Så är återtillverkning, återuppbyggnad och återanvändning av entreprenadmaskiner avgörande för att maskiner ska kunna användas i ännu en generation.
Skiftet mot en cirkulär ekonomi är avgörande för övergången till netto noll koldioxidutsläpp. Att hålla entreprenadmaskiner – och deras komponenter – i bruk längre, för att maximera deras användbara livslängd, är en central del av Volvo CE:s hållbarhetsambitioner. Och det är ett synsätt som även visar sig vara populärt hos kunderna.
Att gå från en linjär affärsmodell där vi gör nya produkter och helt enkelt kasserar dem i slutet av livslängden, mot en cirkulär sådan som omfamnar återtillverkning, renovering, återbruk och återvinning är rätt för kunderna och även för planeten.
Maskinerna från Volvo CE är gjorda för att arbeta med minimal miljöpåverkan. Livscykeln för varje del av entreprenadmaskinen är noga genomtänkt redan från utvecklingsskedet. Ju mindre vi behöver använda nya material för att tillverka delar och maskiner, desto mer sparar vi in på användningen av värdefulla resurser.
På Volvo Reman får gamla komponenter nytt liv. Efter fullständig särtagning, rengöring, kontroll och reparation för att göra dem så gott som nya, så ges allt från motorer och deras omgivande delar, transmissioner, hydraulikdelar, drivlinedelar och viss elektronik en andra livslängd.
David Forsman, produktchef på Volvo Reman, säger: ”Planetens resurser är ändliga, så vi måste vara noga med att använda dem varsamt och utvinna maximal nytta ur dem. Med Reman tar vi använda, begagnade delar och gör dem i många fall rentav bättre än när de först köptes, genom att inkludera eventuella tillgängliga uppdateringar och de senaste specifikationerna.
”Vi återanvänder upp till 85 % av originalmaterialet och det som inte kan återanvändas återvinns. Genom att ta gamla delar och ta dem till nyskick igen, så håller vi dem i cirkulation och undviker behovet av att tillverka nya delar. Det går åt 80 % mindre energi att bygga en Reman-komponent jämfört med att tillverka en ny, vilket innebär att även koldioxidutsläppen minskar avsevärt”.
Volvo CE:s engagemang för att maximera livslängden för sina maskiner går utöver företagets arbete med maskindelar till hela maskiner. Företagets Certified Rebuild-program tar gamla maskiner och ger dem en uppdatering, så att de är redo för en andra eller rentav tredje livslängd. På Volvocertifierade verkstäder renoveras slitna delar eller byts ut mot Volvogodkända begagnade delar, och uppdateringar som till exempel klimatanläggning eller nya stolar kan läggas till innan maskinen återlämnas till kunden, redo för arbete igen.
”Med Volvo Certified Rebuild kan vi skräddarsy återuppbyggnaden och uppdateringarna efter kundens unika krav, så att de kan få de senaste tekniska specifikationerna”, säger David Forsman. ”Arbetet utförs av skickliga ingenjörer, vilket förbättrar maskinernas livslängd och effektivitet”.
Certifierade verkstäder finns redan på plats runtom i Europa och de internationella marknaderna, Nordamerika, Indonesien och Kina med flera är på väg att förlänga livslängden för Volvomaskiner världen över.
För kunder som vill köpa en begagnad maskin är Volvo CE:s Approved Used Equipment-tjänst den perfekta lösningen. Begagnade maskiner inspekteras av Volvoutbildade tekniker för att säkerställa kvalitet, prestanda och tillförlitlighet, och omfattas av en betryggande Volvo Approved Used-garanti.
”Marknaden för godkända begagnade maskiner är enorm – och den växer”, säger Anders Sjöström, chef för begagnade maskiner för Volvo CE:s region Europa och internationellt. ”Vi mäktar nästan inte med efterfrågan.
Priset på begagnade maskiner är förstås lägre än för nya och kunderna gillar att maskinerna är färdiga att köpas nu och de slipper vänta länge på leveransen. Och genom att köpa en Volvo Approved Used-maskin vet de att de får en högkvalitativ maskin som är redo att sättas i arbete”.
Miljöargumentet är också tydligt. Genom att köpa en ramstyrd Volvo Approved Used A40G-dumper sparas exempelvis runt 100 ton koldioxidutsläpp jämfört med produktionen av en ny maskin. Och när maskinen når slutet av sin livslängd, så kan 95 % av materialen återvinnas.
Anders fortsätter: ”Med kunder som behåller en ny maskin i genomsnitt i tre år, så finns det förstås gott om livslängd kvar efter den tiden. Vi är därför måna om att säkerställa att få ut maximal livslängd ur våra maskiner. Det är bra för kunden och bra för miljön”.
Allt fler kunder sätter upp sina egna hållbarhetsmål och genom att erbjuda begagnade delar och maskiner tillhandahåller Volvo CE en rad lösningar som hjälper kunderna att leva upp till sina åtaganden och därigenom säkerställa livslängden för sina maskinen för nästa generation.
Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906