Latausasema: Paikka tai laite, johon voi kytkeä sähköajoneuvon ja ladata sen.
Power Unit (PU): Energiavarastojärjestelmä, joka on suunniteltu tuottamaan luotettavasti sähkötehoa sähköajoneuvoihin ja muihin akkukäyttöisiin työkaluihin. Energiavarastojärjestelmiä on saatavana eri kokoisina, ja ne ovat ihanteellisia, jos yhteys sähköverkkoon on heikko tai verkon teho on vähäinen.
Vihreä tai uusiutuva lataus: Lataus, jossa käytetään fossiilisten polttoaineiden sijaan uusiutuvilla energianlähteillä, kuten tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla tuotettua sähköenergiaa.
Sähköverkko: Verkkojärjestelmä, joka toimittaa sähköä (vaihtovirtaa) sähkön tuotantopaikasta kuluttajalle sähkölinjoja pitkin.
Kilowatti (kW): Sähkön ja energian tuotannossa käytetty mitta, joka vastaa 1 000 wattia. Yksinkertaistettuna se siis ilmaisee kullakin hetkellä käytettävän tai tuotettavan energian määrän. Sähköajoneuvot luokitellussa käytetään niiden tehoa kilowatteina, joten esimerkiksi 100 kW:n kone kuluttaa energiaa paljon nopeammin kuin 10 kW:n kone. 1 kW vastaa 1,341 hevosvoimaa (hv), joka on polttomoottoreiden tehon mittaamisessa yleisesti käytetty tehoyksikkö.
Kilowattitunti (kWh): Käytetty tai varastoitu energiamäärä. Se on hyvä mittayksikkö määritettäessä tiettynä aikana kulutetun tehon määrää ja akun kapasiteettia sekä verrattaessa sähköajoneuvojen ajo- ja latausaikoja.
Vaihtovirta (AC): Verkkovirta on yleensä vaihtovirtaa, ja vaihtovirta on sähkövirtaa, jonka suunta vaihtuu jatkuvasti (josta nimikin on peräisin). Näin ollen myös jännitetaso vaihtelee virran vaihdellessa. Vaihtovirtaa käytetään yleisesti sähkötehona koteihin ja yrityksiin syötettävänä sähkötehona, vaikka jännite ja virta voivatkin vaihdella maakohtaisesti.
Tasavirta (DC): Tasavirta on sähkövirtaa, joka kulkee vain yhteen suuntaan, joten myös jännite pysyy samana. Akut käyttävät tasavirtaa, joten akkujärjestelmiin tarvitaan muuntimen ja invertterin kaltaisia laitteita, joilla voidaan vaihtaa tasavirran ja sähköverkosta saatavan vaihtovirran välillä.
Jännite (V): Piirin kahden osan sähköisen potentiaalin välinen ero. Mitä suurempi potentiaaliero, sitä suurempi jännite.
Yhdysrakenteinen laturi: Laite, joka muuntaa vaihtovirran tasavirraksi.
Type 2 -liitin: IEC 62196 Type 2 -liittimessä on seitsennapainen pistoke, jossa on yksi suora reuna.
Tasavirtalaturi: Menetelmä akun lataamiseksi. Tasavirtasähkö syötetään suoraan akkuihin vastaavalla jännitteellä DIN-pistokkeilla (48 V:n koneet) tai Combined Charging System (CCS) 2 -pistokkeilla, jossa yhdistyvät kolminapainen Type 2 -vaihtovirtaliitin ja kaksinapainen tasavirtaliitin.
Alla olevissa kuvissa näytetään 1- ja 3-vaiheiset pistorasiat, joita suositellaan akkukäyttöisten sähköajoneuvojen vaihtovirtalataukseen. Euroopan eri alueilla on käytössä erilaisia versioita.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vaihtovirtalaturi: Menetelmä sähköajoneuvojen akkujen lataamiseksi IEC 62196 Type 2 -liittimen avulla.
Lataustila (SOC): Akussa jäljellä olevan energian arvioitu määrä. Lataustila ilmaistaan yleensä prosentteina täydestä latauksesta.
Koneen käyntiaika: Aika, jonka kone voi toimia täyteen ladatulla akulla ennen kuin akku on ladattava uudelleen.