Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

42 værksteder er ude hos kunderne

Værkstedet er kørt helt ind i maskinhallen ved siden af den læssemaskine, der skal have lavet 2000 timers serviceeftersyn hos Kim Vind Maskinstation & Entreprenør.

Toke Bertelsen kravler rundt på en Volvo L120, som er ved at få lavet et 2000 timers serviceeftersyn og efterfølgende skal have et sikkerhedstjek. Det er et såkaldt stort eftersyn, så der er afsat adskillige timer til opgaven.
Tæt ved siden af læssemaskinen holder Toke Bertelsens servicelastvogn, som han har kørt ind på betongulvet i en af Kim Vind Maskinstation & Entreprenørmaskinernes store maskinhaller og dannet et lille værkstedsmiljø, hvor han konstant veksler mellem at arbejde på selve maskinen og hente værktøj og dele som eksempelvis filtre i bilen.
Når det kan lade sig gøre, køres Volvos værkstedsbil helt hen ved siden af den maskine, der skal serviceres eller repareres, så der skabes et lille værkstedsmiljø, hvor alt værktøj og alle dele er til rådighed tæt ved maskinen.

- Jeg råder over næsten alt værktøj, men der er eksempler, hvor vi enten må have noget ekstra med eller hente maskinen ind på værksted.

Han er én af 42 serviceteknikere, der i hver sin lastbil udgør de 42 On-Site værksteder fordelt over hele landet. Bilerne vejer knap 11 tons, når olietankene er fyldt.

- En af fordelene ved disse værkstedsbiler er, at vi pumper olien både af og på maskinen. Det giver minimalt spild af olie, siger Toke Bertelsen.

- Jeg bor i nærheden af Vejle og dermed ikke så langt fra lageret i Taulov. Jeg henter de større dele i Taulov, blandt andet fordi jeg ikke har så meget plads derhjemme. Ellers behøver vi faktisk ikke at komme på lageret. Delene leveres til os om natten. Alle biler er grundlæggende udstyret ens. Hvis jeg er i tvivl om, hvor jeg har en eller anden gummiring liggende, kan jeg ringe hjem. Så kan de se, både hvor den ligger, og hvor mange eksemplarer, jeg har.

Medbringer og fjerner alt
Toke Bertelsen bliver ofte brugt som ekstra mand ved spidsbelastninger, og han har som udgangspunkt ikke sine egne kunder.

- En af de store fordele ved at have en værkstedsbil med ordentlig plads er, at vi medbringer alt til opgaven, og vi fjerner også alt igen lige fra olie til papemballage, så kunden ikke kan se, at vi har været der, og er fri for omkostninger til eksempelvis at bortskaffe olien.

Værkstedsbilerne har en kran indbygget, og den bruger Toke Bertelsen af og til.

- Den er rigtig god, når man mangler en ekstra hånd, og noget er tungt. Der er fjernbetjening til kranen, og det gør den virkelig anvendelig, når vi eksempelvis skal løfte et hjul, sædet eller noget andet tungt, fortæller han.

Toke Bertelsen erkender, at han som kørende servicetekniker af og til oplever overraskende problemstillinger.

- Det sker, at vi kommer ud for noget uventet. Ofte er det, at noget har samlet sig ved magneten ved bundproppen i motorolien, og så må vi jo se at finde ud af, hvor det mangler.
Der kommer erfaringen ind i billedet. Toke Bertelsen har arbejdet ca. to år med entreprenørmaskiner, og før det var han lastbilmekaniker. Der er mange lighedspunkter mellem entreprenørmaskiner og lastbiler.

- Næsten hver dag er det et puslespil, hvor vi flytter rundt på akutte opgaver i forhold til planlagte serviceeftersyn. De fleste kan heldigvis godt se interessen i, at maskiner ikke skal stå stille. På de store serviceeftersyn er vi ofte to mand. Det handler også om, at vi skal overholde køre-/hviletidsbestemmelserne, fordi vi kører i en lastbil, fortæller Toke Bertelsen, som puster i varmen på én af forårets første dage. Han kan bedre lide køligere vejr, når blot det ikke regner.

Servicechef Frank Pedersen fortæller, at 98 % af opgaverne bliver løst i marken. Ideen med at indføre On-site service var at nedbringe kundernes nedetid og samtidig spare værkstedsfaciliteter og at effektivisere og billiggøre Volvos service. Volvos værksted er i dag fortrinsvis et klargøringsværksted. Derudover er det en fordel at gøre arbejdet hos kunden. Ofte får montørerne et tæt forhold til kunderne, og de kommunikerer nogle gange direkte med montøren, som planlægger sit eget arbejde.