Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Grus på kanten af Nordsøen

Råstoffer er stadig i høj kurs – så fortsat travlhed hos Thyborøn Nordsø Ral. 

Østenvinden er taget til og bølgerne trækker brusende skumtoppe på Nissum Brednings vande, som sædvanligvis har læ for vestkystens buldrende hav, kun adskilt af Harboøre Tange, her så langt ude vest på, man næsten kan komme. 

Her ligger Thyborøn Nordsø Ral på et 100 hektar stort område, fyldt op med grus og sand, som er hentet op fra Jyske Rev 25 sømil stik vest. Langs kajen vugger skibet fra Hagland Shipping i bølgeslagene, mens det venter på at blive lastet med grus, som skal sejles til Sjælland og indgå i byggerier. Turen kunne også gå til Skagen eller Holland for den sags skyld, for efterspørgslen på gode råstoffer er enorm i hele Europa. Pladsen på tangen er udvidet flere gange og succesen fortsætter. Det tegner godt for fremtiden.

I et hjørne af det store kystområde ligger administrationsbygningen med personalefaciliteter og frokoststue. Her møder vi Roland Gagel som har været administrerende direktør i Thyborøn Nordsø Ral i 13 år. Hans svigerfar, Knud Erik Abildtrup, valgte i 2009 at sælge familiefirmaet til den belgiske råvarekoncern Group de Cloedt og overlade roret til Roland. Der er stadig et vist strøg af familievirksomhed over firmaet, da Rolands hustru også er med på kontoret, ligesom flere andre familiemedlemmer er ansat. De belgiske ejere er gode at arbejde med, fortæller Roland Gagel, de blander sig ikke i hverdagen og i det hele taget er det vestjyske firma ret autonomt. 

Fra lokalt til internationalt
Det vestjyske råvareeventyr startede tilbage i 1961, hvor Knud Erik Abildtrup åbnede traditionelle grusgrave i Vejlby, og her udvandt de materialer som det var muligt gennem adskillige år. Alle de landbaserede grusgrave er for længst lukket og naturmæssigt genetableret – nu hentes der udelukkende materialer på revet i Nordsøen.

Moderkoncernen Group de Cloedt har en mindre flåde af skibe som sejler i pendulfart mellem Holland, Belgien, Danmark og Norge. I Norge hentes der dog ikke grus og sand, men skærver, da koncernen her driver flere granitminer. Gruset er det mest eftertragtede, fortæller Roland Gagel, de runde gruskorn er fordelagtige at arbejde med i beton, da de nivellerer bedre og gør, at man ikke behøver bruge så meget cement.

Som et urværk
Skibene arbejder på den måde, at de på skift suger på revet og derefter fylder pladsen ved Thyborøn i en såkaldt kampagneperiode. Det foregår over et par uger, hvor et skib lægger ind hver 16. time og losser det ophentede materiale på kajen. Her køres det gennem sorteringsanlæg, som sørger for at fordele de forskellige størrelser i enorme bjerge af grus og sand. Skibet kommer sejlende ind fra Jyske Rev, lægger sig vinkelret på kajen og nedsænker et par ”ben” på bunden af havnen, så skibet er låst i positionen. Et langt transportbånd skydes ind på kajen og losningen begynder. Efter to en halv time er der lagt 10.000 ton på kajen, hvorefter skibet trækker ben og bånd til sig og sejler ud igen. 

Logistikken fuldbyrdes af et par gule Volvo læssemaskiner, der piler rundt og fordeler, henter og bringer, laster og losser i toholdsskift fra tidlig morgen til sen aften. 1.100.000 ton – enmillionethundredetusinde ton – hvert år. Inden længe åbnes et nyt kajområde, hvor der er dobbelt kapacitet og et forbedret transportbåndsystem, som gør, at der ikke er så stort behov for de mange kørsler med læssemaskinerne, når skibene kommer ind.

Materialerne sendes ud til de hungrende kunder i enten skibe eller på lastbiler, alt efter til hvad og hvor, de skal bruges – og her er Volvo læssemaskinerne i deres rette element. Maskinerne kører i 5 år eller 12000 timer, så skal de udskiftes, det er en fast regel hos Thyborøn Nordsø Ral. Miljøet på kanten af Nordsøen er barsk og maskinerne bruges 100% hver dag – kun i nattetimerne står de i garage i ly for havgus, vind og vejr.

For nylig har Thyborøn Nordsø Ral investeret i en ny Volvo L260H ged. I alt kører der fire Volvo-maskiner på pladsen på Harboøre Tange, og de har alle Volvo Guld Serviceaftaler tilknyttet. 

”Det skal vi bare have, for vi kan ikke stå stille ret længe ad gangen. Hele produktionen kører som et urværk og der er ikke tid til stop på grund af maskinnedbrud.”, siger Roland Gagel og formand Hans Jessen supplerer, ”så vi ringer selv til servicetekniker Kim Andersen eller Claus Jensen, de tager altid telefonen eller ringer hurtigt tilbage. Så sker der noget”.

I det hele taget er både chef og medarbejdere glade for at arbejde sammen med Volvo Entreprenørmaskiner. Det har de altid gjort, og det er de tilfredse med. Så tilfredse, at Roland Gagel sætter en tyk streg under, og spontant udbryder, ” og der kommer heller ikke andre!”

Yngste kører den nyeste
Firmaets yngste maskinfører er Diana Abildtrup på 26 år. Som efternavnet antyder, er der også en forbindelse til firmaets stifter Knud Erik Abildtrup her, da hun er datter af Knud Eriks bror, som i øvrigt kan fejre 50-års jubilæum i år som entreprenør i nabobyen Vejlby. Så det lå lidt i luften, at hendes far en dag spurgte, om ikke hun kunne køre en af hans maskiner.

”Det kan du sagtens finde ud af”, mente han – og han havde ret, det kunne hun sagtens. Det blev til et halvt år i en Volvo L120 læssemaskine, inden hun skiftede entreprenørbranchen ud med råstoffer fra Nordsøens bund.

I dag er Diana en af de fem maskinførere i Thyborøn Nordsø Ral, og hun har netop været på ECO Operator kursus hos Volvo i Eskilstuna. Her fik hun en grundig gennemgang og instruktion i den nye Volvo L260H af Produkt specialist hos Volvo Entreprenørmaskiner, Lars Kristiansen. Hun har selv valgt flere af de komfortmæssige indretninger i den nye maskine, mens maskintypen og størrelsen er valgt ud fra de nye forhold, som den automatiserede losning og lastning af skibene, kræver. 

Miljøtænkning er vigtig
Alle maskinførere hos Thyborøn Nordsø Ral har gennemgået uddannelsen som ECO Operator, for det er vigtigt at kunne køre så økonomisk og effektivt som muligt, siger Roland Gagel. 

”Vi gør i det hele taget alt hvad vi kan for at miljøbelaste så lidt som muligt. Både på revet under udvindingen og transportskibene vi anvender, er de nyeste, miljøvenlige af slagsen. Desuden har vi her i Thyborøn indarbejdet flere forskellige tiltag for at nedbringe vores miljøbelastninger,” forklarer direktøren. For eksempel bruges der udelukkende grøn strøm til at drive maskineriet.

”Vi kan jo ikke helt undgå at belaste miljøet, hvis der skal skabes og bygges i samfundet. Hvis ikke vi kan skaffe eller bruge de materialer som der skal til, så kan vi ikke bygge og udvikle, og det er der vel næppe nogen, som er interesseret i”, konstaterer han.

Fortsat optimisme
Fremtiden tegner lys for råstof-firmaet på Harboøre Tange. 
Ordrebøgerne er godt fyldt op, og Roland Gagel ser ikke tegn på at efterspørgslen vil falde i en overskuelig fremtid. Det eneste som piner ham lidt, er at alting bliver dyrere i øjeblikket, for stigende omkostninger kan man kun sende videre til kunderne. Derfor er det også vigtigt, at man hele tiden har fokus på effektivitet og økonomi. Blandt andet ved at arbejde med Volvo maskiner.


FAKTA:
Sådan suges der på Jyske Rev
Skibene lægger sig ovenover revet og et pumperør med et sugehoved går i bunden, hvor materialer suges op gennem gitre, der sorterer alt af en vis størrelse fra. Det vil sige, at man kun henter det op som skal bruges – alt andet efterlades i det ca. 1,5 meter brede sugespor uden at påvirke bundens fauna alvorligt.