Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Et rullende kontor mellem bjerge af kvartssand

Mark Overgaard har bogstavelig talt kørt entreprenørmaskiner i en lang årrække. I dag er han et vigtigt led i udvindingen af råstoffer hos Dansand A/S.

Nær den lille landsby Addit syd for Silkeborg ligger en dansk råstofsucces. Dansand A/S er blandt Danmarks absolut førende sandspecialister og producerer årligt cirka 350.000 tons sand fordelt på mere end 20 forskellige sorteringer. Undergrunden er fyldt med fint kvartssand, som kan raffineres til en lang række af kunder indenfor industrien, byggebranchen m.m.

Første skridt på rejsen fra undergrund til slutprodukt indledes af maskinfører Mark Overgaard og hans nærmeste arbejdskollega i løbet af en arbejdsdag - en Volvo L180H læssemaskine.

Effektiv og komfortabel
Udvindingsarbejdet sker i "Graven", der strækker sig over et markant område, hvor de lyse åbne skråninger og bjergene af skinnende sand understreger råstoffernes særlige karakter. For et trænet øje som Marks Overgaards er der stor forskel på indholdet af skråningerne.

- Jeg passer for det meste mig selv i Graven. Jeg kender området og stakkenes indhold. Anvendelsen er bred, og kunderne er derfor i mange forskellige brancher. Alle skal de bruge det rigtige produkt, og det kræver de rigtige kornstørrelser og den rigtige sammensætning. Hvis jeg bare tager materialer fra det samme sted hele tiden, risikerer jeg, at vores vaskesystem stopper til på grund af de fine materialer. Jeg skal mikse leveringerne i sigten fra flere skråninger for at optimere processerne, forklarer Mark Overgaard.

Han er 43 år og har været ansat hos Dansand i snart tre år. Hans arbejdsdag forløber hovedsageligt i Graven, hvor han fra sin Volvo L180H holder Dansands produktionsforløb fodret med materialer. CDC styringen bringer effektivt maskinen rundt i udgravningen, og maskinens gode udsyn sikrer optimal sikkerhed for ham og kollegerne i andre Volvo læssemaskiner i Graven.

- Når jeg ser på de forskellige maskinmærker på markedet, er Volvo foran på mange områder. Mine kolleger siger, jeg er farvet, og det er jeg sikkert også. Jeg er bare glad for Volvo. Det må jeg indrømme, griner han, inden han tager den alvorlige mine på igen.

- Min erfaring er, at Volvos maskiner har lavt støjniveau, en god komfort, et godt udsyn og en rolig betjening. For mig som maskinfører, der skal arbejde effektivt hver dag, skal de ting være på plads. Læssemaskinen er mit kontor det meste af arbejdsdagen. Andre sidder på en kontorstol bag en skrivebord, som er indstillet til dem. Jeg sidder i et førerhus og skal være lige så effektiv med mine opgaver, siger Mark Overgaard.

Håber på L220'er
Han er i sin tid uddannet jordbrugsmaskinfører og udlært hos Anbæk Maskinstation ved Hammel nær Aarhus. Han bor i Grauballe ved Silkeborg med sin samlever Rikke og deres tre børn, og han stammer fra Fårvang mellem Silkeborg og Bjerringbro, hvor han er opvokset på en maskinstation. Her kørte han både gummihjulslæsser og minigraver.

Hans karriere har bragt ham fra maskinstationer til chaufførjobs og en kloakmestereksamen, inden han til slut kom til Kalbygård Grusgrav tilhørende JJ Grus og endeligt til Dansand. I grusgraven havde han fornøjelsen af at arbejde med en Volvo L220H.

- L180H og L220H er de bedste læssemaskiner, jeg nogensinde har kørt med. Komforten er i top, og jeg føler mig godt tilpas i dem. Lige nu må jeg "nøjes" med en 180'er, men jeg håber på en 220'er næste gang, vi skal have nye maskiner. Jeg kan nogle gange være lidt presset på tid, så min maskine måtte gerne være større og arbejde med en større skovl, så den kan tage lidt mere i hver kørsel. Nu må vi se. Jeg vil blive glad, hvis vi fortsætter med Volvo, for det er en fast montør - Morten Jørgensen - som kommer ud og servicerer maskinerne. Vi kender ham, og han kender os og i særdeleshed vores Volvo maskiner. Der er en god service fra Volvo, og det betyder, at vores maskiner er driftssikre, siger Mark Overgaard.

Pulsen op ved konkurrencer
Som maskinfører af en Volvo var han i 2017 på ECO Operator kursus i Eskilstuna, Sverige. Et kursus som med udgangspunkt i maskinførernes daglige opgaver lærer dem at optimere deres effektivitet og samtidig spare brændstof.

- Jeg har den indstilling, at man ikke kan blive for gammel til at lære noget nyt. Der sker hele tiden en udvikling i maskinerne, og derfor skal vi som maskinførere også udvikle os og lære nyt, så vi får det optimale ud af maskinerne. Jeg lærte at køre økonomisk uden at miste effektiviteten. Jeg ved godt, at jeg har et højere brændstofforbrug end mange andre førere af læssemaskiner i Danmark. Det skyldes, at jeg her i Graven arbejder på et løst underlag. Men jeg lærte meget nyt, som jeg kunne overføre direkte til mit arbejde, da jeg kom hjem, siger han.

Efter uddannelsen til ECO Operator blev han opfordret til at deltage i Volvos danske ECO Operator mesterskaber. Han deltog, men det var med nerverne uden på tøjet.

- Jeg bliver altid nervøs i sådan nogle konkurrencesituationer. Adrenalinen pumper, og hænderne ryster lidt. Der er altså nogle virkelig dygtige maskinførere med til Volvos konkurrencer, så man skal yde sit bedste for at klare sig godt. Ikke desto mindre endte jeg med at vinde konkurrencen og kvalificere mig til EM i Alicante, Spanien samme år. Her blev jeg nummer ni ud af 33 deltagere. Det var jo nationale vindere fra andre lande, så de kunne virkelig køre maskiner. Det var en kæmpe oplevelse, husker han.

I 2018 deltog han igen i DM. Denne gang med en andenplads. Til EM samme år tog nerverne kontrollen, og han måtte nøjes med en 15. plads. I 2019 gentog han sin danske førsteplads og blev senere nummer syv ved EM.