Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Nr. Nebel Entreprenørforretning

Gravemaskine kan gå køre på vandet.
Historisk er der kun få, der har haft held med at gå på vandet, men
Nr. Nebel Entreprenørforretning har netop købt sin anden Volvo-maskine,
der har amfibieegenskaber og både kan køre på land og på vand.

Gravemaskine kan gå køre på vandet

Historisk er der kun få, der har haft held med at gå på vandet, menNr. Nebel Entreprenørforretning har netop købt sin anden Volvo-maskine,der har amfibieegenskaber og både kan køre på land og på vand. 

Nr. Nebel Entreprenørforretning har Danmarks to største amfibie gravemaskiner. Den første Volvo EC210 på amfibieundervogn blev indkøbt i 2016, men vandopgaverne har været så mange, at maskinen efterhånden kørte 24 timer i døgnet.

- Egentlig var vi på udkig efter en langarmet maskine, men en medarbejder så amfibie-undervognen i Finland. Det er en fabrik i Finland, der ombygger maskinerne, og jeg tog kontakt til Volvo Entreprenørmaskiner A/S i Danmark for at få service og garanti hos den danske forhandler, fortæller indehaver og direktør Jens Kristian Bjerg.

- Senest har vi købt en Volvo EC220E med lang arm og monteret med brede bælter og amfibieundervogn. Den har 190 centimeter brede bånd, og EC210 er forsynet med to støtteben, mens den nye Volvo EC220 har fire 6,2 meter lange støtteben. Den har vi en pumpe til, så vi kan pumpe 500 kubikmeter i timen. Det er nogle gange mere effektivt end at bruge skovlen i flydende materiale og sand.

- Vi har løst en række opgaver for forskellige typer kunder. I øjeblikket kører den nye maskine på en privat sø, som skal renses op for slam. Der pumper vi slam op og dækker det til, når vandet er løbet fra. Vi har også gennemført naturgenopretningsprojekter blandt andet ved Bundsbæk Mølle i Skjern Kommune, vi har uddybet havneindløb, og vi har gravet kabler ned i Vadehavet blandt andet fra Esbjerg til Fanø og videre ud i Vadehavet. Det er opgaver, hvor vi arbejder langt ude i havet, og opgaver, der ikke kunne løses med lang arm, siger Jens Kristian Bjerg.

Tidligt med på 3D
Nr. Nebel Entreprenørforretning er grundlagt i 1961 som Nr. Nebel Maskinstation og Entreprenørforretning, og Jens Kristian Bjerg købte firmaet af sin farbror i 1986. I 1995 solgte han maskinstationen og har siden udviklet den som en specialiseret entreprenørforretning. De seneste to år har Nr. Nebel Entreprenørforretning haft så stor vækst, at virksomheden er blevet udnævnt til Gazelle-virksomhed.

- Vi var tidligt med på 3D-udviklingen og var hurtige til at digitalisere så meget som muligt. Vi arbejder stort set udelukkende i 3D i dag, og det giver langt færre fejl end tidligere, selv om vi har været ude for fejl i udbudsmaterialet fra bygherre. Vi har selv en medarbejder, der bruger formandsløsningen, og som udarbejder digitalt materiale, fortæller Jens Kristian Bjerg.

- Vi laver stort set alt entreprenørarbejde, men er vel specielt gode til byggemodninger, miljøscreeninger og miljøsaneringer og så oprensning af vandløb. Vi arbejder primært inden for en radius af 50 km, men specialopgaver som miljøscreeninger, miljøsaneringer og opgaver med amfibiegravemaskiner løses over hele landet.

Tidligere arbejdede Nr. Nebel Entreprenørforretning så langt væk som syd for Frankfurt, og der er bud efter firmaet til opgaver i udlandet, men det har vist sig at have ret store omkostninger.
En vigtig forudsætning for de mange specialopgaver er godt udstyr og et dygtigt og veluddannet personale. Firmaet råder i øjeblikket over 10 Volvo-maskiner heraf gravemaskiner fra 5,0 til 25 tons og en enkelt læssemaskine samt en dumper, der har kørt 27.000 timer.

- Vi kører ellers med traktor og entreprenørvogne, men det sker ofte, at folkene henter dumperen, fordi den bedre kan komme til på snævre steder. Den er billig at holde kørende og et godt eksempel på kvaliteten fra Volvo, siger Jens Kristian Bjerg.

- Vi køber udelukkende Volvo, fordi kvaliteten er i orden med en meget høj driftssikkerhed, og så er vi meget tilfredse med Volvo Entreprenørmaskiners service, siger Jens Kristian Bjerg, som i udstrakt grad tager førerne med på råd om indkøb af maskiner.

- Til specialopgaverne følger meget udstyr med. Vi har vel ud over maskinerne udstyr for omkring en million kr. til miljøsanering, og tilsvarende er der fulgt en del udstyr med amfibiemaskinerne. Eksempelvis har vi købt et otte-hjulet amfibiekøretøj fra Canada, så vi kan komme ud til maskinerne, når de arbejder et stykke væk fra land. De bevæger sig jo ikke så hurtigt, selv om bælterne har en vis skovleffekt i vandet, og vi bruger gravearmen til at stage med, fortæller han.

Plejer medarbejderne
- Vi skal sørge for at forkæle medarbejderne blandt andet med attraktive maskiner med udstyr som maskinstyring og tiltrotator. De er altafgørende. Vi skaffer ikke lige medarbejdere, som har kvalifikationer, der svarer til vore nuværende stab. Vi prøver at ansætte lokale unge, så vi både har et ungt og et mere modent miljø, og vi har en mentorordning, så de unge ikke altid behøver at gå til chefen, hvis de har et problem, siger han.

De seneste par år har Nr. Nebel Entreprenørforretning fået uddannet maskinførere på maskinføreruddannelsen i Ulfborg-Kjærgaard.

- Vi skal pleje mandskabet, fordi vi har mange opgaver, som kræver meget erfaring. Når vi arbejder med naturgenopretning og med forskellige former for oprensning, er vi ofte i berøring med fredede områder, og i det hele taget er det vigtigt, hvordan slutresultatet ser ud.

I øjeblikket kører der tre gravemaskiner og en rendegraver som underentreprenør for M.J. Eriksson på projekt Wildcat ved Viborg, og der har Volvo flere servicefolk, der er godkendt til at komme på pladsen, og firmaet kører også som underentreprenør for andre store entreprenører.

- De store entreprenørfirmaer er ikke ligeglade med hvilke fok, vi kommer med. De kender vores folk og efterspørger dem.

Nr. Nebel Entreprenørforretning har travlt. Sidste år kom der et større projekt lige før sommerferien, og alle medarbejdere på nær de to, der havde bestilt en ferie, valgte at udsætte deres ferie og arbejde i juli. Et andet eksempel på travlheden er, at den oprindelige amfibiemaskine, Volvo EC210, har kørt ca. 2000 timer siden påske.