Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Derfor skal vi bruge elektricitet til at bygge el

Det er vigtigt at bruge elektriske entreprenørmaskiner til at bygge den elektriske opladningsinfrastruktur, vores samfund har brug for.

Salget af elbiler boomer, og ladestandere som skal facilitere det stigende antal el-biler dukker op som svampe på en våd græsplæne en sommeraften. Selvom dette i sig selv er fantastisk, er der enorme uudnyttede CO2-fordele at hente ved at bygge disse ladestationer med nul-emissionsmaskiner, før de overhovedet tændes.

”Fordi vi gerne vil foregå med et godt eksempel, har vi for nylig bygget 64 ladestandere, som kan lade 138 biler, på et af vores større produktionsanlæg i Sverige, hvor vi udelukkende har brugt emissionsfrie elektriske kompakte gravemaskiner og hjullæssere”, siger Gustav Boberg, segmentchef hos Volvo Construction Equipment.

Volvos ECR25 elektriske gravemaskine og L25 elektriske hjullæsser – to af Volvo’s fem kommercielt tilgængelige elektriske entreprenørmaskiner, som er det største udvalg i verden – viste sig at være mere end i stand til at grave de render, der kræves til elledninger. Deres kompakte dimensioner og støjsvaghed betyder også, at de er perfekte til byggeprojekter i byer og byområder. De steder, hvor vi ved, at behovet for opladning er størst.

Fordelene er virkelige og helt konkrete

I alt vurderes Volvo at have sparet 3.034 kg CO2 fra at blive frigivet til miljøet ved at bruge elektriske maskiner i stedet for sammenlignelige dieseldrevne maskiner i dette projekt. Og det er ikke de eneste besparelser. Med dieselpriserne på himmelflugt, var entreprenørerne i stand til at reducere brændstofregningen med 1.158 liter ved at bruge elektriske maskiner.

”Disse maskiner er helt klart et vigtigt værktøj til at opbygge ladeinfrastrukturen mere bæredygtigt, og vi er nødt til at have et tæt samarbejde med alle parter i hele værdikæden – med energiselskaber, ladeselskaber, entreprenørvirksomheder og naturligvis lokale myndigheder – hvis vi skal lykkes med vores overgang til elektrisk drift”, siger Gustav Boberg.

”Vi har haft et stærkt samarbejde med vores partnere i dette projekt med at bygge ladestandere på vores anlæg i Eskilstuna. Disse omfattede den lokale entreprenør Tuna Förvaltning & Entreprenad, som har leveret maskinførere, og det førende energiselskab Vattenfall. Ladestationerne er tilsluttet Vattenfall InCharge, som muliggør overvågning af forbrug, kontrol og fakturering. Elektriciteten, der driver bilerne, er certificeret grøn vandkraft fra Vattenfall”, oplyser Volvos segmentchef.

Ydelsen er rigelig til at løfte opgaverne
Det var nemt for maskinførerne at bruge de elektriske maskiner med tilhørende ladere. Hurtigt kunne der graves og fyldes op som normalt. Faktisk kørte maskinførerne under installationen af de 64 elbilopladere (CTEK – Chargestorm® Connected 2) maskinerne, som om de var dieseldrevne – uden nogen reduktion i ydeevnen. 

De elektriske maskiner er desuden meget mere støjsvage, har væsentligt lavere vibrationer og er helt fri for tomgang, hvilket betyder betydelige kuldioxidreduktioner sammenlignet med sammenlignelige dieselmaskiner.
Selvom disse statistikker taler for sig selv, ved man, at forandring kan være udfordrende. Nogle gange kan virksomheder i branchen tøve med at skifte fra diesel til elektrisk uden at forstå, at kapaciteten er tilstrækkelig til deres opgaver. Dette Volvo-baserede projekt er et af mange, der viser, at forandringen har været positiv.

I dette projekt fortalte Stefan Larsson, arbejdsleder hos Tuna Förvaltning & Entreprenad, at: ”Dette er vores første erfaring med at bruge elektriske maskiner - og det har været overraskende positivt. Vi behøvede ikke at gå på kompromis med vores arbejdsmetoder, og brændstofbesparelsen og det lave støjniveau var værdifulde bonusser”.

Dette viser, at det at være mere bæredygtig ikke betyder, at man ofrer ydeevne eller rentabilitet.

”Vi opfordrer aktører i hele værdikæden, især lokale myndigheder og infrastrukturvirksomheder, til at vælge elektriske maskiner til at udvikle ladeinfrastruktur, som vores samfund har brug for. Med vores elektriske maskiner tilgængelige på en lang række markeder verden over, er der ingen undskyldning for at lade være. Lad os sikre, at en mere bæredygtig måde at arbejde på bliver indprentet fra starten i vores kollektive overgang til elektrisk drift. Ændringen starter her. Lad os få det bedste ud af det”, slutter Gustav Boberg.