Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Bendt Risom

En gravemaskine der kæler for føreren

Bendt Risom har fået sin drømmemaskine. EWR150’en er den mest ombyggede maskine, som Volvo Entreprenørmaskiner nogensinde har leveret. 

Bortset fra en lysbom på taget og lidt andet staffagelys er der ikke gejl. Bent Risom har ønsket at have en speciel maskine, som gør ham unik på markedet og dermed konkurrencedygtig.
Den unikke maskine har mange både velkendte og ukendte løsninger. Bent Risom har altid arbejdet med Volvo. Hans far havde et entreprenørfirma og købte den første Volvo, lige da navnet var skiftet fra Åkerman til Volvo. Imens sad Bendt på sin lille model af en gravemaskine i sandkassen.

Hans far Martin Risom solgte virksomheden i 2007 før finanskrisen. I 2010 startede Bendt Risom med Vildbjerg Minimaskiner og Anlægsfirma. Det udviklede sig som selvstændigt firma, og ud fra det kørte han som udlejningsfører.

De seneste tre år har han fået en ny Volvo gravemaskine hvert år. Først var det en EC250 i 2016. Så var det en Volvo EC300 i 2017 og nu en ny EWR150 i eget regi her i 2018.
Bendt og Martin Risom har overtaget Trehøje Anlæg sidste år. Bendt Risom står som 23-årig i spidsen for virksomheden, der nu har ca. 20 medarbejdere.

Udvælgelsen af EWR150 var ret grundig. For det første tager Bendt og Martin Risom til mange nationale og internationale maskinmesser for at se det nyeste udstyr.

- Det gælder om at være først med det nyeste for at stå stærkt i konkurrencen. Se bare på minilæsseren med graderblad. Engang var det specielt, men nu har alle det, siger Bendt Risom.
- Selve det afgørende for, at det blev denne maskine, er et rigtigt godt udsyn til højre, stor stabilitet og så et godt forhold til sælger Niels Kromann.

Meget udstyr

Det er meningen, at den nye Volvo EWR 150 dels skal køre for Trehøje Anlæg og dels som udlejningsmaskine.
- Nu, hvor maskinen er kommet, skal vi i gang med at finde opgaver til den, men jeg regner ikke med, at vi kan holde den i arbejde i Trehøje Anlæg alene, siger Bendt Risom.
Den nye maskine er ombygget hos CEDE i Sverige og klargjort med en masse monteringsarbejde hos Volvo Entreprenørmaskiner i Danmark.

En meget synlig ændring er påbygningen af hurtigskifte, hvor der plejer at være et dozerblad. Bendt Risom har fået leveret en skovl, han har pallegafler, og der kan monteres en kost i fuld bredde i redskabsfæstet, og det kan naturligvis også udstyres med det sædvanlige dozerblad. Når pallegaflerne sidder i redskabsfæstet, har de en ganske lille svingradius, og det er let at placere en palle med eksempelvis belægningssten eller kantsten korrekt. 

Maskinen er udstyret med engcon tiltrotator med MIG2 joysticks og med Q-Safe redskabsfæste.

- Det betyder, at redskaber kan skiftes fra kabinen. Dermed er man mere tilbøjelig til at bruge den rigtige skovl eller det rigtige redskab, og det betyder større effektivitet, siger Bendt Risom.

Maskinen er også udstyret med fuld GPS maskinstyring fra Leica, som er monteret som en del af Volvos co-pilot.

- Det er en helt ny model, hvor den selv styrer tilt og rotation, så jeg kan fokusere på at bevæge armen, fortæller han.

Et kæmpe lyshav
Lyset er et kapitel for sig. Ud over det sædvanlige lys er der en lysbom på taget af kabinen, og der monteret lygter til staffage, men der er også 10 arbejdslygter, som ved hjælp af fire pærer hver giver er helt hvidt og naturligt arbejdslys.

- Det var en leverandør, der gerne ville have afprøvet lygterne, og det kan jeg da godt hjælpe ham med, siger Bendt Risom.

Maskinen er også forsynet med såkaldt Coming home light, hvor man lige som på nyere biler kan tænde en del af maskinens lys, så man kan se omgivelserne og komme op i maskinen uden af famle sig frem.

Foruden det mere specielle udstyr er Bent Risoms nye EWR150 udstyret med centralsmøring og oliefyr.

Den er forsynet med vogn og vil ved den endelige levering være indregistreret.

Maskinførerkonkurrencer har altid stået højt på dagsorden for Bendt Risom. Han vandt den første regionskonkurrence som 17-årig, men blev senere diskvalificeret, fordi han var for ung. Han har deltaget i DM fire gange og er blevet nr. to i Danmark som det bedste.

Han befinder sig godt i førerkabinen, men alligevel skal han nok ikke køre den nye maskine særligt længe - lige nu er jeg primær fører, og én af medarbejderne er sekundær fører, men jeg må nok se i øjnene, at det er ved skrivebordet, at jeg kan tjene flest penge, siger Bendt Risom, som trods sin unge alder står i spidsen for 20 medarbejdere.