Litiumioniakku: Litiumioniakkua käytetään nykyään useimmissa sähköajoneuvoissa ja myös Volvon sähkökoneissa niiden erinomaisen hyötysuhteen, korkeassa lämpötilassa hyvänä pysyvän suorituskyvyn ja hyvän teho-painosuhteen ansiosta. Erilaisia kemiatyyppejä ja sekoituksia on kuitenkin olemassa. Litiumioniakuissa käytetään litiumioneja sähkön (elektronien) siirtämiseen akun katodin (+)- ja anodin (-) välillä. Litiumioniakuissa ei ole muisti-ilmiötä, niiden itsepurkautuminen on vähäistä ja ne voidaan ladata nopeasti.
Akkukemia: Tarkoittaa akun katodissa käytettyjä materiaaleja. Nykyisissä sähköajoneuvoissa materiaalit ovat yleensä litium ja muut metallit.
NMC-akku: Litiumioniakku, jonka katodimateriaalina käytetään litiumia, nikkeliä, mangaania ja kobolttia.
LFP-akku: Litiumioniakku, jonka katodimateriaalina käytetään litiumfosfaattia.
NCA-akku: Litiumioniakku, jonka katodimateriaalina käytetään nikkeliä, kobolttia ja alumiinia.
Lyijyhappoakku: Autoissa perinteisesti käytetyissä lyijyhappoakuissa käytetään rikkihappoelektrolyyttiin upotettua lyijyanodia (-) ja lyijydioksidikatodia (+). Volvon sähkökoneissa niitä käytetään tuottamaan sähköenergiaa ohjausjärjestelmiin, valoihin ja apulaitteisiin, ja niitä voidaan ladata hitaasti litiumioni-pääakusta yhdysrakenteisen muuntimen avulla.
Akunhallintajärjestelmä: Akunhallintajärjestelmä on sähköajoneuvojen keskeinen osa, ja se ohjaa, suojaa ja valvoo akkua suojatakseen sitä väärinkäytöltä ja vaurioilta, pidentääkseen sen käyttöikää ja varmistaakseen sen jatkuvan käyttövalmiuden.
Lämmönhallintajärjestelmä: Myös lämmönhallintajärjestelmä on sähköajoneuvon tärkeä osa, sillä se säätelee lämpötiloja ja varmistaa tehokkuuden optimoinnin.
Energian talteenotto: Ajoneuvon hidastaessa tai jarruttaessa yleensä menetetään osa ajoneuvon liike-energiasta. Energian talteenotto ottaa talteen energiaa, joka muuten menetettäisiin, ja palauttaa sen takaisin akkuun.
Toimintakunto (SoH): Akun yleisen kunnon arvioitu mitta. Akut eivät valitettavasti kestä ikuisesti, ja ajan myötä niiden varastointikapasiteetti alkaa vähitellen pienentyä. Tämä on normaali prosessi, johon vaikuttavat lämpötilan, käyttömäärän ja akun lataus- ja purkusyklien taajuuden kaltaiset seikat.
Yhdysrakenteinen laturi (OBC): Sähköajoneuvon komponentti, joka muuntaa syötetyn vaihtovirran lataukseen tarvittavaksi tasavirraksi.
Tehonjakojärjestelmä (PDU): PDU on sähköajoneuvon sähköjärjestelmän olennainen osa, ja se on kuin ajoneuvon sähkövirran liikenteenohjaaja, joka varmistaa, että koneen toimintaan tarvittava oikea määrä virtaa pääsee oikeisiin paikkoihin.
Haluatko oppia lisää? Pysy mukana tutustumalla latausta ja sähköajoneuvoja koskeviin kattaviin resursseihimme.