For ni år siden trådte Flemming Schou ud af rollen som lønmodtager og ind som ejer og direktør i den sjællandske råstofbranchen. Det har været en spændende og udfordrende rejse.
Kontrasterne står i kø, når man sammenligner en hverdag for en lønmodtager med rollen som firmaejer med flere ansatte. Det er på mange områder en helt anden situation at stå som ejer, når man selv skal tage valg, der kan have store konsekvenser for ens virksomhed, de ansatte og ultimativt også familien.
Flemming Schou valgte for ni år siden aktivt at lade sin erhvervskarriere indlede en ny rejse. En rejse ud af rollen som netop lønmodtager og ind i en verden som virksomhedsejer, direktør og alle de andre jobfunktioner, som følger med, i den sjællandske råstofbranche. Det har været en rejse, som indtil nu har budt på succeser, modgang og mange overvejelser og refleksioner.
- Jeg er vel et eller andet sted et bevis på, at man kan komme helt nede fra og arbejde sig op til noget, der er større. Rejsen har været spændende og udfordrende, sjov og hård på samme tid, men jeg er glad for, hvor jeg står i dag, siger Flemming Schou.
Stærk position
Når det kommer til kommunikation via e-mails, kan han være ganske kortfattet.
- Det er en aftale. Kl. 9.30. Maglemølle 1, Grå pavillon, lyder bekræftelsen på interviewaftalen.
Men når man får ham på tomandshånd, er det tydeligt, at han har gjort sig mange tanker om det at være producent og leverandør af råstoffer til den danske bygge- og anlægsbranche.
Hans rejse blev indledt i 1985, hvor han trådte ind i branchen. Det var hos en entreprenør på Lolland, hvor han i en del år havde en 50 tons gravemaskine som nærmeste kollega hver dag.
I 1998 blev virksomheden Næstved Sten & Grus etableret på havnen i den sydsjællandske by, og det åbnede et nyt kapitel for Flemming Schou.
- Jeg blev daglig leder og styrede den daglige kontakt med kunderne og lodsningen af de råstoffer, som blev udvundet på Smålandshavet af firmaets skib Mette Pan, fortæller han.
13 år senere - i 2011 - overtager han selv forretningen. En forretning, han kender indgående, men som han på daværende tidspunkt ikke kunne præge i den retning, han ønskede. Det ændrede sig med overtagelsen, selv om der var udfordringer, inden han kom i gang.
- Året 2011 var fortsat mærket af finanskrisen. Det var en tid, hvor der ikke var mange åbne døre i bankerne. Især ikke når man er en maskinfører, som beder om et større millionbeløb til at investere i et firma, husker han.
Det lykkedes dog at få finansieringen på plads, og derved var der grønt lys for Flemming Schou til at sætte handling bag sine tanker.
- Fra 1998 til 2011 havde vi fået udviklet en god og stabil forretning ud fra tre grundlæggende regler: Vi har varer i god kvalitet, vi er forsyningssikre, og vi opfører os ordentligt. De tre kriterier gjorde, at vi kunne lave aftaler med kunderne, og den udvikling satte jeg endnu mere skub på. I 2012-13 øger vi omsætningen med 20-30 procent. Det sker, fordi jeg som ejer har mulighed for at udvikle forretningen, som jeg ønsker det, understreger han.
Omkring 70 procent af firmaets omsætning kom dengang - og fortsat i dag - fra betonindustrien. Men efterspørgslen fra andre brancher har krævet handling, og derfor opkøbte Flemming Schou i 2017 tre lokale grusgrave og dannede selskabet FS Grusindustri. Sammen med sit ejerskab af Næstved Sten & Grus står han stærkt som råstofleverandør.
Svært at afgive ansvar
I dag har han i alt 14 ansatte i sine virksomheder inklusiv sin kone Tina, som hjælper på kontoret. Dagligdagen ser meget anderledes ud, end da han "kun" var maskinfører. Succesen har dog ikke været uden bump på vejen.
- Det er rigtig hårdt at være eneejer af et firma, som ekspanderer på den måde. Jeg har siddet alene med samtlige kasketter og har manglet en organisation til at støtte mig. Set i bakspejlet kunne tingene være gjort anderledes siden overtagelsen i 2011. Men det har været en rejse, og det er sjovt, når det bare kører derudad. Jeg blev ved med at tage opgaver til mig, og når man er en "stor" aktør på markedet i dag, er det også svært at give ansvaret fra sig, siger Flemming Schou.
I dag har han en betroet medarbejder i form af Kristian Østerholm, som varetager den daglige drift af aktiviteterne på havnen i Næstved og dermed også Mette-Pan. Aktiviteterne i grusgravene er ligeledes uddelegeret. De varetages af René Petersen.
- Det giver mig mulighed for at gøre noget andet, nemlig at udvikle forretningen. Jeg plejer at forklare det med, at jeg arbejder "på" forretningen og ikke "i" forretningen. Jeg besøger kunder og finder nye produkter. Jeg blander mig ikke så meget i resten længere.
Nu har han indledt en ny rejse. En rejse udi at sikre at virksomhederne "lander det rigtige sted i fremtiden", som han formulerer det.
- Vi vil vokse ved at finde nye steder at udvinde råstoffer. Lige nu er vi på Sydsjælland. Planen er ikke at komme langt væk, men at styrke vores placering her på det sjællandske. Vi har ambitioner, og vi får rent økonomisk et godt 2020. Jeg er tilfreds med den udvikling, vi oplever.
Komfort afgør maskinvalg
Han følger løbende udviklingen på nærmeste hold i regnskaberne. Er det uforudsete afvigelser i negativ retning, sætter det tankerne i gang.
- Det har været lærerigt at opleve modgang - især når man ikke har nogen at sparre med. Jeg er jo ikke akademiker. Jeg var ikke på forhånd uddannet til at drive en virksomhed, som den jeg ejer nu. Jeg kommer fra 9. klasse på Kettinge Centralskole på Lolland. Men jeg kan en masse praktisk i denne branche, og kan man tjene en krone og beholde halvdelen i lommen, så er det ikke helt galt, mener han.
Den økonomiske sans afspejler sig også i hans valg af maskiner.
- Min erfaring siger mig, at det er dyrt at køre med gamle maskiner. For 1,5 år siden solgte jeg alle vores gamle læssemaskiner og købte nye hos Volvo med serviceaftaler. Vi har også haft fem maskinførere på Volvos ECO-kursus. Alle er kommet tilbage med positive meldinger, og siden holder vores læssemaskiner klart kortere tid i tomgang. Vi har stor fokus på optimal udnyttelse af maskinerne og dermed også en eliminering af unødig kørsel. Når man gør det, bliver regnskabet helt anderledes positivt. Vi sparer 100-200 timer på en maskine årligt, efter vi begyndte at samarbejde med Volvo, siger Flemming Schou.
Der har været flere maskinmærker indenfor portene i hans virksomheder, men Volvo bliver aktivt tilvalgt på baggrund af særligt ét kriterie.
- Komfort. Helt sikkert. Mine medarbejdere skal ikke sidde i maskiner, som jeg ikke selv vil sidde i. Vores seneste køb hos Volvo var ren ekspedition. Sælger skulle ikke overbevise os om produktet. Samtidig er det vigtigt for os at have en samarbejdspartner, hvor der bliver rykket på tingene. Det nytter ikke at have en serviceaftale, hvis der ikke er dygtige folk bag ordene, fastslår Flemming Schou.