Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Det skal bare flyttes

Danish Stevedore flytter mange tusinde tons materialer hver uge.

Man kan se de store skorstene hos Aalborg Portland på mange kilometers afstand. En af Danmarks største industrivirksomheder med en lang og stolt tradition for innovation og udvikling siden slutningen af det 18. århundrede. Stort på alle måder. Fra den ene ende til den anden af industriområdet er der syv og en halv kilometer.

Tættere på, kommer de store produktionsanlæg op langs med vejen og lidt gemt bag hegn og krat finder vi virksomheden Danish Stevedore. Stevedore er et lidt pudsigt og fremmedklingende navn, og stammer egentlig fra spansk, ” Estibador”, som betyder at ”pakke eller stuve”. Og det er præcis det, de gør hos Danish Stevedore.
”Faktisk ret meget”, fortæller direktør Søren Konge, som vi møder på pladsen, hvor han er midt i et uformelt formiddagsmøde med nogle af medarbejderne. 
Danish Stevedore står for hovedparten af den interne transport af materialer for Aalborg Portland. Både når det gælder losning og læsning af skibe, råstoffer og kul til brug i cementproduktionen samt arbejdet med at flytte og bearbejde skrænter og udvindingsområder på kæmpestore område øst for Aalborg.
Palle Konge, som er daglig driftsleder, stikker mig en seddel i hånden hvor der står hvor meget virksomheden har flyttet indtil nu, bare i dag. 3136 ton er det blevet til på tre og en halv time, og de bliver ved til klokken atten, bedyrer han. På en liste over ugens opgaver er der så mange nuller bag vægtangivelserne, at man næsten bliver svimmel. Det er store tal og mængder. At der er tryk på, fornemmes tydeligt, da vi bevæger os ud på en ”Tour de Portland”. 

Fra de enorme sandbassiner med 40-50.000 ton HBS – Hals Barre Sand, som suges op i Limfjordens stræk fra Aalborg ud til Hals på østkysten, til de store bjerge af kul, der ligger tættere inde mod produktionsanlæggene. 
Mod vest breder sig en enorm, opalgrøn sø sig mange hektarer, dannet af de monstrøse skovlhjulsmaskiner der udvinder kridtet i undergrunden. Søen er 45 meter dyb, forklarer Søren Konge, mens han styrer firehjulstrækkeren sikkert ad den lille, etablerede jordvej.

På kilometerlange transportbånd fragtes kridtet ind til ovnene på fabrikken. Et par rådyr kigger forskrækket efter os, da vi snegler os ned mellem skrænterne og søbrinken. Her har Danish Stevedore lagt jord, restmaterialer og sand op i bløde skrænter på 20- 30 meters højde og lukket det hele af med netbarrierer, der skal standse erosionen.

”Men det er ikke nemt”, fortæller Søren Konge, ”for med de mængder regn og de massive regnskyl vi får i disse år, vasker sandet ud på ingen tid – og det får skrænterne til at skride. Så det er fast arbejde”.
Maskinparken hos Danish Stevedores afdeling i Aalborg består for halvdelens vedkommende af Volvo-maskiner: Grave- og læssemaskiner samt et par dumpere, købt med både Volvo Guld Service aftale og Volvo Blå Service aftaler. 

”Der er bare en forskel på Volvo og så de andre”, fortæller Søren Konge. ”Fra du kravler ind i førerhuset, til du klatrer ned ad stigen igen”. 

Og det er vigtigt, for maskinerne er konstant i brug i det hårde miljø – maskinerne kører som minimum 2.000 timer årligt – de fleste endnu mere.
Så er det vigtigt, at grejet kan holde til det – og det kan Volvo. Et godt eksempel er læssemaskinen L220H, som køres af – og kun af - Claus Jensen. Den har for længst rundet de ti tusind timer på samme dæk. ”Meeen, vi er begyndt at kigge efter en ny 260’er til ham”, brummer Søren Konge, mens han giver en tommel-op til den erfarne maskinfører, som er i færd med at lægge top på et kæmpe bjerg af Hals Barre Sand.

Det er et barsk miljø, som mænd og maskiner færdes i. Vejr og vind her på kanten af Limfjorden er til tider udfordrende, og arbejdet med de forskellige tunge materialer slider på materiellet. Tæringer fra den salte Limfjords-gus er almindelige, især kan bundkar og gearkasser være hårdt medtaget. Terrænet er bakket og knoldet, og ofte gør kombinationen af massive regnskyl, vandophobninger, sand og jord det nærmest umuligt at køre i. 

Inde i selve produktionsanlæggene skal der også holdbare maskiner til. Det fine cementstøv lægger sig som en dyne omkring maskinerne, og sigtbarheden i de mørke haller er cirka en meter – resten er mørkegråt støv. I Volvo kabinerne er der monteret ekstra filtre for at holde de fine cementstøv helt ude – og der skiftes kølere i et væk, beretter Søren Konge. Det er hårdt, men det er også sjovt.

Tonen hos Danish Stevedorer er nærmest familiær, og de fleste af den faste stab har da også været med i mange år. Der gives og gives igen med et smil på læben, det skal der være plads til, så glider det hele lettere. Det samme med arbejdstiderne. Alle er klar til at give en ekstra hånd med, når det virkelig brænder på, men får så andre friheder til gengæld – når der er tid.

Stiftet og solgt

Søren Konge stiftede virksomheden sammen med nogle partnere tilbage i 2003, men solgte det igen i 2017 til de nuværende ejere, Shipping Holding A/S. I dag er han direktør i sit ”gamle” firma, og det passer ham fint. Han styrer hverdagen med overblik og ro, og skulle en ansat melde fra en dag, så er han ikke bleg for at snuppe tjansen selv. Faktisk har han flere mesterskaber bag sig i maskinfører DM.
”Det var selvfølgelig lidt underligt vemodigt at sælge”, erkender han, ”men det var den rigtige beslutning – og i hverdagen kan jeg ikke mærke nogen forskel. Så længe det går godt, så er vi os selv”.

Han føler, at der er en glimrende kontakt til Volvos kundekonsulenter og især til serviceteknikerne. Med mange år i branchen, kender Søren Konge de fleste – og omvendt.
”Vi ringer ofte direkte til serviceteknikerne, som rykker ganske hurtigt, også selv om det er i weekenden. Så kommer de, og det skal de også, for hvis vi skal losse et skib i havnen til en bestemt tid, så nytter det ikke at vi holder stille længere en absolut nødvendigt”, siger Søren Konge. 

I det hele taget er ordet ”stille” ikke rigtig noget som kendetegner direktøren i Danish Stevedore. Der skal ske noget.