Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Et job for specialister

Nedrivningsbranchen har ikke altid haft det bedste ry, men i dagens Danmark er det et fag for fagfolk med vidt forskellige kompetencer.

Tiden hvor man bare væltede husene og kørte det hele væk, er slut for længst.

Hos M.L. Larsen Entreprise møder indehaver Mads Lund Larsen en gang imellem stadig de gamle fordomme, og han gør hvad han kan for at modbevise de gamle opfattelser og ”cowboy-metoder”.

Gennem mere end 10 år har han opbygget M.L. Larsen Entreprise til i dag at være en specialistvirksomhed med mere end 35 medarbejdere ansat.

”I dag kræver nedrivning stor viden og indsigt, samt en masse administration og papirarbejde”, fortæller han over formiddagskaffen på hovedkvarteret nord for Roskilde, hvor administrationen er samlet. På en anden lokation i nærheden er der maskinhaller og værksted. Firmaet består af tre ben: Miljøhåndtering, nedrivning og maskinerne, fortæller han,

” firmaet startede som anlægsgartnerforretning i sin tid, men ret hurtigt blev det mere og mere nedrivning”.

Ville være sig selv

Oprindeligt blev Mads Lund Larsen landbrugsuddannet og fik herefter erfaring hos en lokal anlægsgartner. Men inden længe begyndte trangen til at have sit eget, at skurre.

Han fortæller om opstarten:

”Jeg aftalte med min daværende mester, at jeg kunne arbejde tre dage for ham – og to dage for mig selv med en gammel gravemaskine og en firehjulstrækker. Det holdt kun i tre uger, så synes han ikke, at det gik aligevel.

Det gjorde jeg til gengæld - og gik ”all-in” som selvstændig”, fortæller den unge entreprenør.

”En dag ikke så længe efter, kom der en mand forbi, og spurgte om jeg ikke kunne rive hans hus ned for ham. Det kunne jeg da godt.” Resten er historie.


Stor frihed til at vælge
Mads Lund Larsen har mangeårige medarbejdere. Udskiftningerne er få og en af årsagerne er, at han giver sine folk frihed til at være medbestemmende.

For eksempel når der skal vælges nye maskiner.

” Jeg lytter til deres ønsker, for det er dem som bruger det meste af deres arbejdstid i maskinen. Så skal de også være tilfredse”, siger han.

Et godt eksempel er den netop indkøbte gravemaskine, en Volvo EC250E, som har erstattet en kun to år gammel maskine, som ikke kunne holde til de belastninger som arbejdet med nedrivning byder.

Her har maskinfører Finn Hansen selv valgt mærke, model og opbygning. Maskinen har fulddækkende serviceaftale op til 8000 timer som er det normale antal timer inden M.L. Larsen Entreprise udskifter.

” Jeg har valgt en Volvo Guld Serviceaftale for så kender jeg alle omkostninger i hele brugstiden”, forklarer Mads, som i øvrigt mener, at Volvo er en af de maskiner i dagens udvalg, som holder sin gensalgsværdi bedst.

Alt i alt en fornuftig indkøbsstrategi helt i tråd med firmaets måde at gøre tingene på.


Ordentlighed.
”Vi gør meget ud af at behandle vores medarbejdere godt. Overenskomster og andre forhold skal være i orden, ligesom vores maskiner skal fremstå rene og velholdte”, forklarer Mads Lund Larsen.

” Vi fuldmaler altid maskinerne og selv om det er en stor omkostning, så er det vigtigt, at vi viser flaget, hvor vi kommer.”

En langsigtet filosofi som har givet mange gode kontakter i bygge- og anlægsbranchen og efter Mads Lund Larsens overbevisning, har kastet en del arbejde af sig.

”Vi skal væk fra opfattelsen af nedrivning som en lidt halv-skummel branche, for vi er et helt andet sted i dag”, siger han med fasthed i stemmen.

”Derfor er identitet og gennemsigtighed en stor prioritet i M.L. Larsen Entreprise”.

Netværket er vigtigt
Det langt største segment i virksomhedens kundekreds er private virksomheder. Hus- og byggefirmaer som opkøber ældre parcelhuse for at nedrive de gamle og opføre nye, tidssvarende. Her er netværket og de personlige relationer afgørende.

For langt hovedparten af opgaverne er M.L. Larsen Entreprise hovedentreprenør, selv om det hænder at der kommer opgaver ind som underleverandør, for folk i branchen har opdaget kompetencerne i det unge firma.

”Det er vigtigt, at man møder de rigtige mennesker på sin vej. Jeg har været så heldig at møde nogle, som har troet på mig og som har rakt ud efter mig”, erkender han ærligt.

”Jeg føler at vi har et godt navn og er respekteret i branchen for ordentlighed og pålidelighed”, siger Mads Lund Larsen. Den samme positive tilgang har han til kunderne. Selv om der selvfølgelig kan opstå uenigheder i forbindelse med projekter, stiler Mads Lund Larsen efter at opretholde den gode dialog og finde løsninger til fælles bedste.

”Det kommer vi længst med på den lange bane. Til gengæld er vi heller ikke de billigste, men tingene bliver gjort efter bogen.”

Finn styrer sin Volvo
På en stille villavej i Nordsjælland møder vi Finn Madsen i den nye 25 tons gravemaskine, Volvo EC250E. Her skal han i gang med at nedrive en ældre villa, opført hovedsageligt i træ, så der kan blive plads til et nybyggeri.

Opgaven er barnemad for både Finn og 250’eren. Stille og roligt plukker han elementer fra hinanden med den store grab.

Carportens ituklippede dele lægger han som bund i en rampe mod haven og selve huset, så gravemaskinen let kan komme tæt ind på bygningen.

Selve huset fra 1930’erne står som en tom skal, med kun træskelettet, beklædning, et par enkelte murstensdele samt tagkonstruktionen tilbage.

M.L. Larsen Entreprises folk har i dagene op til Finn Hansens ankomst, tømt huset for al materiale som skal miljøhåndteres og bortskaffes.

Erfaren, nærmest garvet
Finn Hansen protesterer ikke, da han bliver betegnet som en garvet maskinfører. I mere end 30 år har han siddet i forskellige typer entreprenørmaskiner og bliver helt fjern i blikket, da han nævner en af de første han kørte, en Åkerman H7 gravemaskine.

Den nye Volvo EC250E er nu heller ikke at foragte. Særligt fordi, han selv har været med til at bestemme, at det skulle være lige denne Volvo. Oliefyr, kompressor, håndfri mobiltelefon og kamera på armen er blot nogle af de ting han har bedt om i opbygningen. Dertil masser af lys samt en OilQuick oliekobling for hurtigere redskabsskifte. Det er han meget tilfreds med.

”Nu har jeg kørt med maskinen i ca. to måneder og det har bare virket. Selvfølgelig er der altid nogle justeringer når man starter i en helt ny maskine, men de småting er blevet klaret fint”, siger Finn Hansen.

Finn Hansen kører ca. 200 timer om måneden i gravemaskinen. Arbejdet består for det meste af nedrivning af parcelhuse, og derfor er han ikke så længe ad gangen på hver plads. Så det bliver til nogle kilometer på landevejen fra hjemmet nær Møns Klint. Efter mere end 200.000 kilometer i den gamle model har han netop fået sig en ny.

En Volvo, forstå’s..