget og i Sverige. Omkring 650 medarbejdere og 450 maskiner udgør kernen i forretningen, som gennem årene har stået for store og kendte anlægsarbejder, bl.a. for byggeri og anlæg af ny infrastruktur, som f.eks. Storebæltsbroen og Øresundsbroen. I øjeblikket arbejdes der på bl.a. udvidelsen af den fynske motorvej, flyvestation Skrydstrup og et stort datacenter ved Fredericia.

Vi møder Martin Eriksson på byggepladsen til en snak om firmaet og om parløbet med Volvo på dumpersiden. Martin Eriksson er 40 år og tredje generation i entreprenørvirksomheden, der blev startet i 1947 af Martins farfar.

”Egentlig er jeg fjerde generation”, fortæller han,” for min oldefar byggede sommerhuse i 20’erne, og det var der, at min farfar kom med og efterfølgende startede firmaet efter krigen. I starten lå det unge firma i en villa på Gl. Køge Landevej, hvor kælderen var indrettet til tømrerværksted. I dag er firmaets hovedkontor stadig beliggende i selv samme villa. Træet og savsmuldet er væk, nu er det hele indrettet til kontorer for ledelse og administration, og Martins far, direktør Jørgen Eriksson leder virksomheden fra kælderkontoret.

På grund af virksomhedens ekspansion, har det været nødvendigt at oprette ”satellit-afdelinger” i området omkring hovedkontoret, for virksomhedens opgaver er komplekse og vidt forgrenede.

I det hele taget er MJ Eriksson en virksomhed hvor familie og relationer spiller en stor rolle. Adskillige af Martin Erikssons nært beslægtede er beskæftiget i firmaet og det er almindelig kutyme, at medarbejdere arbejder mange år i virksomheden, ligesom det er helt almindeligt, at en far, en bror eller en fætter fra samme familie er medarbejdere i generationer hos MJ Eriksson. Føreren af dumper 200, Nicolai Nielsen, har for eksempel sin far og sin bror ansat i Mj Eriksson.

Martin Eriksson mener, at den store loyalitet for firmaet delvist ligger i, at man som medarbejder føler sig som en del af noget større, at man har gode faste rammer og en tryghed i hverdagen. ” Vi er måske lidt ”old school” i vores måde at drive virksomhed på, og det ser vi som en stor kvalitet”, fortæller Martin Eriksson.

Selv har han været med i nu 10 år og er i dag projektleder, hvor han bl.a. styrer en del byggesager. Han er uddannet bygningsingeniør og kloakmester, har læst it og har i det hele taget været med fra barnsben, så han kender virksomheden så godt som nogen.

Dog er hans historiske paratviden ikke helt på plads, da vi spørger, om han ved hvilken Volvo dumper, der var den første i rækken af de nu 200 styk.

”Neeej, dog ikke”, griner Martin Eriksson, ”der skal vi vist have hjælp af nogle af de ældre i familien”, men han ved, at der i dag ikke er nogen andre dumpere, som kan måle sig med Volvo dumpere.

I dag har MJ Eriksson omkring 50 dumpere og 30 andre Volvo maskiner, herunder læssere, gravemaskiner og valsetog. ” Det er helt klart at, vores maskinførere foretrækker at køre i Volvo-dumpere, og det skal vi selvfølgelig bakke op om”, siger Martin Eriksson.

En af Martin Erikssons opgaver er, ud over de daglige udfordringer, at kigge fremad. Over 70 års tilstedeværelse og indflydelse forpligter til at gribe ind i fremtiden og markant være med til at forme udviklingen i entreprenørbranchen. I kampen for en bedre klimaudvikling og nedbringelse af skadelige emissioner i miljøet er MJ Eriksson parat til at tage handsken op. ” Vi mærker en stigende grad af opmærksomhed på området fra bygherrer og udbudsgivere”, siger Martin Eriksson, ” og som de frontløbere vi er, skal vi også her være med til at opfylde kravene på kommende projekter”.

MJ Eriksson køber udelukkende nyt materiel, og ofte med det udstyr og komfort, som er nødvendigt og gavnligt for effektivitet og ydeevne. Som et eksempel har faste førere på maskinerne gerne oliefyr installeret i kabinen. ”En maskinfører som fryser, lader maskinen kører for at holde varmen. Et installeret oliefyr giver mulighed for at holde varmen, og slukke motoren, hvis der er tomgang et stykke tid – sværere er det faktisk ikke”.

Lige nu kigger Martin Eriksson på hybrid- og elektriske maskiner. Behov og ydeevne skal matche for at tingene går op i en højere enhed, påpeger Martin Eriksson, ligesom medarbejderne skal skoles til at tænke grønt.

”Det er svært at ændre folks vaner”, siger Martin Eriksson,” det kræver de rigtige værktøjer at få folk til at være med til at optimere kørslen”. Her har MJ Eriksson haft stor glæde af at deltage på Volvo Academy i Eskilstuna.

”I vores branche er der notorisk små overskudsgrader, og man skal ikke sætte mange larvefødder forkert, før opgaven ikke kan lønne sig, så jo bedre vi og vores medarbejdere er fagligt klædt på, des bedre fremtidsudsigter”, slutter Martin Eriksson optimistisk.

MJ Eriksson køber dumper nr. 200